FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-05-18

Fiatalok bútorremekei - díjátadó a Deák-iskola faipari képzésén

A jövő asztalosain, faipari technikusain is múlik, milyen bútorokkal rendezhetjük be az otthonainkat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Antal Zoltán intarziás dohányzóasztalt készített, tölgyfából Fotók: Pezzetta Umberto

A Deák-szakközépiskola pénteken lezárult vizsgaremek kiállításán látottak alapján bizakodóak lehetünk. Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Müller Imre erdőmérnök, az iskola egykori mérnök-tanára egyként úgy nyilatkozott, ha ilyen szakembereket bocsát útjukra az iskola, nem lesz gondunk a lakberendezéssel. A fiatalok ugyanis a szerkezeti és esztétikai szempontokat egyaránt szem előtt tartva dolgoztak.

 

A vizsgaremek kiállításon számos ígéretes végzős vehetett át elismerést. Emellett a közönség is szavazhatott a legjobban tetsző munkákra, több száz voksot adtak le. Ezek alapján adta át Rozmán Sándor intézményvezető a bronz-, ezüst- és aranyforgács díjakat. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Antal Zoltán került, az ezüstforgács Bedők Ádámot illette, az első helyen pedig Varga Szabolcs végzett. Az ezüsttel jutalmazott fiatalember antik stílusú írókomóddal, s hozzá illő székekkel rukkolt elő.

- Nagypapám régiségeket gyűjt, sok időt töltöttem náluk, így egyszerűen belenőttem a szép régi bútorok világába - válaszolja az inspirációt firtató kérdésre Bedők Ádám, aki Sopronban, a faipari egyetemen tervezi a továbbtanulást. - Egy ilyen bútor elkészítése persze elég nagy kihívás. Főként az íves részekkel, az intarziával és a furnérral bíbelődtem sokat, úgy 220 munkaórámba telt.

 


Bedők Ádám végzős faipari technikus az általa tervezett és kivitelezett írókomóddal és székekkel

Borvári Ágota, az iskola faipari tanára elmondja, Ádám munkája azért is figyelemre méltó, mert a fiatalok többsége a modern vonalvezetésű bútorokat érzi közel magához. Ettől függetlenül a tananyagnak része a bútorstílustan, tehát minden diák beavatást nyer a történelmi korok irányzataiba.

 

- Fotók, videók alapján ismerik meg a régi alapanyagokat, szerszámokat, technikákat, s az építészeti stíluspárhuzamokat sem mulasztjuk el felfedezni - halljuk a szakrajzot tanító Borvári Ágotától.


Varga Szabolcs üvegezett szekrénysora aranyforgácsot ért

Már csak azért sem haszontalan a diákok ezirányú felvértezése, mert a polgári lakásbelsők divatja manapság is igényt támaszthat az antik stílusú bútorokra.

- Valóban létező az igény, még ha Zalaegerszeg környékén nem is tömeges. Volt tanítványaink közül nem egy foglalkozik régi bútorok korhű helyreállításával.

Tudakoljuk, hogy a szakmai ismereteken túl mekkora teret nyerhet a képzésben az esztétika, a stílus?

- Igyekszünk beleszőni az oktatásba a formatervezés szempontjait, s ennek egyre inkább látszik is az eredménye - reagál a tanárnő. - Éppen a vizsgaremek kiállítások kapcsán, ahol a végzősöknek önálló tervvel kell előállniuk, döbbentünk rá, milyen fontos erősítenünk ezt a szálat. Most már minden egyes bútortípusnál szóba kerülnek az esztétikai szempontok, az internet vizuális bázisa hatalmas segítség ehhez. Emellett rajztanárokkal konzultálunk, továbbá szerencsére sorainkban tudhatjuk Hadnagy György iparművészt, aki az intarziaoktatáson túl évek óta csiszolja a gyerekek formaérzékét, látásmódját. A technikai tudás mellett a szemléletüket is alakítja.


Forrás: zaol

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.