FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-06-07

Dizájn, kreativitás és mérnöki precízió a lakberendezésben

OSB bútorkiállítás nyílt a NymE SKK Ipari termék és formatervező mérnök-hallgatók munkáiból. A kiállítás június 2-án nyitotta meg kapuit az érdeklődő közönségnek az NymE Ligneum Látogatóközpontban, és két hétig lesz látogatható.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


dr. Dénes Levente a megnyitón

Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy az OSB, más néven ostyatábla a modern építőipar doyenje, azonban bútorok tervezésére az ipar korábban nem vállalkozott ebből az anyagból. A Simonyi Károly Kar és az Interspan Kft. együttműködésének jóvoltából azonban az Ipari termék és formatervező mérnök-hallgatók olyan bútorokat terveztek és alkottak meg, amelyek a modern otthonok díszévé is válhatnak a jövőben. A kiállítás június 2-án, csütörtökön nyitotta meg kapuit az érdeklődő közönségnek az NymE Ligneum Látogatóközpontban, és két hétig lesz látogatható.

 

A nélkülözhetetlen OSB

Az OSB napjaink egyik legszélesebb körben alkalmazott építőanyaga, a modern építőipar egyik legsokoldalúbb, nélkülözhetetlen kelléke. Széles körben használják csomagolásra, tetőanyagként, falak építésére, zsaluzásra, standok, üzletpolcok építésére vagy asztallapok gyártásánál. Kedveltsége kitűnő fizikai tulajdonságainak köszönhető: nem vetemedik, tartós és erős, tiszta felületű szerves anyag rendkívül homogén felépítéssel, azaz az alsó és felső oldala között minőségi különbség nincsen.

Szálas szerkezete különös egyéniséget kölcsönöz az OSB felületének, így a bútoripar eddig jellemzően csak váz- és keretszerkezetek készítésére használta. Az egyediség és önkifejezés igénye azonban a lakberendezésbe begyűrűzött, megnyitva ezzel az utat minden olyan megoldásnak, amivel különlegeset lehet alkotni alacsony költségek terhe mellett.

Új utakon a lakberendezésben

Az Interspan Faipari Kft. és a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Karának együttműködése kapcsán, a féléves hallgatói projektmunkák eredményeként elkészített bútorok bizonyítják, hogy az OSB szinte végtelen tárházát kínálja az ötletes bútoroknak és használati tárgyaknak. Mindehhez természetesen a kreativitás, a modern forma- és dizájntervezés és olyan mérnöki megoldások összhangja szükséges, amely végül szép, funkciógazdag és időtálló megoldásokat tud kínálni otthonainkba.

A most nyílt kiállítást fél éves tervezői és gyártói munka előzte meg. A hallgatók Dr. Bencsik Balázs és Dr. Elek László, az Ipari Termék- és Formatervező mérnök képzés oktatóinak szakmai útmutatása mellett álmodták meg és készítették el bútoraikat. A munkához az alapanyagot a svájci Swiss Krono Grouphoz tartozó Interspan Faipari Kft. biztosította. A társaság új faipari gyártóüzeme hamarosan megnyílik Vásárosnaményban, amelynek napi kapacitása a tervek szerint 800 köbméter, ami évente 280 ezer köbméter OSB-lap gyártását jelenti. A Simonyi Károly Karral kötött megállapodás szerint az OSB új felhasználási területeit kutatták a képzés oktatói és hallgatói, a jelenlegi eredmények mellett már további témák és elképzelések is rendelkezésre állnak a jövőt illetően.

 

"A jelenlegi projekt keretében felületkezelési és élzárási kísérleteket folytattunk, az alkalmazott eljárásoknak köszönhetően születhettek olyan bútorok, amelyek tökéletes elemei lehetnek például loft lakásoknak, vagy éppen a modern irodai kialakításoknak. Az OSB eddig szokatlan anyagnak számított a bútoriparban, a lakberendezésnél elsősorban a fiatalok, az industrial designt kedvelő közönségnek ajánljuk a felhasználását, illetve mindenkinek, aki kedveli a természetes anyagból készült termékeket. A soproni közönség először találkozhat ezekkel a bútorokkal, azonban a szakmai premier az idei Construma kiállításon már sikeresen lezajlott" - mondta Dr. Bencsik Balázs, a Nyugat-magyarországi Egyetem adjunktusa.

Ipari partnerekkel közösen építik a jövőt

Ahogy a mostani projektben is, úgy a hét féléves Ipari termék- és formatervező mérnök szakon a képzés teljes ideje alatt ipari partnerekkel közösen dolgozik a Simonyi Károly Kar Faalapú Termékek és Technológiák Intézete. A képzés specialitása a művész és mérnöki kvalitások ötvözése, azaz míg a formatervezők a formák megálmodásával, a mérnökök pedig a formák kivitelezésével és megvalósításával foglalkoznak, addig az ipari termék- és formatervező mérnökök mindkét világban otthonosan mozognak. "Ma már szinte az élet minden területén kiélezett verseny folyik a termékek minőségének folyamatos fejlesztéséért. A mi specialitásunk az integrált terméktervezés, ami azt jelenti, hogy a termék megálmodásától a piaci bevezetésig, a műszaki dokumentáció elkészítésétől az életciklus elemzéséig mindenre figyelünk. A környezetbarát anyagok és technológiák alkalmazása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre és a tartósságra is. Így válhatnak az általunk tervezett termékek funkcionálissá, esztétikussá és egyben gazdaságossá." - tette hozzá Dr. Elek László, egyetemi adjunktus.

 

Minden projekt egy kis lépés a valódi élet felé

Dr. Dénes Levente, a képzés vezetője elmondta: nagy büszkeség a hallgatók sikeréről beszámolni, ami egyben számukra a jövő záloga is. Ezek a projektek mutatják valójában a képzés gyakorlatiasságát, hiszen a hallgatók valós piaci igények, megrendelői elvárások és feladatok alapján dolgoznak, ahol végül mindig életképes, azaz piacosítható megoldásokkal kell előrukkolniuk szaktudásukat és kreativitásukat felhasználva.

"Az ipari kapcsolataink egyrészt megbízások formájában, másrészt az új megoldások kutatásában és megvalósításában teljesednek ki" - tette hozzá Dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly Kar dékánja a megnyitón. "Az ipari partnereink tudják, hogy hallgatóink motiválhatóak, bevonhatóak a feladatokba és kreatívak is. Mindez pedig kitűnő elhelyezkedési lehetőséget biztosít majd nekik a tanulmányaik befejeztével egy olyan iparágban, amely amúgy is felszálló ágban van és szakemberhiánnyal küzd. Hallgatóink minden megvalósított projekttel tesznek egy újabb lépést a sikeres jövő felé."


Csoma Sarolta

Csoma Sarolta, harmadéves Ipari Termék- és Formatervező mérnök-hallgató három különböző koncepciót készített az OSB lapok felhasználására, végül konzulensével a legelegánsabb, legtöbb kihívást jelentő bútortervet választották, így készült el a kiállított éjjeliszekrény. A tervezés és kivitelezés legnagyobb kihívása annak megoldása volt, hogy hogyan lehet az általában fémből készülő fiókcsúszót is tömör fából elkészíteni. "Élveztem a tervezést és a gyártást is. Amikor eljön az ideje, belső építészettel, bútortervezéssel szeretnék foglalkozni, akár saját vállalkozás keretében is. A lényeg, hogy azt csinálhassam, amit szeretek - ehhez a szakon megkapok minden tudást, és kiélhetem a kreativitásomat úgy, hogy nem érzem nyűgnek a tanulást." - mondta a végzős mérnök-hallgató.

fotók: Bucsy Gyöngyvér, szöveg: Iszak Noémi - NymE

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.