FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-09-19

Az erdőgazdálkodás hatása az erdők biológiai sokféleségére. Tanulmánygyűjtemény

Szakmai segédlet erdőgazdálkodók és erdőkezelők számára. Készült egy projekt keretében, az EU LIFE programja, az FM és a projektet megvalósító szervezetek finanszírozásával. Célja, hogy a Natura 2000 erdők védelme terén előrelépést legyen a gazdasági és a természetvédelmi szempontok összehangolásával.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az EU LIFE programjának címe: "Továbbfejlesztett kommunikáció, együttműködés és kapacitásbővítés a Natura 2000 erdők biodiverzitása megőrzése érdekében", azonosítója: LIFE 13 INF/HU/001163. A finanszírozók: a Földművelésügyi Minisztérium és a projektet megvalósító szervezetek, melyek: WWF Magyarország Alapítvány, Duna-Ipoly NP Igazgatóság, Kiskunsági NP Igazgatóság, Bükki NP Igazgatóság, EM Europa Media, MEGOSZ, OEE, Parkerdő Zrt. A projekt célja, hogy a Natura 2000 erdők védelme terén előrelépést érjünk el a gazdasági és a természetvédelmi szempontok összehangolásával.

 

A 682 oldalas kiadvány 2016. június 14-én jelent meg és azóta letölthető pdf-ben a Duna-Ipoly NP Igazgatóság honlapjáról a tudástár - kiadványok - egyéb rovatból. Ugyanakkor meg is lehet vásárolni, pl. a Könyvtenger webáruházában 12.000 Ft-ért, vagy a Librinél, immár mint antikvár, hibátlan, olvasatlan kiadványt 11.900 Ft-ért.

 

 

A tanulmánygyűjteményt Korda Márton (Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet) szerkesztette. Néhány gondolat Korda Mártonnak a tanulmánykötethez írt bevezetőjéből:

A kötet, melyet kezében tart a Tisztelt Olvasó ... a gyakorlati megközelítést kívánja erősíteni.

...

A szakértői csoport ... klasszikus tanulmánykötet összeállítása mellett döntött, mely az erdőt, mint élőhelyet közelíti meg. Célunk az volt, hogy az erdei élőhelyet, illetve az ott előforduló élőlényeket a gyakorlati természetvédelem szempontjából csoportosítsuk. Ennek megfelelően egy csoportba olyan élőhelyeket, illetve élőlényeket soroltunk, melyekre az erdőgazdálkodás hasonló hatással van, illetve amelyek védelme azonos, vagy hasonló módszerekkel valósítható meg. Ezzel magyarázható, hogy bizonyos esetekben rendszertanilag egymástól távol eső párosítások is előfordulnak (pl.: mohák és zuzmók, lepkék és egyenesszárnyúak, futóbogarak és pókok, vagy a fekete gólya a ragadozók között stb.), de meggyőződésünk, hogy ez elősegíti a tárgyalt természeti értékek haté­konyabb gyakorlati védelmét.

A kötet kapcsán ki kell még hangsúlyoznunk azt is, hogy elsődleges feladata a meglévő gyakorlati tudás összegyűjtése és közreadása. Ennek megfelelően célunk az volt, hogy a kiválasztott témák elismert szakértőit kérjük fel a fejezetek megírására, akik saját tapasztalataik mellett széleskörűen rálátnak az adott terület szakirodalmi hátterére is. Így az egyes fejezetek irodalomjegyzékének terjedelme tájékoztatást nyújt az adott téma kutatottságáról is.

A kötet másik célja, hogy a fenti összefoglaló jellegű munkák mellett esettanulmányokat is közreadjon. Ezeket úgy válogattuk össze, hogy az erdőgazdálkodáshoz és a gyakorlati természetvédelemhez is kapcsolódjanak, és olyan témát tárgyaljanak, melyek újdonságnak tekinthetők ebben a megközelítésben. Így olvashatunk pl. száraz tölgyesekben zajló szálalásról, az erdőgazdálkodás ritka lepkefajokra gyakorolt hatásáról, a cserjésekről vagy az erdei biodiverzitás soktényezős vizsgálatáról.

...

Mindezen előzmények eredményeként összesen 45 szerző, két lektor és a szerkesztő munkája eredményeként 30 fejezet látott napvilágot, melyeket e kötet formájában abban a reményben nyújtunk át az érintett szakembereknek, hogy sikerrel mozdítja elő az erdei biodiverzitás védelmének ügyét.

 

Az egyes tanulmányokhoz bőséges irodalomjegyzék és rövid angol nyelvű összefoglalás tartozik.

Forrás: dunaipoly.hu

FATÁJ: Pardon, hogy nem vettük észre és ismertettük hamarabb e kiadványt, de a google kulcsszavas figyelője csak ma hívta fel rá figyelmünket, más forrásból pedig nem értesültünk róla.

 

Kiegészítés:

A DINP hivatkozott oldalán továbbá megtalálható és letölthető a 217 oldalas "Natura 2000 erdők közgazdasági környezetének elemzése" című kiadvány is, mely 2016. janiár 20-ától elérhető. A szerzők: Kovács Eszter (Szent István Egyetem), Harangozó Gábor (Budapesti Corvinus Egyetem), Marjainé Szerényi Zsuzsanna (Budapesti Corvinus Egyetem) és Csépányi Péter (Pilisi Parkerdő Zrt.)

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.