FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2016-10-20

Beszámoló a XI. Faanyagvédelmi Konferenciáról

A 2016. október 14-15-én a Nyugat-Magyarországi Egyetem Ligneum épületében került sor a nagy sikerrel megrendezésre a XI. Faanyagvédelmi Konferenciára. A tanácskozás egyben a Magyar Mérnöki Kamara Erdőmérnöki, Faipari és Agrárműszaki Tagozat kötelező éves továbbképzése is volt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az erdészeti és faipari szakterületről összesen több mint 60 kollegánk volt jelen. A rendezők ki nem mondott elismerését jelenti, hogy a nagyszámú résztvevő az első előadástól az utolsóig kitartott, és aktív részvétellel tette mindenki számára maradandó élménnyé.


A konferencia előadói

Az előadások három fő témakör köré csoportosíthatók. Az egyik és talán a legfontosabb a faanyagvédelem tapasztalatai, legújabb irányzatok az újabb anyagok alkalmazása, a faanyag vizsgálati lehetőségek. A második csoportba sorolhatók a faanyagvédelem és a faszerkezetek összefüggései, a faanyagvédelem és a műemlékvédelem kapcsolata, valamint a faanyagvédelem és a tetőtér beépítések kapcsolata. A harmadik csoport sem elhanyagolható, mely a munkavédelem, az tűzvédelem témakörét foglalja össze. Természetesen nem maradhatott el a Magyar Mérnöki Kamara változó szabályairól szóló beszámoló sem. Néhány különösen nagy érdeklődést kiváltó témacsoport az elhangzott előadásokból:

A lehetséges új faanyagvédőszerek esetében az ismertetett nanotechnológia, mely ma még csak kísérleti állapotban van, de lehetséges, hogy jelentős eredményeket lehet vele elérni a faanyagtudomány és feldolgozás területéhez kapcsolódó faanyagvédelem területén, melyhez új és egyedi hatóanyagok, hatásmechanizmusok létrehozása válhat lehetségesé. Természetesen ehhez még számtalan kutató órát kell még eltölteni a vele foglalkozó szakembereknek

A szakértők munkáját jelentősen segíthetné a faanyag roncsolásmentes vizsgálata. A módszer számtalan előnnyel járna. Ebből a lényegesebbek: segíti a szakértők munkáját, megbízhatóbbá teszik az eredményeket, pontos, ellenőrizhető adatokat szolgáltatnak, szerkezettervezők pontos számadatokat kaphatnának. Sajnálatos, hogy egyelőre csak feltételes módban lehet az eredményekkel kapcsolatban reménykedni, mert a pontos vizsgálati eredményeket nyújtó lehetőség eszközigényének beszerzési költsége igen magas, azaz egy szakértő, de még egy intézmény számára is elérhetetlen. Egyelőre a szakértőknek be kell érniük a csak megközelítő eredményekhez vezető módszerekkel, melyekhez a nagy szakmai gyakorlat sokban nyújt segítséget.

Két érdekes előadás is elhangzott a szerkezeti tervekkel kapcsolatban. Az egyik szerint a szakértő megállapításai alapján szemléletesé lehetne tenni a vizsgált szerkezetnek a meghibásodott alkatelemeit, megfelelő jelrendszerrel annak hibát, károsodásait és a javasolt javítás módját. Alkalmazhatóságához az alapszintű számítástechnikai ismereteknél többre van szükség, még akkor is ha a szükséges szoftver már rendelkezésre áll. Idekapcsolódik egy másik előadás, mely a faszerkezetek, pontosabban az ácsszerkezetek csodájáról is szót ejtett a sokrétű statikai elemzések mellet. Néhány szemléletes példán mutatott be egy-egy látszólag jelentéktelen átalakítás következtében bekövetkező igénybevétel átrendeződésre, az alaktelemekben jelentkező igénybevétel változásokra, melyekkel élve hol és hogyan lehet kedvező eredményeket elérni.

Szakmai berkekben sokszor esik szó a fa és a beton kapcsolatáról. Köztudott, hogy e térem a különböző beépítéseknek csak egy igen kis része felel meg a faanyagvédelmi követelményeknek. Az elhangzott előadásból kiderült, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a hátrányok nem is annyira hátrányok.

A műemlékvédelemmel két előadás is foglalkozott. Az egyikből megismerhettük azt az aprólékos munkát, mellyel sikerült az Ormányságban pusztulásra ítélt festett fatáblákat megmenteni. A másikból a hazai műemléki felújítás tervezéséről hallottunk, ahol nem mindig egyeztethetők össze a műemlékvédelem előírásaival az épületszerkezetekkel szemben támasztott követelmények (állékonyság, alakváltozási követelmények, tűzállóság, épületfizikai követelmények, stb.).

A szünetek kötetlen beszélgetéseiből egyértelműen megállapítható volt, hogy a műemlékvédelem a faanyagvédelem és az építészet szakterület érintett szakembereknek találkoznia kellene egy önálló konferencián, mert lenne mit megbeszélniük. Ehhez kapcsolódik a szakértők minősítése körül meglévő, mindez idáig függőben lévő akadályok is.

Az október 14-én délután és október 15-én délelőtt programjainak megvalósítása a szervezőktől sok munkát igényelt. Sajnálatos, hogy minden erőlködésük ellenére sem kapta meg konferencia azt a publicitást, melyet megérdemelt volna. Minden bizonnyal nagyobb létszámban látogattak volna Sopronba a társ szakterületek szakemberei, ha tudomást szereztek volna az eseményről. Ez a konferencia, mely hagyományosan minden második évben megrendezésre került, reméljük a hagyományt nem fog megtörni, mert ez több volt, mint egy konferencia, ez a faanyagvédelemnek és a kapcsolódó szakterületeknek az összetartozását kifejező esemény volt.

Köszönet a szervezőknek, a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karnak, a Pannon-Protect Kft-nek és a Magyar Mérnöki Kamarának.

 

A szervezőktől származó ígéret szerint az elhangzott előadások anyagai hozzá kapcsolat előadói szöveggel DVD-n elérhető lesz, melyre az előzetes megrendelést a kapcsolat@pannon-protect.eu levelezési címre lehet megküldeni.

 

dr. Pluzsik András

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.