FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2016-11-04

Magyarország erdői jelentik természeti értékeink legjavát

Az egészséges életmód elengedhetetlen eleme a természetben eltöltött idő. A Földművelésügyi Minisztérium kezelésében lévő állami erdőgazdaságok ezért is törekednek arra, hogy minél többen magukénak érezzék a páratlan szépségű magyar erdőket és minél gyakrabban használják, élvezzék az erdők, a természet nyújtotta lehetőségeket - fogalmazott Fazekas Sándor miniszter a tihanyi Őrtorony kilátó ünnepélyes átadásán.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: Pelsőczy Csaba/FM

A Bakonyerdő Zrt. Tihany Község Önkormányzatával együtt építtette meg a tihanyi Apáti-hegyen a kilátót, amely organikus anyagokból, az egykor ott található római őrtornyokat idéző formában készült el. A kilátó magassága 16,5 m, ahonnan pazar kilátás nyílik a környékre, építési költsége 40 millió forint volt, melyből 15 millió forintot a minisztérium biztosított - emelte ki a miniszter.

 

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a leglátogatottabb hazai turisztikai célpontok közé tartoznak az állami erdők, ezért is fordítottak az állami erdőgazdaságok az elmúlt két évben mintegy 7,3 milliárd forintot közjóléti beruházásokra, valamint a meglévő létesítmények - kilátók, szálláshelyek, erdei iskolák, erdei kiránduló- és pihenőhelyek megújítására és bővítésére.

Az állami erdészeti társaságok egyre jelentősebb társadalmi szerepvállalása a Földművelésügyi Minisztérium törekvése is, azaz, hogy az erdő gazdasági- és védelmi funkcióját megőrizve a legszélesebb társadalmi igényeket a lehető legmagasabb színvonalon elégítse ki.

A kilátó építési helyének kiválasztása és kialakítása a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával közösen történt. Az építmény organikus anyagokból, az egykor ott található római őrtornyokat idéző formában készült, fa és helyi terméskő felhasználásával. Négy vasbeton oszlopa a környék geológiájára jellemző bazalttufa burkolatú, megdolgozatlan szikla, rusztikus textúrával. Felépítménye az erdő világát idéző fa szerkezet. A tervezett faanyag fűrészelt vörösfenyő, keményfa járópallókkal és lépcsőkkel. A 3,5 m-, 7 m- és 10,5 m-es szintek felfelé szélesednek - mintázva ezzel mindjobban az őrtornyokat. Ezek a szintek teljes egészében körbejárhatók, a kilátó teljes magassága 16,5 m.

A kilátó a Tihanyi félsziget közepén, a Külső-tótól nyugatra a 216 m magas Apáti-hegyen épült. Északról az Apáti templomtól, nyugat felől sajkodi strandtól, déli irányból pedig a "Ráta csáva" néven megjelölt területről érhető el gyalogosan. Ez utóbbi megközelítés az ófaluból, a Belső-tó mellett haladó turista úton érhető el. A kilátó az északi kaldera peremén, az őslevendulás melletti tisztáson található.

A kilátóból feltárul a nagy kaldera, a Külsó-tó, a kisebb Belső-tó és az ófalu, a háttérben pedig Balatonfüred, Délre nézve Zamárdit, Szántódot, Földvárt, nyugatra a Csúcs-hegyet, Nyereg-hegyet, Örvényest, Aszófőt, Udvardit és a Sajkodi-öblöt csodálhatjuk meg.

A kilátó építési költsége 40 millió forint volt, melyből 15 millió forintot tőkeemeléssel a tulajdonosi joggyakorló Földművelésügyi Minisztérium biztosított. A jövőbeli tervek között szerepel pad asztal garnitúra és szeméttároló elhelyezése is a területen. Tihany hátárban, - hogy a község központját mentesítsék a nagy autós forgalom alól - az önkormányzat parkolót alakít ki, ahonnan turistaút vezet fel az Őrtorony kilátóhoz.

 

Forrás: FM

 

Kiegészítés: Légi panoráma felvétel a kilátóról és környékéről (2:27 p).

 

 

A kilátó átadási, megnyitási eseménye (7:00 p)

 

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.