FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-11-21

Faipari Ágazati Stratégia

A hazai faipar szervezetei november 8-án stratégiai javaslatot fogalmaztak meg az NGM Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért Felelős Államtitkárság képviselői részére.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A faipari ágazat szereplői, a szakmai és tudományos szervezetek, az oktatás képviselői közel két éve rendszeres egyeztetések keretében tárgyalnak a faipari ágazati stratégiáról. Ennek elsődleges célja a hazai faipar megerősítése, az ágazat és termékeinek vonzóvá tétele, a kormányzati együttműködés megerősítése, a hazai alapanyagok minél nagyobb hozzáadott értéken itthon feldolgozása, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Hogy ebbéli szándékukat megerősítsék a szereplők az alábbi szándéknyilatkozatot tették 2016. 09. 26-án:

"A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara (korábbi nevén Faipari Mérnöki Kar) és bázisiskolái (14 szakképző intézmény), a FAGOSZ - Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, a PANFA - Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter, a Faipari Tudományos Egyesület, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség, az OAFSZ - Országos Asztalos és Faipari Szövetség, a PBN - Pannon Gazdasági Hálózat és a Faipari Tudományos Alapítvány küldetésének tekinti a hazai faipari ágazat, azon belül első fázisban a magyarországi bútoripar megerősítését. Ennek érdekében fent nevezettek létrehozzák a Faipari Ágazati Összefogás platformot, amelynek célja, hogy folyamatosan vizsgálja az ágazat helyzetét, ennek alapján stratégiát alkosson, amelyet a szakminisztériumokkal megoszt, hogy segítse a jogalkotást és a kormányzati döntéshozást."

 

 

A párbeszéd keretében több stratégiai javaslatot is megfogalmaztak az együttműködő felek amelyeket 2016. november 8-án az faipari ágazatért is felelős Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért Felelős Államtitkárság képviselőinek bemutattak a BKIK székházában. A rendezvényen jelen voltak az alábbi szervezetek képviselői:

Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara,

PANFA - Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter,

Faipari Tudományos Egyesület,

Magyar Bútor és Faipari Szövetség,

OAFSZ - Országos Asztalos és Faipari Szövetség,

PBN - Pannon Gazdasági Hálózat,

Faipari Tudományos Alapítvány

 

A meghívottak köre:

NGM, Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért Felelős Államtitkárság, Ipari és Építésgazdasági Főosztály

NGM, Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért Felelős Államtitkárság, Vállalkozásfejlesztési Főosztály

Magyar Mérnökkamara, Erdőmérnöki, Faipari és Agrárműszaki Tagozat

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

 

 

A rendezvény első részében a szakma képviselői mutatták be az ágazat sokszínűségét, és több kiemelten kezelt stratégiai területet. Az ágazati stratégia általános kérdéseiről Dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly kar dékánja beszélt, az ágazati PR fontosságát Pakainé Dr. Kováts Judit a Faipari Tudományos Alapítvány elnöke ismertette, az oktatás, szakképzés, szakember utánpótlást Wilheim Gábor Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnöke, K+F+I potenciálokat Dr. Dénes Levente SKK dékán-helyettes mutatta be, a vállalkozások szerepéről Dr. Barta Balázs a PBN ügyvezető beszélt és az iparfejlesztés fontosságát Árkossy Tamás az OAFSZ elnöke ismertette. A záró előadás egy potenciális H2020 ágazati kiválósági projektet mutatott be, amelyet nemzetközi konzorciumban tervez beadni az SKK a partnereivel.

A fórum második felében a résztvevők kerekasztal beszélgetést folytattak a felvázolt témák kapcsán. Ébel Attila, a Nemzetközi Kereskedőház Zrt. könnyűiparért felelős referense a Kereskedőház támogatásáról biztosította a résztvevőket a nemzetközi piacra jutás támogatását illetően.

Ménes Zoltán, az NGM Ipar- és Építésgazdasági Főosztálya részéről jelezte, hogy az ágazat kihívásainak jobb megismerésében további tájékoztatást és egyeztetéseket kérnek, hogy minél hatékonyabban tudjanak szerepet vállalni a faipari ágazat fejlesztésében.

Pomázi Gyula főosztályvezető, az NGM Vállalkozásfejlesztési Főosztályáról kifejezte örömét az faipari ágazat proaktív tevékenységéért, amit kiemelkedőnek tartott, mivel nem jellemző az ipari résztvevők ilyen kezdeményezőkészsége. Kiemelte a kooperáció a koordináció és a kommunikáció fontosságát, amelyek közül az első már megvan, a másodikban pedig felajánlotta a segítségét az ágazati szereplők és a kormányzat közötti közvetítésben. Tájékoztatta a résztvevőket, hogy segíteni tudnak a szabályozásban, támogatni tudják az Irinyi-terv keretében a megfelelő pályázatokat, jó példákat és az ágazaton túlmutató megoldásokat. Jelezte, hogy beépítik az NGM fejlesztési terveibe a faipari ágazatot.

A fórum befejezéseként Pomázi Gyula a következő egyeztetésre az ágazati szereplőket az NGM-be hívta meg.

Dr. Alpár Tibor, dékán, NymE SKK

Kiegészítés:

 

Az fenti találkozót előkészítő és ahhoz vezető munkában a FAGOSZ is részt vett, azonban sajnálatos szervezési bakija miatt képviselője ezen az eseményen nem volt ott. Ugyanakkor továbbra is aktív szereplő lesz a FAGOSZ a Faipari Ágazati Stratégiával kapcsolatban. Ennek részeként dr. Alpár Tibor, a téma összefogója bemutatja a fenti megbeszélés eredményeit a FAGOSZ Elnöksége részére annak december 8-i ülésén.

 

Kapcsolódó:

 

A faipar főhatósági helye FATÁJ 2013-09-17

Tehát az elsődleges faipar, amely a főhatóságok közt több mint 50 éven át a mindenkori agrár tárcához tartozott - mint az erdőgazdálkodás vertikuma - 2006-tól átkerült a Nemzetgazdasági Minisztrériumhoz azzal, hogy a vonatkozó kormányrendeletben nem volt arra utalás, hogy az akkori Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak feladata lett volna akkortól e szakterülettel foglalkozni. Majd a 2010-ben és 2014-ben is a minisztériumok feladatkörét bemutató jogszabály az ipar egészének (benne a faiparnak is) felelőseként az NGM-et jelöli meg.

2016. így a faipar NGM-hez kerülésének 10. éve.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.