FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-11-29

Új laminálósorokat adott át a FALCO november 22-én

A FALCO lecseréli régi lamináló sorait újakra, melyek gyorsabbak, hatékonyabbak, gazdaságosabbak, és jobb minőségű laminált lapot állítanak elő. Az új lamináló és raktár csarnokban a 2 új lamináló sor egyikét már üzembe helyezték. November 22-én volt az ünnepélyes átadása a 6,2 Md Ft-os saját erős beruházásnak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A FALCO Zrt. új üzeme egyben új üzemcsarnokot is jelent igen látványos fa tetőszerkezettel, mely utóbbit egy osztrák vállalkozás gyártott és épített be. A csarnok gyártó és napi késztermék raktár is egyben. Az ünnepi eseményhez a raktár rész volt berendezve. Az egész épületben kellemes szobahőmérséklet uralkodott, ami a gyártás technológiai feltétele is, de ehhez a prések hőtermelése is hozzájárul.

 

 

Az ünnepélyes gyáravatón Novák Tibor a FALCO Zrt. Igazgatótanácsának elnöke ismertette a beruházást.

A FALCO Zrt. 2015. elején kezdte meg új felületkezelő üzemének beruházását, melyet 2016. november 22-én adtak át. Ezzel a FALCO jelenleg a bútor és belsőépítészeti alaplap gyártás területén a legmodernebb technológiával rendelkezik.

A FALCO-t 2007-ben vette meg az osztrák Kronospan Csoport, s azóta is folyamatos a technológiai, technikai, környezetvédelmi és termékfejlesztési tevékenysége. 1959-ben az akkori jogelőd a Nyugat-magyarországi Fűrészüzem kezdte el Magyarországon elsőként a faforgácslap gyártást ezen a telephelyen 6.000 m3/éves kapacitással. A FALCO Zrt. mára az egyetlen hazai vállalkozás, amely nyers, illetve laminált faforgácslapot gyárt. A cég mai (fejlesztés utáni) kapacitása:

Faforgácslap 450 ezer m3/év
Lamináltlap 46 millió m2/év
Impregnáltpapír 32 millió m2/év
Mirror Gloss lap 2,5 millió m2/év
Cementkötésű forgácslap 30 ezer m3/év

 

 

 

Az új lamináló csarnok és abban a két új lamináló préstechnológia összértéke 6,2 milliárd Ft, mintegy 20 millió Euró. Az eddigi 4 lamináló sort fokozatosan felváltja a 2 új, amely jelenleg a legkorszerűbb felületkezelő préstechnológiának számít a piacon.

Az új sor 8-40 mm vastagság forgácslapot és MDF-et tud laminálni, az eddig alkalmazott legjobb gépsor termelékenységéhez viszonyítva közel négyszeres gyorsasággal. Az egész folyamatot (lap és papír beadás, préselés, csomagolás) számítógépes rendszer irányítja. A minősítéshez speciális lapszkenner érzékeli az esetleges hibákat. Az éltisztítás, méretrevágás, a lapok hűtése is az automata rendszer része.

Az új technológia további termékfejlesztést fog lehetővé tenni, nő az értékesíthető mennyiség, így a FALCO Zrt. reménye szerint a cég további piacokat tud meghódítani.

A két új lamináló gépsor beépített kapacitása 46 millió m2/év, míg a 4 régié 7 millió m2/év volt. A lamináló kapacitás tehát majdnem 7-szeresére bővül.

Az új felületkezelő üzem beruházása gondos előkészítés után indult el.
Kiváló partnerek voltak ebben a munkában a tervezők és a kivitelezők szakemberei. A tizedmilliméter pontosságú, beton gépalapok a focipálya nagyságú üzemcsarnok rétegelt ragasztott fa tartószerkezettel, igényes és figyelemreméltó építészeti, gépészeti, gépszerelési, villamos és más nélkülözhetetlen munkák sokasága: mind ezt támasztja alá. A gépek hideg forgatása a gépegységek összehangolása októberben kezdődött, most még a próbaüzem folyik. A gyártósor üzemszerű végleges kapacitását várhatóan 2017. március végére lehet majd elérni.

December elejétől a FALCO már az új üzemből igyekszik kiszolgálni vevőit.

 

A felületkezelő üzem beruházási munkálatai közben rengeteg egyéb beruházás is megvalósult a telephelyen.

- Átszervezték a logisztikai folyamatokat, a kamion forgalmat,  a számítógép vezérelt ki- és beléptetést integrált mérlegelő rendszerrel.

- Új logisztikai bázist alakítottak ki, amely az új logisztikai folyamathoz illeszkedik.

- Folyamatosan felújítják a belső út és vasúthálózatot az áruszállítás és a rakodás megkönnyítése és biztonságossá tétele érdekében.

- Új, korszerű elektromos targoncákat vásároltak, amelyek a lamináló üzemben is dolgoznak.

- 65 millió Ft-os beruházással az úgynevezett P127-es pontforrásnál új mérőállomást telepítettek, amit a környezetvédelmi hatóság írt elő, s amely napi 24 órában folyamatosan mér.

 

A cég az elmúlt kilenc évben összesen 34,85 milliárd Ft-ot költött beruházásokra, amiből 31,85 milliárd Ft volt a saját forrás, 3 milliárd Ft pedig különböző céltámogatás.

 

Terveik szerint további beruházások is lesznek.

- A forgácslap gyártás fejlesztéseként úgynevezett UTWS technológiával kívánják bővíteni a szárító kapacitást és ezzel jelentősen csökkentik majd az emissziót. Ez tehát környezetvédelmi beruházás. Az egységes környezet használati engedélyt (IPPC) megkapták, jelenleg az építési engedély jogerőre emelkedésére várnak. A beruházás megvalósítására 2017-ben kerül sor mintegy 8 milliárd Ft értékben.

- A hengeres fa felhasználás csökkentése érdekében növelik az öregfa (Altholz, recycling wood) felhasználásukat és bővítik az ezzel kapcsolatos technológiákat.

- Későbbi években szeretnének új MDF lemez gyárat letelepíteni, amely biztosíthatja a hazai igények kielégítését, megszüntetve ezzel e termék importját.

- A most átadott, jelentősen nagyobb lamináló kapacitás szükségessé teszi a papír impregnáló kapacitás bővítését.

- A tükörfényes (Mirror Gloss) lamináltlapot gyártó üzem nagy örömükre beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Komoly piaci részesedést tudtak elérni, ami előre vetíti e kapacitás várható bővítését, amihez tervezik egy új préssor üzembeállítását.

- Szükség van a CK termelés korszerűsítése mind a termékfejlesztés, mind pedig a gyártási körülmények javítása érdekében.

 

Novák Tibor elmondta, hogy a FALCO Zrt. komoly felelősséget érez a hazai faipar, fafeldolgozó ipar, bútoripar és a belsőépítészet jövőjének biztosítása érdekében. A FALCO Zrt. ezen erőfeszítéseinek azzal is nyomatékot kíván adni, hogy az ünnepélyes gyáravató keretében írják alá az ebben részesek a FALCO Szombathely Furniture Cluster alapító okiratát, amely a bútoripari szereplők szorosabb együttműködését kívánja elősegíteni.

 

 

Az aláírók:

- ERFARET Nonprofit Kft.,

- Faipari Tudományos Alapítvány,

- FALCO REC Kft.,

- FALCO Zrt.,

- Kronoland Magyarország Kft.,

- Kronospan-MOFA Hungary Kft.,

- Kronowood Hungary Kft.,

- Nyugat-magyarországi Egyetem,

- Nyugat-magyarországi Egyetem, Simonyi Károly Kar,

- SILVA Hungary Kft.,

- Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnázium, és Szakközépiskola,

A FALCO Szombathely Furniture Cluster küldetése a fa- és bútoripari termelő vállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek, szakmai szervezetek, valamint a kereskedelemben érintett szervezetek együttműködési hálózataként kiemelten a bútoripari vállalkozások innovációs képességének támogatása, a beszállítói feladatok ellátásának legmagasabb szintű fenntartása mellett. 

A klaszter célja:

- választ adjon a gazdaság kihívásaira;

- bútoripari alapanyagok és késztermékek, szolgáltatások fejlesztése, komplexebbé tétele;

- szinergiahatás érvényre juttatása a Klaszterhez csatlakozó vállalkozások között;

- a bútoripari vállalkozások innovációs képességének fejlesztése;

- tapasztalatcsere, a közös projektek lebonyolítása a továbbképzés területén;

- közösségi marketing, információs rendszerek kialakítása és működtetése, a külföldi piacok megismerése és célzott, a vállalkozások együttműködésén alapuló fejlesztése.

 

David Brenner, a multinacionális osztrák Kronospan Csoport képviselője bemutatta konszernjüket, mely három kontinensen 40 üzemmel rendelkezik, s ezekben összesen 14 ezer embert foglalkoztatnak. A nemzetközi cégcsoport egyik fontos eleme a szombathelyi FALCO Zrt., amelyet tovább fejlesztenének. Ehhez azonban szerinte három dolog szükséges: a gyártási technológia folyamatos fejlesztése, a kiváló környezetvédelmi feltételek megteremtése, és lakossági elfogadottság.

 

Az ünnep részeként láthattunk homok-animációt, bele lehetett kóstolni a FALCO tortába és néptánc bemutató is volt.

 

 

55 fénykép a FALCO lamináló üzem avatásáról (képre kattintva):

Szerkesztette: Mőcsényi Miklós
az esemény, a FALCO, a Klaszter és az MTI anyagai alapján
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.