FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-12-05

Kopjafaavatás az OEE Kecskeméti Helyi Csoportja szervezésében

1956-ban elmenekült Beliczay István később Tompán telepedett le, ahol Emlékerdőt, majd kopjafát is állított évfolyamtársai és a forradalomban meghalt hősök emlékére.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

1956-ban 450 diák és tanáraik menekültek el Sopronból Ausztrián keresztül Nyugat-Európába és Kanadába a szovjetek elől. A hazatérők közül Beliczay István később Tompán telepedett le, ahol Emlékerdőt, majd kopjafát is állított évfolyamtársai és a forradalomban meghalt hősök emlékére. Október 19-én az OEE Kecskeméti Helyi Csoportja szervezésében ünnepi megemlékezést tartottak Tompán.

A kopjafát Geszler Péter, Tompa plébánosa áldotta meg. A kopjafa feliratain nemcsak az 1956-os hőskről, hanem az 1848-49-es forradalmárokról is megemlékeznek, mert Beliczay István szerint legbátrabb hazafiait veszítette el Magyarország.

A leleplezett és felszentelt kopjafát elsőként Dessewffy Imre, a szabadságharc aradi vértanúinak leszármazotta, valamint Nyitray András, a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület képviselője koszorúzta meg. Ezt követően Dánffy László, Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület képviselője, valamint Bognár Gábor helyezték el koszorúikat. Majd Koczka Zoltán, az Országos Erdészeti Egyesület Kecskeméti Helyi Csoport titkára, Szabó Tibor és Oroszi Sándor, az OEE elnökségének tagjai koszorúzták meg az emlékművet az Egyesület vezetősége és tagjai nevében.

A megemlékezésen a forradalom hőseinek Beliczay István és Komlósy József a gyermekek közreműködésével egy tölgyfa csemete emlékfát is elültetett. A Tompai Művelődési Házban Sulyok Ferenc, az OEE Kecskeméti Helyi Csoportjának elnöke köszöntötte a megemlékezés résztvevőit, majd Sereg Zsombor előadásában az Árpád vezér című verset hallgatták meg a résztvevők. Dr. Oroszi Sándor, az OEE Erdészettörténeti Szakosztálya és az Erdészeti Lapok szerkesztőbizottságának elnöke megismertette a közönséggel a Dr. Bartha Dénes professzorral közösen írt könyvet az '56-ban menekült soproni erdőmérnökökről. Beliczay István pedig röviden elmesélte az '56-os emlékeit, valamint az Emlékerdő és a mostani kopjafa állítás történetét.

A megemlékezés végén Szűcs Bence előadásában Márai Sándor: Mennyből az angyal című versét hallgatták meg a részvevők, majd állófogadás következett.

 

 

Az eseményről további filmek és sok fénykép is látható a Hazai Vadász honlapján.

Forrás: Hazai Erdész

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.