FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-05-09

Bogyiszló - Kasztói fás-legelő bemutatása május 10-étől

Bogyiszlón a Községi Könyvtárban május 10. és június 23. között megtekinthető Kasztó-kiállításon, a művészeti pályázatra beérkezett munkák mellett a Kasztó-projekt eredményeit is megtekinthetik a látogatók. Megnyitó május 10-én 8-tól.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az AGFORWARD agrár-erdészeti rendszerek innovációjára vonatkozó nemzetközi projekt célja, hogy agrár-erdészeti rendszerek alkalmazását tudományosan megalapozza, illetve hogy minél több emberhez eljusson a híre ennek a gazdálkodási módnak. Az agrár-erdészeti rendszerek közé tartoznak a gazdag kulturális és természeti értékekkel bíró fás legelők is, melynek egyik csodálatos példája Bogyiszló község határában fekvő Kasztói őstölgyes fás legelő.

 

 

2016/2017. tanév során fás legelők és öreg fák témakörének tantárgyi integrációjára vonatkozó módszertan kidolgozásába kezdtünk Bogyiszlón az AGFORWARD projekt keretében. Ennek során a Bogyiszlói Általános Iskola tanári kara, az oda járó iskolások és Varga Anna az MTA ÖK ÖBI kutatója közösen fejleszt ki egy olyan oktatási és ismeretterjesztési útmutatót, melyben e településhez közel fekvő fás legelőt ismernek meg saját kutató munka során az iskolások népi természetismereti, tájtörténeti és ökológiai adatok gyűjtésével, majd ezek feldolgozásával és bemutatásával. A projekt újszerűsége nemcsak a fás legelők témakörének feldolgozásában rejlik, hanem abban is, hogy népi természetismeretet, a hagyományos ökológiai tudást is beemeli az iskolai oktatásba, melyet a népzenének ének-zene órán tanulásához lehet leginkább hasonlítani.

 

 

Ma már világszerte elismert tény, hogy hatékony természetvédelmet a helyi lakosokkal együttműködése és helyi, hagyományos ökológiai tudás ismeretében lehet leginkább végezni. Munkánk célja, hogy természethez kötődő szellemi örökségünket a következő nemzedékek is tovább éltessék. A Kasztói-nap során, melyet május 10-dikén a Madarak és Fák Napján tartunk, ennek a munkának az eredményeit szeretnénk megosztani. A gyerekek megosztják egymással az elmúlt év során összegyűjtött adatokat, történeteket a Kasztóról. A Madarak és Fák napját azért választottuk, mert egykor ezen a napon az ország számos községében a gyerekeket a településhez tartozó fás legelőre vitték ki játszani, ismerkedni a természet értékeivel.

 

 

Az iskolai program mellett művészeti pályázatot hirdettünk meg, melyre gyerekek és felnőttek egyaránt jelentkezhettek. A Községi Könyvtárban május 10. és június 23. között megtekinthető Kasztó-kiállításon, a művészeti pályázatra beérkezett munkák mellett a Kasztó-projekt eredményeit is megtekinthetik a látogatók. Terveink között szerepel a Kasztóról szóló összefoglaló megírása, továbbá módszertani útmutató összeállítása is, remélve, hogy  más iskolák, tanárok, környezeti nevelők, szülők és gyerekek is kedvet kapnak a helyi természeti értékek és a fás legelők megismeréshez.

 

A Kasztó-kiállítás meghívója pdf-ben.

 

Az esemény FB oldala.

 

Boda Zoltán, igazgató, Bogyiszló Általános Iskola

Kaposi Ildikó, könyvtáros, konyvtar@bogyiszlo.hu (30) 6409-546

Varga Anna Kasztó-projekt vezetője, ökológus-etnobiológus, tudományos segédmunkatárs, MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóközpont, Hagyományos ökológiai tudás kutatócsoport, Vácrátót, (30) 3392-399

https://www.facebook.com/faslegeloerdo

www.agforward.eu

Forrás: Varga Anna

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.