FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-05-11

Nagy károkat okozott a szokatlan tavaszi időjárás az erdőkben, a károsodott erdők mielőbbi helyreállítása a cél

Az áprilisi havazás Budapestnél nagyobb területen tett komoly kárt a hazai erdőkben. Közel hetvenezer hektáron pusztított a jég, a hó, a fagy, a kár mértéke az előzetes becslések szerint mintegy egy milliárd forint.

A károsodott erdők mielőbbi helyreállítása a cél.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a hazánkban szokatlan tavaszi időjárás kapcsán beszélt az M1 hírműsorában arról, hogy a hazai erdőállományt - elsősorban az Északi-középhegységben és a Bakonyban - jelentősen megviselte az április végi havazás, a helyenként méteres hó olyan károkat okozott, amelyeket hosszú hónapok munkájával lehet csak helyreállítani. Fák dőltek ki tövestől, a kilombosodott fák ágai a hatalmas súly alatt letörtek, és mindez jónéhány korán költő madárfajnál, ezek élőhelyein okoz jelentős problémát. Az erdei élőhelyek sérülései - a pusztítás mintegy 75 %-ban természetvédelmi területeket érintettek - pénzben nehezen kifejezhető káresemények.

A hó kaotikus állapotokat teremtett máshol is, a közutak egy éjszaka alatt váltak járhatatlanná, egész települések váltak napokra megközelíthetetlenné - sorolta az agrártárca vezetője a már felmért károkat. Hangsúlyozta: az élő természet mellett, a közel 70 ezer hektárt ért katasztrófán túl erdei utakat, turistautakat mintegy 2800 kilométer hosszan érintett a kár, amelyeket szintén helyre kell állítani. Mint ahogyan a megrongálódott kulcsosházakat, turisztikai létesítményeket, erdei pihenőket, vagy éppen a 93 kilométer hosszan megtépázott vadkárelhárító kerítéseket is. Az utakban, kulcsosházakban, erdei iskolákban mintegy százmillió forintos közvetlen kár keletkezett.

A köztulajdont ért károk felmérése még nem zárult le, és a kormány részére készül egy jelentés - tájékoztatott Fazekas Sándor. Mint elmondta, számít arra, hogy csakúgy, mint pár évvel ezelőtt, a Pilisi Parkerdőben okozott jégkár rendezésekor, rendkívüli összefogással ezúttal is biztosítható lesz, hogy a kárt szenvedett erdők mihamarabb látogathatóak legyenek.

Forrás: FM Sajtóiroda

FATÁJ: A fenti után hamarosan érkezett a következő közlemény, amiben immár a kárelhárítás vűrható megoldása olvasható, hiszen az élő általános szabályok alapján most, a vegetásiós időben ennek bármennyire is fontos lenne, még nem lenne szabad nekilátni. Bizonyára illeszkedni fog a rendkívüli eljárás a rendkívüli helyzethez. Sőt, egyéb fontos ügyek is szóba kerültek.

A károsodott erdők mielőbbi helyreállítása a cél

 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a magyar erdőket ért áprilisi fagykárokról egyeztetett az Országos Erdészeti Egyesület vezetőivel. A fagy és hókár mintegy 70 ezer hektárt érintett. A leginkább sújtott Bükk-hegységben közel 100.000 köbméter kidőlt fa és letörött ág hever. A gyors kármentesítéshez szükséges az illetékes hatóságok hatékony segítsége az erdőgazdálkodók számára, hogy a nyári időszakban is el lehessen végezni a károsodott faanyag elszállítását. Ennek hasznosítása lehetőséget teremt arra, hogy a szociálisan rászorulókat időben, még a fűtési szezon kezdete előtt ellássák tűzifával.

 A miniszter és az Országos Erdészeti Egyesület vezetői a Wagner Károly Szakkönyvtárában tanácskoztak. Ebben a könyvgyűjteményben számtalan páratlan, muzeális értékű levéltári anyagot őriznek. Köztük korábbi évszázadok erdészeti jogszabályainak eredeti dokumentumait, és olyan szakkönyveket, mint például Vadas Jenő "Az akácfa monográfiája" című évszázados művét, amit az erdészeti szakíró Herman Ottónak ajánlott. A legnagyobb erdészeti civil szervezet könyvtára nemzeti kincs, a régi kiadványok összekötő kapocsnak tekinthetők az évszázadokkal ezelőtt élt erdészek, és munkájuk mai folytatói között - fogalmazott Fazekas Sándor. A miniszter egyeztetett az egyesület 1950-es években elvett egykori székházának jövőbeni hasznosításáról is.

 

 

 A tárcavezető a hazai állami és magánerdő gazdálkodás szerepét értékelve úgy fogalmazott, hogy az erdészeknek jelentős szerepük van kulturális és természeti értékeink megőrzésében. Az állami erdőgazdaságok nemcsak fenntartják az erdőkben található műemlékeket, történelmi emlékhelyeket, hanem a turisztikai infrastruktúra tudatos fejlesztésével, a természetjárás támogatásával a nemzeti értékek megismerését is szolgálják.

 A Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Erdészeti Egyesület stratégiai partnerség keretében az év során több program megvalósításában is együttműködik. Közülük több a magyar ifjúság környezeti nevelésének területén valósul meg, mint például szeptemberben az Erdővarázs Családi Nap vagy októberben az Erdők Hete, melyek témája az erdők szerepének bemutatása a klímaváltozás hatásainak csökkentésében. A természeti értékek megismerését is szolgálja a kormány által támogatott Erdei Vándortábor program, melynek keretében a héten kezdődik a táborokat vezető mintegy 300 pedagógus képzése.

Forrás: FM Sajtóiroda

 

 

A kár utáni helyzet bemutatása:

 

 

 

Az április közepi hókár után a Mátrában még forgószél is jött:

 

Elképesztő erejű forgószél pusztított a Mátrában. heol.hu 2017-05-09

Recsk és Sirok közt a kár jelentős, első becslések szerint is több tízmillió forint.

A havazás miatt kidőlt fák, gallyak eltávolítása még most is folyamatos. A viszonylag magasabban fekvő turistautakon keletkezett igazán kár, de ezeket már felszámoltuk. Most már csak az alsóbb rendű turista- és az erdészeti utakon dolgozunk - magyarázza Somay Gergely, a Parádfürdői Erdészet (Egererdő Zrt.) erdészetvezetője, miközben beszállunk a terepjárójába, hogy megnézzük, milyen károkat szenvedett az erdő az áprilisi tél miatt. Ahogy a Kékeshez vezető erdészeti főfeltáró útra bekanyarodunk, a hegyoldalon jól látszanak, hogy gyökerestől borultak ki a fák. A vezető mondja is: ez az út is járhatatlan volt.

Első becslésre ötezer köbméter faanyag veszett kárba tízhektárnyi területen, de vannak kisebb károk is, van, ahol foltokban tett kárt a tornádó. Megtudjuk: a terület így nem maradhat.

- Vegetációs időszak van - tudatja -, nehezebbek a körülmények, hisz szálkásan törtek a fák. Először az idevezető utat kell megtisztítani, aztán a faanyag összetermelése kezdődhet. Vannak természetes újulatok a fák alatt, bízunk benne, hogy csak minimális mértékben kell mesterségesen újakat telepíteni ide.

 

Fotó: Czímer Tamás

 

Kapcsolódó:

 

Áprilisi hókár az erdőkben FATÁJ 2017-04-25
Sokfelé havazott a múlt héten, s 400-500 m fölött mindenhol megmaradt és sok helyen komoly károkat is okozott az áprilisi havazás. Az erdőket sok esetben jelentős kár érte. Az erdészek ahol tudtak segítettek az utak járhatóvá tételében.

 

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.