FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-06-16

Mi fán terem? Vizsgamunka kiállítás Szombathelyen

Végzett asztalosok és faipari technikusok vizsgamunkáiból nyílt kiállítás június 14-én Szombathelyen a Kámoni Arborétumban. A kiállítás július 12-ig lesz megtekinthető.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A 2016-2017. tanév vizsgamunkái és korábban végzett diákok munkái láthatóak a kiállításon. Hangulati elem volt a régi gyalupad és eszközök, a kiállított tárgyak pedig a képgalériában láthatóak.

 

 

A kiállítást Piri József, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) alelnöke nyitotta meg.

Mi idősebbek tudjuk, a fiatalabbaknak mondjuk: jó munkához mindig 3 dolog kell: jó anyag és eszköz, illetve megfelelő szakember. Tudjuk, hogy a 80-as években volt megfelelő szakember, volt anyag, olyan, amilyen, az eszközállomány is meglehetősen kifogásolható. Mára egészen kiváló anyagokkal dolgozhatunk, egészen jó az eszközállomány, viszont a harmadik alapvető tényezővel, az emberi tényezővel, a jó szakmunkással, azzal kezdenek problémák lenni.

Ezt a kiállítást is az indukálta, hogy a fiatal szakmunkások kreativitását be tudjuk mutatni, munkáik tényleg színvonalasak. Annak, aki ezt a szakmát választja, el kell döntenie, hogy neki tetszik az asztalosműhely illata, az ottani rend, a gépek a szerszámok, a kreatív lehetőségek. Tudjuk: a faipar is oda jutott, hogy már hiányszakma. Valamikor kifejezetten divatszakma volt, ami mára sajnos az ellenkezőjére fordult.

A másik probléma, hogy a bemenet emberanyagból kicsit nem megfelelő. Az lenne a kívánatos, ha a jobb tanulók is a szakmunkás lét mellett döntenének. Ehhez persze megfelelő megbecsülés is kell. A szakmunkás keresetek terén az olló a régi összezárt állapotból kinyílt. Mára sajnos a szakmunkás bérek lemaradtak. Igaz vannak próbálkozások a bérszínvonal emelésére. A Kormány is rájött arra, hogy szakmunkástanulónak csak úgy mennek majd, ha a megfelelő ösztöndíjrendszert újra visszahozzuk. A vállalatokat, főleg a kiemelt szakmákban ösztönzik, hogy foglalkoztassanak tanulót, s ennek a költségei is nagyjából rendben vannak. Kis cégeknél az oktató költsége még nem megoldott. Nagy gond, hogy nincs középkorú szakember. Öreg van, meg jön a tanuló gyerek, s így nagy köztük a generációs távolság. Kivett oktatóval kellene dolgozni. Nehéz beállítani a termelésbe a gyerekeket, de meg kell próbálni, mert rájöttünk, hogy a gyerek messze volt a valós munkahelyi légkörtől, és az elméleti képzőhelyen nem jöttek létre olyan színvonalú műhelyek, amilyenek kellettek volna. A Kormány így döntött, hogy ebben az új rendszerben próbálja meg a szakmunkás képzést felpörgetni. Abban bízom, hogy ez sikerülni fog.

Gratulálok mindenkinek, aki e kiállítás létrehozásában részt vett, ez jó kezdeményezés. Minél több gyereknek meg kell mutatni: mik készültek. Orientációs helyeket kellene létrehozni, ahol a gyerek megfoghatja a szerszámot. Nem biztos, hogy elég, ha körbesétálnak vele a kisüzemben vagy a nagy gyárban. Ha megfogja a fúrógépet, vagy más gépet, szerszámot és azzal dolgozhat, az más élményt ad. Erről most többet nem érdemes beszélni, de ezt is meg kellene oldani. A szülők szerepe is jelentős. Van a gyermek szándéka, amit a szülő vagy helyesel, vagy nem, de aki az asztalos szakmát választja, az élet bizonyítja, hogy jól dönt.

Köszönöm mindenkinek azt a segítséget, amivel e kiállítás létrejött, és amit a további pályaorientációban ki fog fejteni.

Szentgyörgyvári Róbert, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum (SzMSzC) főigazgatója is köszöntötte a kiállítás megnyitó résztvevőit. A SzMSzC 2015. június 1-vel alakult meg, 8 tanintézmény tartozik hozzá, s e szervezet most ünnepli majd második születésnapját. A nyolcból négyben van faipari képzés, ezek:

- az Eötvös Loránd Szakgimnázium és Szakközépiskola Celdömölkön,

- a III. Béla Szakgimnázium és Szakközépiskola Szentgotthárdon,

- a Hefele Menyhért Építő és Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola Szombathelyen, valamint

- a Rázsó Imre Szakgimnázium és Szakközépiskola Körmenden.

Ma délelőtt kíváncsiságból megnéztem a 9. évfolyam beiskolázási adatait, az asztalos szakmában az idén 40 nyolcadik osztályos tanuló iratkozik be a négy iskolában, s ez a számtavaly 30 fő volt. Így erős: 33%-os növekedés elé nézünk, amiből messzemenő következtetést nem lehet levonni. Annak is örülnék, ha ez fenntartható lenne a továbbiakban, hiszen mindenki tudja, hogy jelentős a tanulólétszám csökkenése, ami elsősorban a szakközépiskolákban, a szakgimnáziumokban tapasztalható. Örülök, hogy az előző évekhez képest minimális növekedést tudtunk elérni a Centrum teljes szintjén.

Ezt a kiállítást azért szervezték a kollégák, hogy helyszínt és teret adjanak annak a törekvésnek, hogy a cégeket, a tanulókat, szüleiket egy helyre behozhassák, ahol egymásra találhatnak a képzők, illetve a képzésben résztvevők. Erre szükség van, hiszen rendkívül nagy a szakember hiány minden területen. Tudtommal igazi jelentős asztalosipari vállalat Szombathelyen nincsen, de sok kisebb tevékenykedik és tényleg jelentős a szakember hiány.

Az új képzési rendszerrel bevezették a korában már sok éven keresztül működő vizsgaremek készítését az asztalos, illetve a faipari technikus tanulóknál, s ezeket vizsgaremekeket láthatjuk a kiállításon. Sok különleges tárgy látható itt: asztalok, bölcső, komódok, mindaz, ami tükrözi a kreativitást, elképzelő erőt, ami szükséges ehhez a szakmához. Természetes anyagból, fából készültek.

Célunk, hogy azokat a diákokat is megcélozzuk, akik most tesznek érettségi vizsgát valamelyik gimnáziumban, s nem gondolnak arra, hogy jelentkezési lapot adjanak be valamelyik egyetemre, vagy jelentkeztek, de nem biztos hogy felvételt nyernek felsőoktatásba. Számukra remek lehetőség lenne, hogy technikusi szakmát tanuljanak, s nem sértődünk meg, ha az asztalos szakmát választják.

Őszintén gratulálok a rendezvény megszervezéséhez, tekintsék meg a kiállítást, köszönöm azoknak a vállalatoknak, amelyek ezt a rendezvényt támogatták. A helyszín: ennél jobb helyszínt talán nem is lehetett volna választani a kiállításnak, hiszen szervesen kapcsolódik az arborétumhoz a fa.

 

 

A kiállítás támogatói:

a NAIK ERTI, amely a helyszínt biztosította és segített a kiállítás berendezésében,

az AKE Hungaria Kft.,

a Greenteam Kft.,

a Lignomat Krt.,

a Ráció Szerszám Kft., és

a Wéberker Kft.

 

A 33 kiállított tárgy (alkotó, tárgy, iskolai oktató, iskola, gyakorlati oktató, képzőhely nevével), a kiállítás közönsége és a kiállítás faliképeinek képe az alábbi albumban látható:

 

Forrás: ...

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.