FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-08-31

Lombkorona sétány és tanösvényt avattak a Mecsekerdő Zrt-nél a Sás-völgyben

Átadták a Mecsekerdő Zrt. új közjóléti létesítményét a Nyugat-Mecsekben. A Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza mellett épült lombkorona sétány és tanösvényt augusztus 29-én avatták Sás-völgyben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Dél-Dunántúl első, fák koronája között haladó sétánya az Erdő Háza mellett 2014-ben kialakított madármegfigyelő toronyhoz kapcsolódik: a fiatalos, sűrű erdőben mintegy 50 méter hosszú, 6 méter magas járószintű, a terep emelkedésének következtében a talajszintre érkező, tiszta faszerkezetű lombkoronasétány épült. A kihelyezett tájékoztató táblák révén létrejött tanösvény az erdészeti erdei iskolai programok tematikájával összehangoltan segíti az erdő alsó szintjeiről nem látható lombkorona szint jellegzetes élővilágának megismerését.

 

 

Az ingyenesen látogatható fejlesztéshez kapcsolódva egy odú- és fészektanoda is kialakításra került, ahol a gyerekek az ő méretükre kialakított cinke- és denevérodúba vagy gólyafészekbe mászva próbálhatják ki az élőlények lakhelyeit. A társaság - a Mecsextrém Parkban működő hasonló játéktérrel együtt - az egykori kárászi Első Magyar Fészekodú- és Madáretető-készülék Gyárnak állít emléket.

 

 

A lombok közül felcsendülő népdalokkal kezdődő rendezvényen Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a meghívott vendégeket. Beszédében kiemelte, a társaság régóta törekszik arra, hogy az erdők elérhetőbbé és élményekben gazdagabbá váljanak az emberek számára. Az erdészeti erdei iskolák révén a pihenés és kikapcsolódás oktatással és a környezettudatos szemléletformálással kapcsolódik össze.

 

 

A Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár hangsúlyozta az állami erdészetek gazdálkodó, értékmegőrző szerepét, valamint a klímaváltozás kapcsán képviselt felelős hozzáállásuk fontosságát.

 

Ehhez a gondolathoz csatlakozva üdvözölte az erdészet saját erőből megépített, az élményszerű környezeti nevelést szolgáló új turisztikai attrakciót Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is, méltatva a társaság példaértékű lépéseit a természet megismerésének segítése és a természetközeliség népszerűsítése terén.

 

 

A lombkorona sétány harmonikusan illeszkedik az erdei környezetbe, szinte az egész építmény fából készült. A sétányt a Mecsekből származó, 40 centinél vastagabb tölgyfarönkök tartják, az oszlopok mellett a korlátokhoz és egyéb elemeihez pedig égerfa került felhasználásra.

 

 

A Hazai Erdész interjúja Ripszám Istvánnal, a Mecsekerdő Zrt. termelési vezérigazgató helyettesével.

 

 

A lombkorona sétány madárszemmel:

 

 

Erdő Háza

 

Az Erdő Háza közkedvelt erdei szálláshelyként és rendezvényhelyszínként is működik. A környéken négy jól karbantartott túraútvonal, erdei tornapálya valamint hét eltérő hosszúságú és nehézségű kerékpáros útvonal is található.

 

 

Az ötvenes évek végén épült erdei munkásszállást a Társaság 2010-ben alakította többnapos erdészeti erdei iskolai programok bonyolítására is alkalmas szállás- és oktatási helyszínné. A minősített erdei iskolai tevékenység során élményorientált pedagógiai módszerek segítségével összeállított környezettudatos programok, képzések támogatják a Mókus Suliba érkező fiatalok és felnőttek környezeti fenntarthatóságra történő nevelését.

Az Erdő Háza 2014-re vált példaértékű, önfenntartó módon működő öko-házzá: a pályázati forrásból megvalósuló fejlesztés során környezetbarát és energia hatékony megoldások kerültek kialakításra (napelemek, napkollektorok, bevizsgált ásott kút, gyökérzónás szennyvíztisztítás, 4 komposzt toalett).
2017 márciusában a fenntarthatóság és az energiahatékonyság egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetésének keretében az Erdő Háza elnyerte az Energy Globe Magyarország versenyét a Jövő Generációja kategóriában

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.