FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-03-06

Megnyílt az új eszköz a világ erdőleltárának összeállításához

Az új eszköz (online felület) segíti az országokat, hogy jobb adatokat szolgáltassanak és növeljék az átláthatóságot. Mindez együttműködésben a Google-val.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Új, online platformot indított útjára március 5-én a FAO, amely segítségével lehet jelenteni a világ ereinek állapotára és tendenciáira vonatkozó adatokat. Ez a platform lehetővé teszi az országoknak a hatékonyabb adatszolgáltatást és javítsák adataik minőségét: egységesebbé, megbízhatóbbá és transzparensebbé tegyék erdészeti adataikat.

Az erdőtakaró és a földhasználat hatékony megfigyelése és erről adatközlés elengedhetetlen a Fenntartható Fejlődési Célok megfigyelési folyamatához, és az országok klímaváltozás elleni küzdelméhez szükséges intézkedések megtételéhez.

Az új online felületet segítségével készül majd a 2020-as Globális Erdőleltár: Global Forest Resources Assessment (FRA). Az új online adatszolgáltató platformot a FAO hozta létre, az Európai Unió és Finnország pénzügyi segítségével és magasszintű eseményen mutatták be Toluca-ban, Mexikóban.

 

 

Az átalakított jelentési rendszer

Megbízható, valós adatokra van szükség, s a platform segíti az országokat adatgyűjtő kapacitásuk javításában a legfrissebb és pontosabb adatok érdekében. Könnyebbé teszi az adatközlést. Az új eszközben számos újdonság van, ami segíti az adatbevitelt, az adatok ábrázolását, elemzését. Felhasználó barátabb a felület, melyen lehet adatot hozzátenni, valamint meglévő nyilvántartásból kimásolni-beszúrni, dokumentálni a nemzeti adatforrást. Az FRA-2000 óta először jelentősen csökken a változók száma, ami jelentősen csökkenti az országok adatjelentési nehézségeit.

 

Távérzékelési összetevő a Google-lel együttműködésben

Az adatközlést megkönnyíti különösen olyan országok esetében, melyeknél az erdészeti információ nem vagy csak részben elérhető, a platform segítségével külső információforrásokhoz, illetve távolérzékelők térinformatikai adataihoz is lehet kapcsolódni.

A platform a Google Earth motorját használja, és ez az első alkalom, hogy mind a 171 nemzeti kapcsolattartónak (a jelentésben részt vevő országokban kijelölt erdészeti szervezeteknél) és az ő együttműködő partnereiknek szabad hozzáférést kínál a Google-nél felgyűlt hatalmas adathalmazhoz és elemző eszközökhöz.

"Ez a bejelentés a FAO-val három éve aláírt együttműködésünkön alapszik, amit még a párizsi klímakonferencián (COP 21) indítottunk útjára," mondta Rebecca Moore, a Google Earth, Earth Engine & Earth Outreach igazgatója.

"Nagyon örülünk, hogy minden országnak egyenlő hozzáférést adhatunk a legújabb technológiához a globális klímaküzdelemben és tartamos fejlődésben."

Ez az eszköz még olyanok is számára is könnyűvé teszi a szatellit képekhez és a térinformatikai adatokhoz való hozzáférést a nemzeti erdőterületek és földhasználat változás adataihoz, akiknek korábban nem volt tapasztalatuk távérzékelésben a szatellit képek használatában.

 

Adatszolgáltatás az SGS-hez is

Az új platform nem csak az erdőleltárt szolgálja, hanem más adatgyűjtési célokat is, köztük a Jelentés 2030 és a Tartamos Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals (SDG)) erdészeti adatainak összeállítását is.

 

70 éves jubileum

Idén 70 éves a FAO erdőleltára (FRA). A Toluca-ban március 5-én ebből az alkalomból megjelentetett új kiadvány (pdf 74 oldal) bemutatja az FRA történetét és az elért eredményeket.

Ezen felmérés, ami a legátfogóbb elemzés a világ erdészeti erőforrásairól és azok változásáról, ötévente készült a nemzeti jelentések alapján. A korábban inkább csak a faanyag-készletekről szóló kiadvány mára kinőtte magát egy átfogó felméréssé, ami a fenntartható erdőhasználat minden aspektusát lefedi. A következő, 2020-as jelentésben összesen 236 ország és terület vesz részt, közülük már 171 ki is jelölte nemzeti összekötőjét.

Forrás: fao.org

Kapcsolódó:

 

Az új platformot bemutató film (angolul)

 

 

Anssi Pekkarinen, FAO erdőtanácsos március 5-i beszéde Tolucaban (Mexikó). (4 perc, 56 másodperc)

 

A Globális Erdőleltárok honlapja.

 

Innovatív eszközök:

- FAO Open Foris: Free open-source solutions for environmental monitoring (Ingyenes, nyílkódú megoldás a környezet megfigyeléséhez) Rugalmas, hatékony adatgyűjtő, adatelemző és jelentéskészítő eszköz.

Google Earth Engine: Az egész Földet átfogó földtudományi adatgyűjtő és elemző eszköz. Hátterében a Google felhőszolgáltatási infrastruktúrája áll. A szatellit felvételek és távérzékelt adatok sok-petabyte méretű katalógusa, mely segítségével az egész Földre elemzések készíthetőek. Tudósok, kutatók, fejlesztők részére lehetővé teszi a változások, térképi trendek követését, a Föld felületének különbségeit számszerűsíteni.

 

Agenda 2030

- A Tartamos Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals)

 

A FAO-Google partnerség

- A távérzékelési adatok könnyebb elérése

- A Google és a FAO a mindenki környezeti tudatosságának új területén

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.