FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-03-07

BEFAG Parkettagyár új fedőréteg gyártósor avatása

Március 7-én avatták fel a Bakonyerdő Zrt. BEFAG Parkettagyárának új fedőréteg gyártósorát.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Zalahalápon a Parkettagyárban a Bakonyerdő Zrt. számos partnere és üzletfele, beszállítója gyűlt össze az ünnepi alkalomból.

 

 

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója ünnepi beszédében röviden kitért az erdőgazdaság általános bemutatására is. A cég fenntarthatóan gazdálkodik a rábízott erdőkkel. A többi erdőgazdaságtól jelentős árbevételével tér el, amely a komoly hozzáadott értéket termelő faipari tevékenységükből is származik. E körben ugyanezért a legmagasabb (560 fő) a dolgozói létszám, hiszen két faipari gyárukban 250 fizikai dolgozó végzi napi munkáját. Az erdőgazdaság önfenntartó, nyereséges, s közben a költségvetésbe 2017-ben 1,5 Md Ft-ot fizetett be. Költségvetési forrást a közmunka programon kívül máshoz nem vesznek igénybe. A cégben a faipar jelentőségét érzékelteti, hogy 2010-ben 250 M Ft volt, 2018-ban pedig várhatóan 400 M Ft lesz az amortizációs költség.

A BEFAG Parkettagyár több mint 40 éve van a piacon, a BEFAG készparketta elismert, keresett, magas minőségű késztermék. 2012-ben az antibakteriális felületkezelésért, 2017-ben a készolajos termékcsaládért kapták a Magyar Termék Nagydíjat.

Az utóbbi években megújították a felületkezelő sort, második fedőréteg táblásító sort állítottak be, bővítették és modernizálták a szárítókamrákat. A kapacitást mára a munkaerő hiány korlátozza. Ezért is kellett most a fedőréteg (lamella) feldolgozó sort megújítani. Méghozzá magasan automatizált megoldásokkal. A gyors és pontos megmunkálás a versenyben maradáshoz elengedhetetlen. A fedőréteg alapanyag áremelkedése miatt is egyre hatékonyabban kell azt feldolgozni. Az új sor a korábbinak közel kétszerese kapacitású, több benne az ellenőrző berendezés, gyorsabb általa a szortírozás.

Az előkészületeket már 2014-ben elkezdték, mert 2013-ra elérték kapacitásuk felső határát. A nagyobb gépgyártók megkeresésével indultak, majd kiválasztott gyártókkal közvetlen kapcsolatot tartva hozták meg a további döntéseket a cég munkatársai.

A kezdő elem az automata fríz adagoló, hogy utána el lehessen érni a gyaluknál a 40 m/perc előtolást. Fémdetektor védi a forgácsoló szerszámokat. Ezt az előgyalu és a véggyalu követi, majd nedvességellenőrzés, keresztmetszeti méretellenőrzés jön, a hosszat pedig páros véglevágó állítja be. (Schroeder gépek.) A kész frízeket robot rakatolja, továbbítja, ahol a frízeket lamellákká vágják. A lamellák nagy sebességű (2000 m2/műszak) szkennelése (svéd Woodeye) után szortírozzák az anyagot rajzolatok szerint. A hasító fűrész (Weinig Powermat 2000 SP) utáni és a szkenner körüli válogató pályákat, automata rakatképzőket és más kiszolgáló egységeket a komoly parkettagyári tapasztalatú Martek Invenir finn cég szállította.

Az új lamella előállító gépsor évi kapacitása kb. 1 millió m2.

Az új gépsor a régi alapanyag pihentető csarnokban kapott helyet. Ezért e csarnokban (1975-ben épült) építészeti, elektromos és gépészeti rekonstrukcióra volt szükség. Mindezt működő üzemben, folyamatos gyártás közben. Új ipari padló, nyílászáró csere automata kapukkal, új fűtési rendszer, új csarnok világítás, új az elektromos ellátás, átalakították a porelszívást, ahol kellett: új aszfaltburkolat.

A beruházást 2016. végén kezdték, 2017. őszére fejezték be. Az új gépek 1.900.770 Euróba kerültek, amihez 1.698.000 Euró export előfinanszírozási hitelt vettek fel, a fennmaradó részt saját forrásból fedezték. A gyártó sor járulékos beruházásai 250 M Ft-ba kerültek, aminek forrása: önerő. A felvett hitelből 413.600 Eurót már törlesztettek is.

Ezzel nagy lépést tett a cég a parkettagyár fejlesztése, versenyképessége érdekében. A vezérigazgató külön köszönetet mondott a cég közreműködő dolgozóinak és a beszállítóknak, hogy mindezt sikerült megtenni. "mindig legyél tisztességes! Ez majd sok embernek örömet okoz, a többi pedig megdöbben. Számomra az a legnagyobb öröm, hogy végrehajtottunk egy jócselekedet és aztán hagyom, hogy mások magukénak higgyék."

Végül az Alma Mater köszöntésével fejezte be beszédét: Üdv az erdésznek és pénzt, (nagyon sok pénzt) a Faiparosnak!

 

Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke Kifejezte örömét, hogy a jó gazdasági mutatókkal rendelkező Bakonyerdő Zrt-nél lehet jelen e fejlesztés átadásán. A Kormány célja 2010-ben az volt, hogy 10 év alatt 1 M új munkahelyet hoz létre. 7 év után 750 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, így az egymilliós cél egyre közelebb van. A munkanélküliség 4% alácsökkent. A magyar gazdaág jól teljesít, jók a mutatói. Ezen a környéken olyan terület is van, ahol 2% alatti a munkanélküliség, esetenként már munkaerő hiány van. Ez tehát fejlődő régió.

Gratulált a környező vidék fejlődését jól szolgáló beruházáshoz. Segíti a helyi cégeket, ide fizeti az iparűzési adót, amiből fejlődhet a környék.

250 család találja meg itt a munkalehetőséget. Láthatjuk, hogy az állam jó gazdája lehet egy cégnek. Jó és versenyképes a termék, kiváló a management.

Végül ismét gratulált a fejlesztéshez, köszönetet mondott Veszprém Megye és Tapolca régió nevében, hogy itt biztosítják az itt élők boldogulását, fejlődését.

 

Bitay Márton Örs, állami földekért felelős földművelésügyi minisztériumi államtitkár elmondta, hogy a gyáravató alkalmat ad a visszatekintésre is. Az elmúlt 4 évben az erdőgazdaságok körében 137 avatóünnepségre kapott meghívást. A 2010. előtti 4 évben ugyanakkor csak 32 hasonló avatóünnepséget lehetett összeszámolni az akkori elődök naptárában.

Ki gondolta 2010-ben, hogy lesz olyan január, amikor a rezsiköltségek árcsökkenéséről hallunk majd? Ki gondolta volna akkor, hogy 8 év múlva különösen a jól menő cégeknél az lesz a gond, hogy honnan lehetne még munkaerőt behozni a vállalkozáshoz? Sőt nem magas inflációt kellett regisztrálni, hanem volt még defláció is. Arra se gondoltunk, hogy most azt mondhatom: ebben az évben még 1800 Md Ft agrártámogatást lehet majd kifizetni. Az agráriumra fordítható támogatások csak a nemzeti források terén 2010-ben 50 Md Ft volt, most 2018-ban pedig majdnem 110 Md Ft.

Megszoktuk a jót e 8 év alatt. Gondoljunk vissza: honnan indultunk. Ennek kapcsán tudni kell: a Kormány nem teremt munkahelyeket, nem csökkent inflációt, hanem keretet ad ehhez, az országgyűlés jó törvényeket fogad el. Az eredményeket Önök érik el.

Az állami erdőgazdaságok világa nagyon érdekes. A 3-as funkció: erdőgazdálkodás-faipar (a fő feladat), vadgazdálkodás, közjólét. Korábban az erdőgazdaságok elzárt világban voltak. A mára változás alapvetően a közjóléti fejlesztéseknek köszönhető. Se szeri, se száma a kilátóknak. Ugyanakkor működnek az erdei vasutak, csillagvizsgáló is van, nő az erdészeti erdei iskolák látogatottsága. Sőt sok egyéb erdőgazdasági beruházás szolgálja, hogy a turista minőségi környezetbe mehessen ki és Magyarország legszebb tájait minőségi infrastruktúra segítségével fedezhesse fel.

E közjóléti fejlesztésekhez mindig kell a gazdasági alap. Ezt részben a Kormány adja tőketámogatásként, másrészt az erdőgazdaságok üzleti tevékenységük eredményéből finanszírozzák. A zalahalápi Parkettagyár fejlesztése azért is fontos, mert az itt megtermelt nyereséget a Bakonyerdő az üzem fejlesztésén túl a közjóléti funkcióba fekteti be. Ez befektetés a jövő nemzedékébe. Azt kívánta, hogy a BEFAG márkanév sikerének profitját a magyar emberek arathassák le közjóléti funkciókban, iparűzési adóban, a helyi települések fejlesztésével. Erősödjön ez a gyár úgy, ahogy Magyarország erősödött az utóbbi 8 évben.

Ezen eredményeket mérlegelve kell átgondolni: mit kockáztatunk 2018. április 8-án, mi az, amit szeretnénk megvédeni. Reméli, hogy az együtt elért eredményeket meg lehet védeni. Sok sikert kívánt a Parkettagyár működéséhez, megköszönte minden itt dolgozónak munkáját, amivel az ország lehetőségeit gyarapítják.

Beszéde után Bitay Márton Örs államtitkár indította el a gépsort.

 

 

A gépsor elindítása után a meghívottak végigjárták az új és a kapcsolódó régebbi technológia minden elemét. Az eseményről 59 fotó az alábbi képcsoportra kattintva érhető el.

 

 

A gépsor műszaki előkészítésében, a technológiai tárgyalások lefolytatásában és a kivitelezés lebonyolításában a Lignomat Kft. nyújtott műszaki segítséget a Bakonyerdő Zrt-nek.

Forrás: Az esemény
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.