FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-05-28

FATE látogatás a Pfiffer Bútor Kft-nél Móron

2018. május 16-ra a Faipari Tudományos Egyesület látogatást szervezett a Pfiffer Bútor Mór Kft-hez, ahol hazai alapanyagból tisztán tömörfából készülnek elsősorban magyar piacra tömörfa bútorok.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A FATE szervezésében faipari szakemberek kisebb csoportja látogatta meg a Pfiffer Bútor Mór Kft. tömörfa bútort gyártó üzemét Móron május 16-án, s az eseményre a FATÁJ is meghívást kapott. Jelen volt a FATE elnöke dr. Németh Róbert, ügyvezető elnöke Horváth Tibor és felesége, titkára Ábrahám József, valamint egyetemi oktatók, doktoranduszok (egy fő kivételével mindenki mérnök).

 

Ha Ön is szeretne virtuális látogatást tenni a cégnél, nézze meg ezt a filmet:

 

 

A vállalkozás különleges, hiszen csak tömörfából készíti bútorait, sem furnérozott, sem laminált alapanyagot nem használnak. Hazai fából hazai munkaerővel (a két cégnél együtt mintegy 40 fő) és a hazai vevőkörnek gyártják igényes bútoraikat. Exportjuk lényegében nincs.

Pfiffer János, a Pfiffer Bútor Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, illetve a Pfiffer Bútor Mór (Pfiffer János EV) tulajdonosa, cégvezetője eredetileg gépészként kezdte pályafutását, öt fémmegmunkáló szakmából is képesítést szerzett. 15 éves, fémiparban szerzett tapasztalatával készítette el faipari gépeit is, melyekkel elindult és később jó eredménnyel vizsgázott faiparosként, s teljesen áttért az asztalos szakmára. A 25 évvel ezelőtt saját maga által gyártott gépeiből még ma is használ a termelésben célgépeket.

A 3 hektáros családi tulajdonú iparterületet egy állami gazdaság által már nem használt állattartó telepből alakította 24 év kemény munkával. Mára teljesen közművesített, saját hulladék tüzeléssel táplált távhő vezetékkel fűtött csarnokokban, tiszta és jól szervezett bútorüzemben készülnek az európai hírű tömörfa bútorok. Modern technikával, minden részletre figyelve úgy gyártják a tömörfa bútorokat, mintha maguknak készítenék. "Ez a vállalkozás a család számára nem piaci áru, ez életmű, ami nem mérhető pénzben."

 

 

A Faipari Tudományos Egyesület (FATE) a faipar területén végzett szakmai munkáját "Faipar fejlesztéséért" emlékéremmel díjazta 2017. októberében, ezzel kapcsolatban készült tevékenységének alábbi bemutatása.

Pfiffer János 1962. 05. 20-án született Móron. Gépészként kezdte szakmai pályafutását, a fémiparban egészen 1993-ig tevékenykedett. Öt szakmát kitanulva végül a faipart választotta gyerekkori vágyát is beteljesítve ezzel. Az alapoktól kezdte, egyedül építette első faipari gépeit, amelyekkel a bútorgyártást elindította. Széleskörű szakmai ismeretekre tett szert a tömörfa bútorgyártáshoz kapcsolódó technológiák megismerésében, fejlesztésében. A rönkfeldolgozástól kezdve egészen a felületkezelésig szerteágazó technológiákat honosított meg, a Vértes lábánál fekvő 2,7 hektáros saját családi tulajdonú iparterületen. Az 1994-ben alapított vállalkozás már az indulás éveiben beszállítójává vált a Magyar Suzuki gyárnak, faipari alkatrészeket gyártott mintegy 8 éven keresztül az esztergomi vállalatnak. Az autóiparban megkövetelt minőség és hatékonysági elvek a mai napig vezérelvét jelentik a most már csak tömörfa bútorok gyártásával foglalkozó vállalkozásnak. Kiemelt figyelmet fordít a rendre, az ergonómiára, az ember és technika funkcionális egységére és a hatékonyságra. Több saját fejlesztésű gyártástechnológiai újítást is bevezetett a vállalkozás munkafolyamataiba. Faipari iskolák osztályai is rendszeresen látogatják a móri tömörfa bútorgyártó üzemet.

János két fia Dániel (marketing és informatika) és Balázs (értékesítés, vevőkezelés, termékfejlesztés) is a cégnél dolgozik. A cégvezető nem feledi gépész előéletét, s a famegmunkálásnál a fémiparban megszokott pontossággal mér és az ott járatos tűréseket alkalmazza, ami sok faiparos számára meghökkentő.

A bútorgyártáshoz használt tömörfa alapanyagot a magyar erdőkből származó rönkből saját fűrészüzemükben állítják elő. A tulajdonos személyesen válogatja az évi 1000-1500 m3 tölgy, cseresznye, fekete dió és kőris rönköt. A felvágás után a fűrészárut egy-két éven át szárítják, feszültség mentesítik a telephely udvarán majd az 50 m3-es konvekciós szárító kamrában műszárítás után készülnek belőle a tömörfa bútorok. Csak saját beszerzésű rönkből és kéregmentesített állapotban felfűrészelt alapanyagból dolgoznak. A jelentős (több mint 1400 m3) máglyázott készlet és a hosszú, szabad levegőn szárítás eredménye, hogy nyugodt, feszültségmentes alapanyagból készülnek a vetemedés mentes tömörfa bútorok és a magyar asztalosok által kedvelt tömörfa bútorajtók.

 

A rönktér ahol az évi 1-2 ezer m3 közötti feldolgozáshoz a rönköt tárolják és a felvágás előtt korszerű félautomata kérgező géppel (bal oldali kép) lekérgezik.

 

A jó kihozatal érdekében a mai fejlett technika minden lehetőségét kihasználják: a szélességi és a hossz vágásoknál is a gépekbe épített optimalizáló programok segítenek abban, hogy a lehető legkevesebb hulladék mellet a legjobb eredménnyel használják fel az értékes alapanyagot. A megmunkálás pontosságát 3 CNC gép is biztosítja. Két 5 tengelyes megmunkáló központ is dolgozik az üzemben, amivel a hajlított ajtókat és kiegészítőket tizedmilliméter pontosan készítik.

 

 

Bútor értékesítésben két fő stílusban kínálják termékeiket: a sötétebb színvilágú klasszikus stílusú bútorok akár fafaragással díszítve, a világosabb, letisztult formavilágú, modern bútorok vad tölgy kivitelben is várják az igényes megrendelőket. Termékpalettájukkal a teljes családi ház minden helysége bebútorozható nem kell különböző helységek berendezése miatt több forgalmazót felkeresni, biztosítva van, hogy a lakásban egy stílus, egy fafaj, egy szín érvényesülhessen. Ahogy a technológia fejlesztését, kialakítását, úgy a termékek tervezést, valamint a kereskedelmi és marketing munkát is belső munkatársak végzik. A maguk által gyártott és beszerelt bútorokon kívül bútorajtókat és kiegészítőket is értékesítenek, melyekből több száz asztalos épít konyhabútorokat és beépített szekrényeket.

A modern bútorok bemutató terme a bútor-összeállító csarnokban, a klasszikus bútorok bemutató terme pedig a tömörfa megmunkáló gyártócsarnokban az emeleten helyezkedik el, mely utóbbi teraszáról az egész gyártócsarnokra és az összes megmunkálási folyamatra rá lehet látni.

 

 

A vállalkozás árbevétele öt év alatt négyszeresére nőtt.

 

 

Ez pedig a Pfiffer Bútor Mór Kft. virtuális bemutatóterme, kattintson rá, hogy bejárhassa.

 

 

Élmény volt látni a gondos, szép munkát, rendet, tisztaságot, köszönet a FATE-nak, hogy megszervezte ezt az üzemlátogatást és a cégnek a vendéglátásért.

 

A látogatás alkalmával készült fotókat az alábbi képkapcsolóra kattintva tekintheti meg:

 

Forrás: A helyszín,
beszámoló és fotó: Mőcsényi Miklós

Kiegészítés:

 

A Pfiffer Bútor Kft. áprilisban a Construmán is bemutatta termékeit, ahol rengeteg érdeklődő látogatta a standot.

 

A Pfiffer Bútor Mór Kft. virtuális bemutatóterme, mely a Construmára készült, kattintson rá, hogy bejárhassa.

 

 

 

 

 

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.