FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-10-16

Agroerdészet témában nemzetközi konferencia volt

Október 9-én az Agrárminisztériumban tartották meg az Agrárerdészet és az európai táj kölcsönhatása című konferenciát az Európai Erdők (Forest Europe) Titkársága az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztálya, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet és a FAO közös szervezésében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az ENSZ FAO és az FORESTRY EUROPE budapesti rendezvénye a fenntartható jövő érdekében a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás ötvözését javasolta.

 

Méhkaptárak egy erdő mellett. (Kép: CFAO/Tofik Babayev)

 

Ha a művelhető földterület elhanyagolható részéért cserébe mintegy 20%-kal növelhető a termelékenység, az kecsegtető ajánlat. Az eredmények meggyőzőek, az agrár-erdészettel, vagyis a fás növényzettel borított területeken folytatott mezőgazdasági tevékenységgel mindez lehetséges. Ráadásként ez a megoldás még a klímaváltozás hatásainak megfékezésében is segít.

 

Bitay Márton Örs államtitkár megnyitó beszédet tart. Szedlák Tamás (EU-AGRI) elnököl. (Fotó a Forest Europe FB oldaláról.)

 

Ezen fenntartható módszer jobb megértését célozta a kétnapos budapesti nemzetközi találkozó, amit a FOREST EUROPE, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal (NAIK) közösen rendezett. A résztvevők több mint 20 európai országból, Kanadából és számos nemzetközi szervezet képviseletében érkeztek.

 

A konferencia résztvevői: mintegy 80 fő. (Fotó a Forest Europe FB oldaláról.)

 

"A szándék az volt, hogy összekössük a mezőgazdasági és az erdészeti szakembereket," - mondta Winkler-Ráthonyi Norbert, a FAO szakértője, "hogy ismereteik és tapasztalatuk megosztásával egy közös tudásbázis jöhessen létre, ami aztán magalapozhatja az együttműködést a jövőben."

Az agrár-erdészet dinamikus, ökológiai alapú természeti erőforrás gazdálkodási módszer, ami magában foglal hagyományos és modern talajhasználati megoldásokat egyaránt. A fák bevonásával a mezőgazdasági termelésbe, ezen megközelítés szélesíti a termelés spektrumát és jelentős társadalmi, gazdasági és környezeti előnyhöz juttatja a gazdálkodókat.

A mezőgazdasági területek nagy részén fellelhető valamiféle környezeti probléma, melyek egy része ezzel a módszerrel kiküszöbölhető lenne. Segít a talajromlás és elsivatagodás ellen, megóvni a biológiai sokféleséget és a talaj termékenységét, és a megfelelőbb vízgazdálkodásban is. Emellett csökkenti az erdőtüzek gyakoriságát és intenzitását, melyek a mediterrán országok mellett hazánkban is előfordulnak.

"A találkozó során áttekintjük az agrár-erdészet legfőbb mozgatóit és akadályait, illetve lehetséges jövőbeli lépéseket és javaslatokat is megfogalmazunk az európai kontinensre," - mondta a FOREST EUROPE pozsonyi irodájának vezetője, Ludmila Marušáková. "Célunk hozzájárulni az agrár-erdészet terjedéséhez és ezáltal a mezőgazdasági területek ellenálló képességéhez is."

 

A konferencia második napja. (Fotó a Forest Europe FB oldaláról.)

 

A találkozó során előkerültek olyan témák, mint az erdei gazdálkodás a rövid értékláncokért, és a városi, város környéki és vidéki területek közti kapcsolatok élénkítése a körforgásos gazdaság alapelveit követve. Megjegyzendő, hogy bár sok helyen feledésbe merültek, de számos európai országban hagyományosnak mondhatók az agrár-erdészeti megoldások. 2007 óta ez az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának támogatását is élvezi.

A legelterjedtebb a legeltető állattartás ötvözése erdővel borított területekkel. Ausztria és Svájc hegyi lankáin, illetve a Mediterráneumban ezek gyakran gyümölcsfákat jelentenek. A szélfogó erdősávok főleg a posztszovjet köztársaságokban gyakoriak; Ukrajnában például több mint 200 éve használják ezeket. Közép- és Kelet-Európában azonban, Magyarország kivételével, nem jellemző az agrár-erdészet támogatása.

Egy másik példa, amit bemutattak a találkozón, Írországé, amely az állattartás széndioxid-terhelését igyekszik csökkenteni agrár-erdészeti módszerek bevetésével.

 

A találkozó zárásaként tanulmányi kirándulás keretében a résztvevők megtekintintették a NAIK agrár-erdészeti bemutató területét Gödöllőn, illetve a Pilisi Parkerdő Valkói Erdészetének tölgyesét.

Forrás: agronaplo.hu, kiegészítve
a Forest Europe FB oldal fotóival

Kapcsolódó:

 

Agráredészet és az európai táj kölcsönhatása FATÁJ 2018-09-26
Az esemény meghívója és előzetes programja.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.