FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-12-10

Az EU Erdőstratégia a 2020-as céljai elérésének útján

A középidejű áttekintés úgy találta, hogy az EU Erdőstratégiája eléri céljait a tartamos erdőgazdálkodás bátorításában az EU-ban és globálisan. A stratégia világos célokat fogalmazott meg és sikeresen koordinálta az ezek elérését szolgáló erőket. A jelentés december 7-én jelent meg.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A középidejű áttekintés úgy találta, hogy az EU Erdőstratégiája eléri céljait a tartamos erdőgazdálkodás bátorításában az EU-ban és globálisan. Az EU erdőstratégiájának megvalósítását vizsgáló, 2018. december 7-én megjelent jelentés megállapítja, hogy a stratégia világos célokat fogalmazott meg és sikeresen koordinálta az ezek elérését szolgáló erőket.

Az erdeinkkel és az erdő-szektorral szembeni kihívásokra válaszok EU általi koordinálására 2013-ban született az Erdőstratégia, mely 8 kulcsterületen fogalmazott meg teendőket. A jelentés szerint a 8 prioritási területen az akciók többsége a kitűzöttek szerint megvalósult.

A hatékony erdőstratégia lényeges eleme az EU szélesebb klímapolitikájának. A tartamos erdőgazdálkodás és az erdők sokcélú szerepének bátorításával és promotálásával a stratégia segíti az erdővesztés elleni küzdelmet, az üvegház gázok kibocsátásának szénlekötés általi csökkentését, az ökoszisztéma gyorsan változó klímával szembeni rugalmasságának javítását és a biodiverzitás és más ökoszisztéma szolgáltatások megvédését és megőrzését.

Ezek a pozitív hatások érezhetőek az EU-ban és külföldön is. A jelentés megmutatta, hogy az EU-nak az illegális fakitermelések globális csökkentésére az erdészeti jogszabályok végrehajtásáról, az erdészeti irányításról és a fatermékek kereskedelméről akcióterv (FLEGT) alapján tett erőfeszítései sokkal hatékonyabbak voltak az Európában és nemzetközi szervezeteknél is 2015-2017-ben részben az Erdőstratégia által promotált hatékonyabb együttműködés és koordináció miatt.

Az erdők védelmének és tartamos gazdálkodásának támogatása értékes potenciális hozzájárulást nyújt az EU zöld gazdaságához. 2015-ben az erdő alapú iparok (faipar) kiterjesztett értékláncai 3,6 millió munkahelyet biztosítottak és 640 milliárd Euró árbevételt értek el 200 milliárd Euró hozzáadott érték mellett. Az innováció által egyre több új erdő alapú termék (fatermék) és felhasználás képes fosszilis alapú anyagokat helyettesíteni a klíma és az emberi egészség előnyére. A jelentés megmutatja, hogy a stratégia segítette ezt a folyamatot az erdő forrás tartamos és hatékony használatával és a biogazdaság, abban a bioenergia fejlesztésével.

Kulcsszerepe volt a Közös Agrár Politikában az EU vidékfejlesztési politikájának, amely 8,2 milliárd Eurót adott a közösségi alapokba a stratégia céljainak és prioritásainak elérése érdekében. Továbbá az EU vidékfejlesztési alapjait összehangolták a kutatásra és innovációra kiadások növelésével. Jelentősen nőtt az erdészeti szektor kutatási pénzforrása. 2013-2017-ben 249 projekt 615 millió Eurót kapott, ezzel munkahelyeket és növekedést teremetve.

A további részletek a jelentésben olvashatóak. (12 oldal, pdf, csak angolul érhető el.)

Forrás: Európai Bizottság

Kapcsolódó:

 

Az Európai Bizottságnak az EU erdeivel és az Erdőstratégiával foglalkozó oldala.

Az Erdőstratégia időközi áttekintésének sajtóközleménye.

 

Az Európai Bizottság 2018. december 7-én fogadta el időközi jelentését és küldte el azt az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai gazdasági és Szociális Bizottságnak, valamint a Régiók Bizottságának.

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.