FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-03-25

"Fedezd fel az örökséged!" záró rendezvény a KEFAG-nál

Az OEE harmadjára indított "Fedezd fel az örökséged!" országos erdőismereti vetélkedőjének záró rendezvényét az Erdők Világnapjához kapcsolódóan, március 22-én tartották a KEFAG Zrt. Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskolájában.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A díjátadóval egybekötött szakmai napon a legjobban teljesítő középiskolás csapatok vettek részt, akik az értékes nyeremények mellett egy terepi programon a vetélkedő témájához kapcsolódóan az alföldfásítás jelenével ismerkedhettek meg.

Az Országos Erdészeti Egyesület "Fedezd fel az örökséged - A növekvő erdők nyomában" versenyének  elsődleges célja az volt, hogy megismertesse a fiatalokkal a magyar erdők növekedésének száz éves történetét. A szervezők a díjátadót éppen ezért az Erdők Világnapjához kapcsolódva rendezték meg, aminek idei témája az oktatás és az erdő kapcsolata volt. A rendezvényen az őszi vetélkedőn résztvevő nyertes csapatok az értékes nyeremények átvétele mellett egy szakmai program keretében ismerkedhettek meg az erdőgazdaság erdőterület-növelési programjával.

 

 

"Az Országos Erdészeti Egyesület kiemelt figyelmet fordít az erdőkkel kapcsolatos ismeretterjesztésre, a felnövekvő generációk nevelésére. A középiskolásoknak rendezett erdőismereti vetélkedő mindig aktuális témákkal foglalkozik: az első versenyen a fenntartható erdőgazdálkodással, azt követőn pedig a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásaival ismerkedhettek meg a diákok. A hagyományteremtő verseny harmadik fordulójának középpontjában a magyar erdőterület száz éves növekedése állt, amely tudásanyagának alapját az Erdők Hetén bemutatott "A növekvő erdők nyomában" ismeretterjesztő filmünk képezte. A jövőbeli versenyek is azonos szemléletformáló célkitűzéssel indulnak majd, hiszen szeretnénk a felnövekvő generációnak átadni azt a gazdag tudásanyagot, ami az erdőről, egyik legnagyobb nemzeti kincsünkről szól." - mondta Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület programvezetője.

 

A díjakat Sulyok Ferenc, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. igazgatója és Elmer Tamás, az országos Erdészeti Egyesület projektvezetője a Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskolában adta át a nyertes csapatoknak. A dobogós csapatok értékes túrabolt utalványokkal és fejenként 1 db éves Turista Magazin-előfizetéssel gazdagodtak, a többiek pedig fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetést vehettek át.

 

 

"Nagy örömünkre szolgál, hogy az Országos Erdészeti Egyesület a vetélkedő díjátadóját az Alföldön rendezi meg, aminek története szorosan kapcsolódik az erdőnövekedés elmúlt száz évéhez. A Kiskunság ugyanis az 1920-as évektől kezdődő alföldfásítás központi helyszíne, ahol a homokfásítás megkezdése előtti időszakban a terület 85%-át futóhomok borította. Így egy olyan térségben tudjuk bemutatni a diákoknak az erdőtelepítési program eredményeit, ahol az elmúlt száz évben négyszeresére nőtt az erdővel borított terület aránya. A szakmai programunkon a diákok betekintést nyerhettek egy 2000 hektáros erdőtömb gondozásának és megőrzésének folyamatába is. Hiszen fontos célkitűzés a jövőre nézve, hogy nem csak gondoznunk kell az elődeink által ránk hagyományozott erdőterületet, de kötelességünk megőrizni, és gyarapítani is."- emelte ki Sulyok Ferenc, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója.

 

Az átadó után a csapatok egy másfél órás terepi túrán vettek részt, ahol Madácsi Sándor, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. erdészeti igazgatója mutatta be az erdők megújításának folyamatát, az alföldfásítás jelenét, és mindazokat a lehetőségeket, amivel az erdészek, és akár mindannyian elő tudjuk segíteni az erdőterület növekedését.

 

 

Az Országos Erdészeti Egyesület harmadik alkalommal megrendezett versenyén a háromfős csapatok a magyarországi erdőterület növekedésének 100 éves történetével, az erdőtelepítések fontosságával és hasznosságával kapcsolatos tudásukról adtak számot. A diákok öt elméleti kérdéssort oldottak meg, és terepi feladatként egy faültetésre buzdító kampányvideót készítettek.

Az Agrárminisztérium támogatásával lebonyolított verseny legfontosabb felkészülési anyagaként az Erdők Hetén bemutatott, "A növekvő erdők nyomában" című ismeretterjesztő film szolgált, amely az elmúlt 100 év erdőtelepítésének történetét követi végig, az alföldfásítási programtól kezdve a kopárok erdősítésén keresztül a nagyvárosok zöldövezeti fásításáig, bemutatva, hogy miként duplázódott meg Magyarország erdőterülete az első világháborút lezáró békeszerződés óta eltelt időszakban.

Forrás: Indigó

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.