FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-04-09

Kamerák figyelik a parkerdőt, az illegális szemétlerakókat Vas megyében

Új szelektív hulladékgyűjtő konténerek kerültek a szombathelyi Parkerdő szélére. Az edények használatáról a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-től kértünk tájékoztatást. Amint kiderül: az új rendszernek több gyűjtőpontja van Vas megyében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A szombathelyin kívül a Sárvári és a Himfai Parkerdőben találkozhatunk ilyennel, illetve a Jeli Varázskertben és a Kőszegi-hegységben az Okmányos-Kincs pihenőnél. Az alul rögzített, könnyű fedelű, 3-5 köbméteres edények rendszerét MOLOK gyűjtőszigeteknek hívják: vegyes, üveg-, fém- és műanyaghulladékokat lehet elhelyezni bennük. A papír számára nincs külön konténer, mert a kirándulások során nem keletkezik annyi tiszta papír jellegű szemét - tudjuk meg a szombathelyi parkerdőben Varga Pétertől, az erdészet közjóléti, természetvédelmi és pályázatkezelési csoportvezetőjétől. A konténereket a társaság vagyonkezelésében és tulajdonában álló helyeken, a legfontosabb közjóléti rendeltetésű erdőterületeken helyezték el. A hazai erdészetek közül elsőként a Szombathelyi Erdészeti Zrt. alkalmazza a MOLOK hulladékgyűjtő rendszert.

 

A szelektív gyűjtés bevezetésének ezt a módját megelőzte, hogy két éve elkezdték összeszedni az erdei kukákat, és kampányt indítottak "Védd az erdőt, vidd haza a szemetet!" címmel, hogy erősítsék azt a szemléletet, hogy a kirándulók és bakancsos turisták a menet közben keletkező hulladékot ne dobják el. Jogos elvárás bárkivel szemben, hogy ha odafelé elfért a hátizsákjában, hazafelé is férjen el a kiürült zacskó, doboz, palack, csomagolópapír.

 

Nagy költséggel jár kirándulóidőben a hulladék elszállítása, körülbelül évi 1,5-2 millió forintot költ rá az erdészet - mondta Varga Péter. - A Parkerdő szemétleterheltségét fokozza a kiskertekből idehordott szemét. A MOLOK gyűjtőrendszer alkalmas a hulladék megfelelő elhelyezésére, csak akkora zsákokat lehet beledobni, amekkora a tartály száján befér. Erős szőtt szövetből van benne a "kukazsák", ezt veszik ki és cserélik elszállításkor. Munkatársaink rendszeresen ellenőrzik, mennyire van tele, ha szükséges, kérik a kiüríttetését.

 

A szombathelyi Parkerdő­ben kamerák is figyelik a szemételhelyezést: összesen nyolc kamerát helyezett el az erdészet. A közterület-felügyelettel közösen működtetik, éjjel-nappal figyelik a monitorokat. Az illegális szemétlerakót először a hangszórón keresztül figyelmeztetik, és ha ennek ellenére is lerakja, szabálysértési eljárást indítanak ellene. Varga Péter arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvény egyre szigorúbban bánik a szemetelőkkel. Van már olyan javaslat - a kormány hosszú távú programot dolgoz ki -, amely azt indítványozza, hogy ne szabálysértés legyen, hanem bűncselekménynek minősüljön az illegális szemétlerakás.

 

Az erdészet nem mindent bíz a MOLOK rendszerre, saját szervezésben és másokkal összefogva is gyűjtenek szemetet. Részt vettek a "Te szedd!" mozgalomban, segítettek a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoportnak, összegyűjtötték a parkerdőbe kivezető út mentén a hulladékot, illetve elszállíttatták mindazt, amit a Szombathelyi Kertbarátok Egyesületének tagjai gyűjtöttek.

Forrás: VAOL

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.