FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-21

Ipolyerdő Zrt-től Land Rover terepjáró az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesületnek

Az Erdőgazdaság egy használt terepjárót adott használatba a Különleges Mentő Egyesületnek, hogy a speciális erdei körülmények között, a Börzsöny vadregényes tájain hatékonyabbak lehessenek mentési munkájukban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az esemény a Nyírjesi Fűvészkert és Vadasparkban volt, annak Kincsempusztai bejáratához közeli réten.

 

 

Jelen voltak a nógrádi Katasztrófavédelem és Rendőrség tisztjei, az Ipolyerdő Zrt vezetői, valamint az Egyesülettől többen.

 

 

Először Haraszti Gyula, az Ipolyerdő Zrt vezérigazgató helyettese mutatta be a környéket, a problémát és segítségüket. Tolmácsolta Kiss László vezérigazgató köszöntését, akinek másik eseményen kellett részt vennie.

Magyarország erdősültsége az utolsó évszázadban kétszeresére nőtt. Ezen túl is számos aktualitása van, hogy az erdők jelentőségéről beszéljünk. Közülük különösen összefügg a jelen alkalommal az erdei turizmus, a közjólét, az erdő látogatás egyre erősödése a közelmúltban.

Magyarország legerdősültebb megyéjében vagyunk, itt 40% az erdők részaránya. Az Ipolyerdő Zrt. a legnagyobb erdőgazdálkodó ebben a térségben. A Börzsöny és a Cserhát erdőtömbjei tartoznak hozzánk. A turisztika, az erdő látogatás súlya egyre nő a térségben, s ebben is kiemelt szerepünk van. Az állami erdőgazdálkodó legfontosabb feladata, hogy a tevékenysége közcélú legyen. A közcélú erdőgazdálkodás meghatározó ága az erdő ökoszisztéma szolgáltatásainak fejlesztése, aminek hangsúlyos része a turisztika, a rekreáció.

A cég a Duna kanyar és a Mátra között van, közel a fővároshoz és annak agglomerációjához. A természeti és az épített környezet vonzereje meglehetősen nagy. A térség megközelítési lehetőségei folyamatosan javulnak: M2-es autóút fejlesztése, a vasútvonalak fejlesztése. Így milliók fordulnak a térség felé. Lassan a fővároséval vagy a Pilissel összemérhető a mi erdeinkben is a turisztikai aktivitás.

Erdeink specialitása: A főváros közeliekhez képest sokkal vadregényesebbek, egészen más természeti és terepviszonyok között dolgozunk. A Börzsöny Magyarországon a leginkább tagolt: nagyok a hegyek, mélyek a völgyek. Sok része nehezen megközelíthető, feltáratlan, az épített úthálózat ritka. Mivel vadregényes, ez többlet vonzerő. Olyan speciális érdeklődésű turisták is eljönnek, akik egyébként külföldön keresnék ezt a különleges élményt.

Mindebből fakadóan különleges kockázatot is jelent az erdő a látogatóknak. Nagyobb a balesetveszély, sok helyen nincs térerő a kommunikációhoz. Így segítséget kérni sem könnyű.

Az erdő látogatók számának további növekedése várható, hiszen az állam is támogatja a belföldi turizmust, így az erdei turizmust is a bejárható Magyarország program által. Az új Erdőtörvény és Vhr-jei jelentősen megkönnyítették az erdő látogatását. Kerékpárosok jöhetnek az erdőbe, s a lovasoknak is lényegesen nagyobb lehetőségei vannak. Ugyanakkor itt vannak a nem kívánatos, illegális quadosok, terepmotorosok is, ami szintén többlet kockázat.

Mi magunk kevesek vagyunk, stratégiai feladatunk, hogy együttműködjünk minden olyan szervezettel, amely az erdő látogatás biztonságát javíthatja, s ebben partnerünk, társunk lehet. Ilyenek a hatósági szervek: Katasztrófavédelem, rendőrség, erdészeti hatóság és a természetvédelmi őrszolgálat. Mellettük nélkülözhetetlenek a civil szervezetek, melyek profiljába e szaktevékenység beleillik. Több ilyennel is kapcsolatban vagyunk, most kiemelten említem az Ipoly-völgyi Különleges Mentő Egyesületet, mely az utóbbi 4 évben egyre aktívabb. Az Egyesülettel egymásra találtunk: igényük a speciális eszközparkjuk fejlesztése, nekünk pedig volt egy nélkülözhető használt terepjárónk, egy Land Rover Defender, amit fel tudtunk ajánlani. E konstrukciót sikerült megalkotni, jogszerűvé tenni, átadtuk a járművet, az Egyesület pedig felszerelte mindazzal, amire munkájához szüksége van.

Ma pedig formális pecsétet tehetünk az átadás-átvétel aktusára. Bízom abban, hogy éles helyzetben a lehető legritkábban kell majd az Ipoly-völgyi Különleges Mentő Egyesület segítését kérni.

 

 

Hegedűs Péter az Ipoly-völgyi Különleges Mentő Egyesület alelnöke: A legfontosabb, hogy itt Nyugat-Nógrádban, ahol az Egyesület tevékenykedik, a legerdősültebb és vadregényesebb térség az országban. Ezért nagyok a kockázatok, melyek a turistákra leselkednek. E munkában természetes, hogy az egyik legfontosabb partnerünk az Ipolyerdő Zrt. Ezen túl együttműködünk a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a Megyei Rendőr Főkapitánysággal. Számos közös bevetésünk volt az elmúlt 4 évben. E munkához nélkülözhetetlen volt egy nagyon jó terepjáró képességű autó, amire most lehetőség nyílt. A 10 éves Land Rovert kaptuk üzemben tartásra. Ez árkon-bokron elmegy, nekünk pontosan erre van szükségünk. Nagyon szépen köszönjük. Az elmúlt évben ezt a gépkocsit felszereltük minden olyan szóba jöhető eszközzel, amire mentési munkánkhoz szükség van. Köszönjük a további támogatók segítségét is. Speciális tároló dobozt kapott, csörlőket, engedélyeztetés után megkülönböztető jelzést (kék fény, sziréna), amihez sok támogatásra volt szükség. Ugyanakkor alpintechnikai hordágy, kötelek és hozzávalók is vannak az autón.

A jármű tűzoltásra és műszaki mentésre alkalmas. Idén tavaszi erdőtüzes időszakban is többször vettünk részt oltásban.

 

A beszédek után volt a formális átadás-átvétel.

 

 

Ezt követően az Egyesület emberei részletesen bemutatták az autó minden felszerelését.

 

 

Végül az érdeklődőknek lehetősége nyílt Görög Örs szakvezetésével megtekinteni a Nyírjesi Fűvészkert és Vadasparkot, mely több földrész növényvilágát és állatvilágát mutatja be. Igazán szép hely, érdemes oda kirándulni menni.

Forrás: Az esemény
Leírta és fotó: Mőcsényi Miklós

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.