FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-24

Erdészeti gépbemutató volt Sárosdon május 23-án

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén harmadjára szervezte meg a Szántóföldi Napokat, melynek Mezőfalva a helyszíne. Most először erdészeti program is csatlakozott az eseményhez, mely a közelben Sárosdon a VADEX területén tartott erdészeti gépbemutatóval kezdődött.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az erdőgazdálkodás területén az elmúlt években jelentős munkaerőhiány keletkezett. A probléma egyik megoldása a fokozottabb gépesítés lehet, ami azonban lényegesen nehezebben valósítható meg, mint például a mezőgazdálkodás területén. Speciális, helyi viszonyokra fejlesztett, vagy adaptált gépekre van szükség, amelyre azonban a viszonylag szűk piaci kereslet nem ösztönzi megfelelően a gép gyártókat és forgalmazókat.

Ennek ellenére van néhány gyártó, illetve szállító, mely odafigyel az erdészet igényeire. A Szántóföldi Napok erdészeti szekciója május 23-án csütörtök délelőtt a Mezőfalvához közeli Sárosdon gépbemutatóval kezdődött. A helyszín: Sárosd 3/B erdőrészlet és környéke.

 

 

A találkozó hely a Nagyerdő utca végén, a 3/B erdőrészlet mellett volt, a Sárosdi Erdőgondnokság telephelyénél (Régi Műhely). A programot a VADEX Zrt. OEE Helyi Csoportja szervezte. A helyszínen ifj. Sebestyén János, a HCs titkára, a sárosdi erdőgondnok kalauzolta a látogatókat és mutatta be vállalkozókat.

 

Itt először a tuskófúrást néztük meg, amit a Newholland G240 traktorra felszerelt Rotor-S 120 adapterrel végeztek. Láthattuk, hogy ez a gép bármilyen méretű és fafajú tuskóval könnyedén elbánt. A technikát annak üzemeltető vállalkozója Juhász István (őt Timbersports versenyzőként is ismerhetjük) mutatta be.

 

 

 

Ugyanott a Solti nehéztárcsát álló helyzetben láthattuk. Ennek működés közbeni bemutatásához külön erőgép, meg több idő kellett volna, de a szakmai közönség ezt így is jól el tudta képzelni. Minden esetre az erdőrészletben egy végvágott rész egy részét már tuskófúrták és megtárcsázták, egy részén csak a tuskófúrást végezték el, illetve ott volt a még tuskós terület is, tehát a munkaterület és a munka mindkét fázisának eredménye jól látható volt.

 

 

Eztán a keskeny nyomtávú gépi ápolás egyik lehetséges megoldását láthattuk. Az erdészeti és kertészeti célra készült Antonio Carraro SRX10400 traktorra szerelt Dragone erdészeti mulcsozóval a feketedió sorok közötti magas lágyszárú anyagot lehetett hatékonyan levágni. A mulcsozó előnye, hogy hidraulikusan jobbra-balra igazítani lehet a traktor nyomvonalához képest. Így a fiatal fákhoz egészen közel, de azokat nem károsítva lehet dolgozni. A rotor elé szerelt acél fésű, vagy csúszófogak pedig az előző fakitermelésből maradt tuskókon vagy bármely más akadályon épp annyira emeli meg a mulcsozó fejet, hogy a vágó elemek, a tengely semmiképpen se sérülhessenek. Láthatóan nagyon hatékony ez az eszközpáros.

A gépet és az adaptert Triznyai László egyéni vállalkozó működteti és mondta el a használatával kapcsolatos tapasztalatokat.

 

 

 

A következő állomáson innovatív STIHL eszközök felhasználását láthattuk ápolásokban. A STIHL multimotort (STIHL MM 55) építették rá egy hordozó, irányító keretre, alája pedig a kapafejet. (Az erőforrás neve azért multimotor, mert ezt más célú STIHL adapterekkel is össze lehet építeni.) Ez így hatékonyabb, mint a kézi kapálás. A kétütemű motor előnye, hogy a kenés az üzemanyagban van, mikor a gép ide-oda fordul, soha nem lehet gond azzal, hogy a motorolaj rossz helyre folyna. Az egész eszköz könnyű, a vezető kereten elhelyezett alsó és középső foggantyú pedig segít abban, hogy a nagyobb akadályokon (pl. tuskó) könnyen át lehessen vezetni. Ezt a kapát Nagy András és Nagy Győző egyéni vállalkozók mutatták be.

Ugyanitt láthattuk a már közismert damilos motoros kaszát (STIHL FS 410 C) is. Az volt a tapasztalatuk, hogy az egyszerű damil nem bírta eléggé az erős szárú aljnövényzetet, az acéltárcsák jók voltak, de az árukhoz képest túl hamar elkoptak, végül a fémszál (alumínium) betétes damil vált be a legjobban. Mármint a költségek és a strapabírás "hányadosában" mérve.

 

 

Most jött a gépóriás. FAE erdészeti zúzó, amit Massey Fergusson 8737 típusú traktorra szereltek. Ezt is Juhász István üzemelteti.

 

 

 

A gép működését fiatal nyár ültetvényben és sűrű dzsindzsás akácosban mutatták be. Odafelé az adapter mindent összezúz és megmunkálja a talaj felső rétegét is, visszamenetben pedig tökéletesen elsimítja a bármely további művelethez így előkészített felületet. A zúzóhenger és fogak dolgozhat "csak" a talajfelszínen, de 30 cm mélységben is. Megbirkózik az összes szokásos talajíipussal, de a követ is összezúzza, aprítja. Az üzemanyag fogyasztás persze erősen függ a talaj jellegétől, nedvességétől. A teljesítményt 8 órás műszakban nagyjából 3/4 ha-ral lehet számolni.

 

 

A legtávolabbi ponton Angeli Kornél, a VADEX Zrt. erdőművelési osztályvezetője a cég hengeresfa ültetvény telepítésével kapcsolatos tapasztalatait mondta el, valamint ismertette a iparifa ültetvények telepítésével kapcsolatos pályázati lehetőségeket. Elvileg sokak szerint az alacsony aranykorona értékű földekre való ez, a gyakorlat szerint azonban a jobb földeken a faültetvények esetében is jobb hozammal lehet számolni. Lényeges, hogy a talaj mésztartalma ne haladja meg a kívánatosat, illetve elegendően jó legyen a vízellátás. Mint állami cég ültetvényeikhez támogatást nem vehettek igénybe, ugyanakkor két faüzemük érdekében fogtak bele volt csemetekerti területükön ezen állományok létrehozásába.

 

 

Végül visszamentünk a terepi program kiindulópontjára, ahol addigra a már régebben felhalmozott koronaanyag máglya mellé beállt az aprítógép és a szállító kamion. Heizohack 14800 KL nagyteljesítményű darálógép. Ennek üzemeltetője Hallósy Miklós egyéni vállalkozó. Azért választotta kamion alépítményt az aprítógéphez, mert így sokkal mobilabb az eszköz. Átmérő 50 cm-ig képes aprítani, ha pedig ennél is vastagabb anyag adódna, akkor a platóról lenyitható a kúpos-csavaros hasít óeszköz.

 

 

 

Eredményes, sikeres délelőttöt tudhattunk magunk mögött. Feszes, sűrű program, érdekes látnivalókkal. A megjelent állami és magán erdőgazdálkodók és vállalkozók nagy érdeklődéssel voltak, láthatóan alaposan megbeszélték a látottakat. Köszönet a szervezőknek.

Forrás: A helyszín, VADEX Zrt.
Leírta és fotó:Mőcsényi Miklós

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.