FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-24

Rönkfa export korlátozást terveznek Romániaban

Törvénybe foglalná a rönkfa exportjának 10 évre szóló tilalmát Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke. A nagyobbik kormánypárt vezetője szerint az a cél, hogy a fát Romániában dolgozzák fel, és a kész áru kerüljön kivitelre.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


"Aki fát akar exportálni, az feldolgozott formában tegye, hogy a hozzáadott érték az országban maradjon. Miután egyesek évekig úgy tettek, mintha nem látnák az ezen a területen kialakult maffiát, most arra ébredtek, hogy leckét adjanak nekünk. Mit tettek ők a kivitel leállítása érdekében? Eltekintve attól, hogy támogattak néhány olyan személyt, akik nagy mennyiségben exportáltak? Hirtelen felébredtek álmukból, és észrevették, hogy mi történik Romániában. Az elmúlt két évben Romániában nőtt a termékfeldolgozási kapacitás, most pedig további intézkedéseket hozunk e terület támogatásáért, mert Románia többet érdemel" - írta Facebook-bejegyzésében Dragnea.

 

Az indoklás szerint a törvény meghatározza az erdők fenntartható gazdálkodásának alapelveit, ideértve az erdészeti alap kiterjesztését; a fenntartható erdőgazdálkodás mutatórendszerének összehangolását az Európai Unióval; az erdei ökoszisztémák biológiai sokféleségének megőrzését és javítását.

 

Cél továbbá az erdők éghajlatváltozáshoz való folyamatos alkalmazkodása; az erdei erőforrások által nyújtott funkciók értékelése és nyomon követése; az integrált vízgyűjtő-gazdálkodási rendszer bővítése; az erdészeti integrált információs rendszer megvalósítása; a fakitermelési technológiák bővítése, amelyek műszakilag, ökológiailag és gazdaságilag is hatékonyak; az erdészeti ágazat hozzájárulásának növelése a vidékfejlesztéshez; az illegális tevékenységek megakadályozása és leküzdése a fa eredetének ellenőrzésével és annak nyomon követhetőségének biztosítása az EUTR és a FLEGT mechanizmusok segítségével, amelyek alapvető szerepet játszanak a törvénytelen fakivágások megelőzésében; a központi és területi erdészetek kapacitásának megerősítése az erdészeti rendszer életbeültetésének érdekében, hogy felügyeljék az antropogén eredetű és természeti okokból származó erdőromlás jelenségét, és segítsék a perturbációk miatt létrejövő ökológiai katasztrófák utáni rekonstrukciót.

 

"Az erdészeti erőforrás védelme érdekében, 2020-tól kezdve 10 évig tilos a rönkfa exportálása" - szögezi le a törvényjavaslat.

 

Forrás: erdély.ma

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.