FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-07-18

Solar Decathlon Europe 2019 innovációs házépítőverseny Szentendrén

Három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és közel 400 versenyző részvételével zajlik Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 (Szoláris falu) elnevezésű, egyetemi, innovációs házépítőverseny.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A rendezvényt videó üzenetben köszöntötte Magyarország köztársasági elnöke, Áder János, aki arról beszélt, hogy az építészetben is fontos a felelős gondolkodás, amely nélkül "nem az a kérdés, hogy milyen lesz a jövőnk, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán". Hozzátette, hogy a fenntartható fejlődés kulcsa a jövőt formáló nemzedék.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy minisztériuma azért támogatta hárommilliárd forinttal a verseny megrendezését és egy mintaház park létrehozását, mert a kezdeményezés a kormány számos gazdaságpolitikai célkitűzését szemlélteti, és bizonyítja, hogy léteznek ipari-felsőoktatási együttműködésben megszülető mérnöki megoldások a globális problémákra.

Az ITM vezetője kitért arra, hogy a magyar építőipar GDP arányos bruttó hozzáadott értéke 2010 és 2018 között több mint harmadával 3,4 százalékról 4,8 százalékra nőtt. Hozzátette, hogy az építőipari termelés 2018-ban 22,3 százalékkal bővült, 2019 áprilisában éves alapon 40,1 százalékkal emelkedett.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Solar Decathlon  Europe 2019 küldetése szorosan kapcsolódik az idén májusban a kormány által elfogadott építésgazdasági stratégiában megfogalmazottakhoz is, amelynek célja a modern technológiák megismerése, energiahatékony megoldások oktatása, környezetbarát építőanyagok gyártása, az építési hulladékok újrafelhasználásának ösztönzése, valamint a hazai innovatív gyártók és innovatív termékeket használó tervező és kivitelező vállalkozások K+F tevékenységének támogatása.

Az innovációs bajnokságra, amelynek a rendezési jogát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) háttérintézményeként működő Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) még 2017-ben, Szentendre Város Önkormányzatával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben nyerte el, 80 kamionnal hozták a házak elemeit a versenyzők, akiknek 14 nap alatt kellett felépíteniük 10 épületet.

Az ÉMI közlése szerint a tíz versenyszám az építészet, a mérnöki tervezés és kivitelezés, az energiahatékonyság, a kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás, a városszövetbe való integráció és hozzáadott érték, az innováció és életképesség, a fenntarthatóság, a komfort feltételek, a lakóház funkcionalitás, valamint az energiamérleg.

 

A Szoláris falu július 13-tól minden érdeklődő számára nyitva áll. A verseny július 28-án eredményhirdetéssel zárul, mellyel csak a mintaházak versenye ér véget. A "Szoláris falu" ezt követően is fogad látogatókat egészen szeptember 29-ig.

 

A "Szoláris falu" nyitvatartása (Szentendre, Dózsa Gy. 26 - ÉMI területén):

- Hétfőtől csütörtökig: 13:00-19:00

- Péntekenként: 13:00-20:00

- Szombatonként: 10:00-20:00

- Vasárnaponként: 10:00-18:00

 

Látogatói kézikönyv letöltése.

 

A belépés díjtalan, azonban elő- vagy helyszíni regisztráció szükséges.

Az első Solar Decathlont 2002-ben, Washingtonban rendezték, amelyet 7 további követett az USA-ban (legutóbb 2017 őszén a Colorado állambeli Denverben tartották). Európában nyolc évvel később, 2010-ben indult útjára a Solar Decathlon Europe a madridi versennyel, majd 2012-ben szintén a spanyol fővárosban tartották - ahol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata is versenyre kelt és komoly sikereket ért el Odoo elnevezésű mintaházprojektjével -, 2014-ben pedig Versailles-ban folytatódott a verseny európai sorozata. Ázsiában, nevezetesen Kínában (2013), valamint Dél-Amerikában (2015) is voltak már ilyen rendezvények. 2018-ban három (Kína, Kolumbia, Egyesült Arab Emírségek), 2019-ben 2 versenyre (Magyarország, Marokkó) kerül sor.

Fotók: Mohai Balázs/MTI, Forrás: MTI

 

Kapcsolódó FATÁJ cikk:

Solar Decathlon 2019

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.