FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-08-15

Közösségi erdőtelepítő: Land Art Egyesület

A fundaforest.eu honlapjuk és FB oldaluk segítségével igyekeznek adományt gyűjteni közösségi erdőtelepítéshez. A Romániában bejegyzett egyesület az adományokból Erdélyben telepít erdőt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Július közepén írtunk a 10 millió fa mozgalomról, mely hazai kezdeményezés, egyelőre az ötletnél a támogatók gyűjtésénél, a leendő kivitelezés előkészületeinél tartanak. Minden esetre, erdő esetén ez mintegy 1500 ha területet jelent majd.

 

A Land Art Egyesület gondolata is azonos: fák ültetésével tehetünk a környezetünk javára. Ennek egyik módja a közösségi finanszírozás. Tehát bárki hozzájárulhat céljaikhoz akár néhány eurónyi támogatással. Egy euróért egy négyzetméter erdő létrehozását és fenntartását vállalják. A fundaforest.eu honlapjukon 6 nyelven, köztük magyarul is megtalálható minden üzenetük, valamint ott bejelentkezve lehet a hozzájárulásokat megtenni.

Első eredményük, hogy 2019. tavaszán 1.000 kocsánytalan tölgyet ültettek, s ezzel 1.500 m2 új erdőt hoztak létre. Ezt A család és a barátok erdejének nevezték el. E projekt egésze 4.500 Euró, így 4.500 m2. Ehhez eddig 1.227 Euró gyűlt össze, ebből ültették el idén tavasszal az 1.000 kocsánytalan tölgyet az 1.500 m2-en. Nos, kicsit előre dolgoztak, hiszen: "Ígéretünket, miszerint 1 euróért 1 nm erdőt telepítünk, így háromszorosan múltuk felül, mivel az ültetés időpontjában az adományok összege nem érte el még a 300 eurót." A munkát március 15-én kezdték, a más környezet-aktivistákra utalva megjegyzik: "Míg más szervezetek menetelve tüntettek, mi ültettünk."

 

 

A Székelyderzs közelében lévő teljes 0,45 ha-on további kocsánytalan tölgyet, valamint kislevelű hársat és hegyi juhart szeretnének még ültetni. A pontos helyszín a projekt fenti kapcsoló szerinti honlapján megtekinthető.

 

Projektjeik közül a "Család és barátok erdeje", amelyiket már megvalósítani is elkezdték, ugyanakkor megtervezték a "Klímamenetek erdejét" 5.000 Euró értékkel, 0,5 ha-on, az "Au Guidon Vert erdőt" 2.500 Euró értékkel és 2.500 m2-en, a tervezettek között pedig a legnagyobb "Az Ön erdeje" lesz 25.000 Euró értékben, ami így mintegy 2,5 ha területű lehet majd, de ennek részletei még nem kidolgozottak.

 

A Magunkról menüjük alatt bemutatkoznak és részletezik céljaikat. Ebből a miértet kiragadva:

"Miért támogasd az erdőültetését?

Mert nem csak elég jó vagy ahhoz, hogy törődj a környezeteddel, hanem elég bátor is vagy, ahhoz, hogy cselekedj egy jobb és zöldebb jövő érdekében. Nincs elegendő hely, hogy részletezzünk minden erdő által nyújtott előnyt, de ha törődsz a tiszta levegővel, vízzel és a Föld nevű bolygón élő emberi civilizációval, akkor jobb, ha cselekedsz annak érdekében, hogy (újra) ültess néhány erdőt vagy, hogy megvédd a már létezőket."

 

Az egyesület bárkinek tud biztosítani online felületet faültetéses adománygyűjtéshez. Így a kisebb szervezetek, kisebb projekteknek nem kell olyan honlap fejlesztésére költeni, amit aztán nagyon kevesen látogatnak. Ebben az esetben csak a felületet meg némi reklámot biztosítanak. A projekt menedzsment pedig az adománygyűjtéstől a fák ápolásig az azt meghirdető szervezet felelőssége.

 

Azt szeretnék, ha minél több vállalkozó beépítené a termékei árába legalább 1 fa elültetésének a költségét. Ez marketing szempontból nagyon kifizetődő. Különösen fából készült termékeknél lehet hasznos, mivel általános az a tévképzet, hogy aki pl. bútort gyárt az fagyilkos/erdőírtó gazember. Ilyen együttműködéseknél az erdősítés minden feladatát tudják vállalni. Jelenleg egy brüsszeli kerékpár bolttal van szerződésük. Ez lesz a Zöld Kormányhoz "Au guidon vert" erdő.

 


 

Ami nekem nem derült ki pontosan: ki is az egyes projektekhez tartozó földterületek tulajdonosa és vele milyen viszonyba, szerződésbe kerül a Land Art Egyesület.

 

A Land Art Egyesület FB oldala itt érhető el.

 

A minap padig a FB-on egy lakóautó hátulját mutató fotó ugrott elém:

 

 

Nos, a FATÁJ részéről kívánunk sok sikert ennek a kezdeményezésnek is.

 

A jelszót, illetve jelmondatot persze a magunk részéről így érezzük teljesnek:

Küzdj a klímaváltozás ellen: ültess fát, használj fát!

Tackle climate change: plant trees, use wood!

Forrás: a fenti hivatkozások.
Írta a források alapján: Mőcsényi Miklós

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.