FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-08-22

Erdőterület és élőfakészlet 2018.

A KSH a napokban frissítette a faállománnyal borított területekre vonatkozó statisztikáit. Máris jelent meg olyan cikk, melynek megállapításai talán magyarázatra szorulnak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A KSH a napokban frissítette a faállománnyal borított területekre vonatkozó statisztikáit. Máris jelent meg olyan cikk, melynek megállapításai talán magyarázatra szorulnak. Jelen írásomban az ehhez hasonló megállapításokkal, kiemelten a területi adatok változásának mögöttes tartalmával szeretnék foglalkozni röviden.

 

Az ország egyes régióinak erdősültsége. 11-14%; 14-26%; 26-30%; 30-31% a világostól egyre sötétebb zöld felé.

 

A nyilvántartásokban számszakilag 2000 hektárral csökkent a faállománnyal borított terület nagysága 2017-hez képest. Ez Magyarország összes erdőterületének 1 ezreléke. Mondhatjuk, hogy ez kevés, de ma már a klímaváltozás elleni fellépés érdekében is szükség van minden kis erdőfoltra. Egy ilyen adatváltozás ugyanakkor, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezekről a területekről a fákat kivágták. Íme néhány lehetséges magyarázat a változásra:

 

1. Változott az, hogy mit tartunk nyilván

A statisztikák csak a jogszabály szerinti besorolás alapján nyilvántartásba vett területek számadatait jelzik. Ha változik a jogszabályban a meghatározás, annak átvezetése a nyilvántartáson változást eredményez a számadatokban is. A 2018-as erdőtörvény módosítás az erdők mellett lehetővé tette egyéb, nem erdő besorolású, fával borított területek nyilvántartását is (pl. ipari célú faültetvény), ami eredményezhet változást a számadatokban. A jogi szempontból erdőnek minősülő terület csökkenése ennek értelmében nem jelenti feltétlenül a faállománnyal borított területek csökkenését.

2. Változott az, hogy hogyan tartunk nyilván

Az erdő művelési ágú területek (jogi besorolás) jelenleg több, egymástól részben elkülönült adatbázisban vannak nyilvántartva. Ilyenek pl. az erdő adattár és a földügyi adattár. Racionális okokból kifolyólag folyamatban van ezen eltérő földnyilvántartások egységesítése. Ennek eredményeként egyes erdő területek, területrészek nyilvántartás szerinti besorolása megváltozhat. Ebben az esetben már az is eltéréseket okozhat az adatokban, hogy a földnyilvántartás területi pontossága nagyobb, mint az erdő nyilvántartásé. A mérési pontosság növekedése korrigált erdőterület adatokat eredményez.

3. Kevesebb a "talált" erdő

Talált erdőnek nevezzük azokat a beerdősült területeket, melyek a nyilvántartásokban nem szerepeltek, azokra a nyilvántartást végzők a terepi munka során találtak rá. Ezek legtöbbször felhagyott területek, elfeledett örökségek, melyeken felverődött egy olyan vegetáció, ami már megfelel az erdő meghatározásnak. Korábban a tulajdonos beleegyezése nélkül, az akkori törvényi kereteknek megfelelően, ezeket a területeket erdővé minősítették. Ezek a talált erdők éves szinten a jelenlegi erdőterület csökkenés mértékével összemérhető nagyságban járultak hozzá az ország erdőborítottságának növekedéséhez. Ma már azonban kötelező kikérni a tulajdonos szándékát beerdősült területéről. Az ilyen terület csak akkor minősíthető erdővé, tehát akkor kerül be a nyilvántartásba erdőként, ha az megfelel a tulajdonos szándékának. Ugyanis az erdő mint tulajdonforma több kötelezettséget ró a tulajdonosára. Amennyiben a tulajdonos nem járul hozzá területe erdővé minősítéséhez, akkor az érintett faállomány jogilag nem erdő, azaz nem jelenik meg az erdők nyilvántartásában. Habár e döntés miatt az ilyen területek nem növelik az erdőterületet, a valóságban megmaradnak fával borított területeknek mindaddig, amíg a tulajdonos másképp nem rendelkezik.

4. Kevesebb erdőt telepítettek

A rendszerváltás előtti években az erdők területe értelemszerűen elsősorban állami tulajdonon bővült. A rendszerváltást követően a bővülés már magántulajdonon folytatódott - az állami területek rendeltetése más lett. Az állam ezeket a magán jellegű törekvéseket mindig támogatta. Ettől függetlenül igaz, hogy az erdőtelepítések ebben az évtizedben elmaradtak a múlt évtized telepítési hullámától, ami nem szerencsés fordulat. Mindez történt annak ellenére, hogy az erdőtelepítésre elkülönített állami támogatások a jelenlegi támogatási időszakban (2014-2020) 50 milliárd Ft. A telepítési szándék csökkenése mögött két tényező is állhat:

- Erdőt telepíteni magántulajdonon csak a tulajdonos szándéka szerint lehet - a tulajdonosi szándék azonban tulajdonosonként eltérő és időben akár változó is lehet. Erdőtelepítésre értelemszerűen először azok a területek kerültek, amelyek tulajdonosai valamilyen megfontolásból nagyon is erdőt akartak tulajdonukon. Ezeket követték azok, amelyek tulajdonosait jobban kellett motiválni. Mivel az ország területe állandó, az évek múlásával egyre nehezebb olyan területeket és tulajdonosaikat megtalálni, akik erdőt szeretnének telepíteni tulajdonukra.

- Továbbá az erdőtelepítés eredményeként az érintett terület elveszíti korábbi támogatásait, amelyek akár a mezőgazdasági művelési ágú területek terület alapú (SAPS) támogatásait is magukba foglalják. Ezen támogatások elvesztése rövid távon az erdőtelepítési szándék ellen hat függetlenül attól, hogy hosszú távon a telepítés akár jövedelmezőbb is lehet.

 

Mindezen tényezők függetlenek a gazdasági válságtól. Ezekre az állam által adott válasz a megemelt erdőtelepítési támogatási egységár volt.

Állami területeken történő erdőtelepítéshez szükség lenne központi elhatározásra (kormányhatározatra), ami a megcélzott 27%-os fával borítottság elérését (Kaán Károly Program) is meggyorsítaná.

Írta: PhD. Mózes Csaba erdőmérnök
Forrás: fatolazerdot.blospot.com

Kiegészítés:

 

1.)

A fent hivatkozott KSH statisztika nagyon hasznos. A jobb fölső 1-2-3-4 kapcsolók segítségével 2000-2018. időszakra lehet az erdőterület és az élőfakészlet adatokat fafajcsoportok és korosztályok szerinti megoszlásban , december 31-i állapot szerint áttekinteni.

Sőt a bal fölső táblázat ikon segítségével elővehetőek az alább felsorolt további táblázatok is!

A további gombokkal más táblázatok is elérhetőek, illetve a megjelenő adatokat a saját gépre további feldolgozáshoz excel táblában le lehet menteni. (Mentéskor a fájlnevet célszerű "beszédesre" átírni.)

 

2.)

A hivatkozott cikkhez értékelést ad a fenti írás. Ugyanakkor a cikkben látványos, jól áttekinhető grafikonok alálhatóak a KSH adatsorok excel táblába mentése alapján.

Kiegészítés: MM

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.