FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-08-29

Légi térképezéssel az erdőterületek védelméért

Az erdő, mint érték megőrzésének alapvető eszköze a tervezés. Nagyon fontos, hogy a környezetünkbe beavatkozások megalapozott, hosszútávon fenntartható döntések alapján szülessenek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A nagy területű erdőgazdálkodás során a környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok miatt is nagy mennyiségű térbeli adatra van szükség, aminek beszerzése nehéz és időigényes feladat. Ebben segít a légi felvételeket térképpé alakító légi távérzékelés, a megfigyelés részletes és nagy területen gyorsan bevethető módszere.

 

 

Az inváziós, nem őshonos növények nagymértékben veszélyeztetik a biológiai sokféleséget. Az erdőkezelőknek pontos és időszerű térbeli információkra van szükségük ahhoz, hogy lokalizálni tudják a kis kiterjedésű fertőzéseket, mielőtt azok túlságosan elterjednek, és hatékonyan tudják kezelni azokat. A térinformáció kritikus fontosságú az invazív növénykezelési stratégiák kialakításához és végrehajtásához.

 

 

A Mecsekerdő Zrt. azzal a céllal vett részt 2017. őszétől a RED FAITH nevű horvát-magyar projektben, hogy a levegőből felvételezéssel olyan tematikus adatokat, térképeket állítson elő, amelyek több szempontból elemezhető képet adnak a kezelt erdőterületek minőségéről, ezzel segítve a megalapozott döntéseket.

A nyáron záruló projekt a Mecsekerdő által kezelt állományok közel harminc százalékát érintette. A tizenötezer hektáron kijelölt területek Pécstől észak-nyugatra helyezkedtek el a Sásdi, Hetvehelyi és Szigetvári erdőtervezési körzetekben. A felvételezés körülbelül ötezer erdőrészletet foglalt magába, amely különböző korú és összetételű, többségében lombos fafajokat tartalmazott, emellett kis méretben örökzöldek is voltak a célterületen.

A felmérések európai szinten is kiemelkedő, legmodernebb technikai eszközök használatával valósultak meg. A légi adatfelvételezés két részre lett osztva a projekt tervezése során. Az egyik a téli időszakra koncentrált, amikor lombmentes állapotban légi lézer­szkennelt és digitális mérőkamerás felvételek készültek. Ennek segítségével az erdős területeken a talajfelszín, valamint a fák alsóbb lombkorona és fatörzs­ részéről is detektálható adatok készülhettek. A másik repülési kampány a nyári időszakra esett, amikor az egyes fafajok elkülönítéséhez optikai szenzorokkal (légi hiperspektrális és digitális mérőkamerával) készültek felvételek a célterületről.

Az ilyen rövid távú, húsz hónapos projekteknél mindig vannak izgalomra okot adó körülmények - ez a légi távérzékelési feladatok esetében hatványozottan igaznak bizonyult. Nehéz volt olyan egybefüggő, többnapos repülési időpontokat találni, amelyek biztosítani tudták azokat a szigorú (napos, felhő- és páramentes, hótakaró nélküli) időjárási körülményeket, ahol a vegetációs időszakban végzett hiperspektrális és lombmentes állapotban végzett LiDAR felvételeket és ortofotókat megfelelő minőségben el lehetett készíteni.

A kiértékelési folyam is számos kihívást rejt, hiszen a felvételeken a tematikus tartalom meghatározása jelenleg nem tekinthető automatizmusnak. Az adatok pontos és megbízható feldolgozása jelentős szakértelmet, valamint speciális képfeldolgozási rendszereket, és nagy számítási kapacitású hardverek alkalmazását igényli.

A partnerek a projekt során szerzett érdekes és értékes felmérési tapasztalataikat szívesen megosztják, remélve, hogy ezzel hozzájárulnak a térinformatika, és főleg a távérzékelésre nyitott szakmai érdeklődésű kollégák párbeszédéhez. A felvételek nyers adatai, és a részben feldolgozott adatok egyedi kérésre elérhetőek lesznek természetvédelmi-, oktatási-, hatósági szervezetek számára.

Forrás: bama.hu

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.