FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-08-30

Pörbölyre helyezi át Habsburg Frigyes megújított Millenniumi Pavilonját a Gemenc Zrt.

Az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra Habsburg Frigyes által építetett egyedülálló szépségű, historizáló stílusú pavilont a Gemenc Zrt. a felújítás után méltó helyen állítja fel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotó: Gemenc Zrt.

Az eddig Bárányfokon található fa épületet a szakszerű felújítás után a gemenci erdőgazdaság Pörbölyön, a népszerű, sokak által látogatott Ökoturisztikai Központjában építi újjá.  Az áthelyezési munkálatok I. fázisa a napokban fejeződik be. A felújítást a tulajdonosi jogokat gyakorló Agrárminisztérium pénzügyi forrást biztosítva erkölcsileg és szakmailag is támogatja.

 

A pavilon önmagában egyedülálló műemlék. Az impozáns, vörös fenyőből készült és vadászkastélyt mintázó épületet Habsburg Frigyes főherceg a 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra építette vadásztrófeái bemutatására. Stílusa historizáló, mivel ötvözi a német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeit. 1971-ben a budapesti Vadászati Világkiállítás egyik fő vidéki elemeként a Gemenci erdő északi kapujában, Keselyűsben állították fel újra a pavilont, és megnyitottak benne egy trófea múzeumot. Később Bárányfokra helyezték át, ahol rövidesen a kiállítást bezárták, majd sokáig üresen állt.

 

Az 1971-es Vadászati Világkiállítás 50. évfordulóján a 2021-es világkiállítást Magyarországon rendezik meg. Ezen esemény fontos célja - többek között - a vadászati hagyományok ápolása és megőrzése, a társadalom számára méltó módon történő közvetítése. Ennek érdekében a Gemenc Zrt. fejlesztési tervet készített a Bárányfokon álló, Millenniumi Pavilon felújítására, áthelyezésére. Az impozáns épület vadászati kulturális kiállítóhelyként fog működni.

 

A 2021-ben megrendezendő Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki helyszíneként a kiállítóhely hosszútávon tudja támogatni az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában már évtizedes múltra visszatekintő természetvédelmi szemléletformálását és ismeretterjesztő munkáját.

 

A pavilonban - eredeti rendeltetésének megfelelően - gímszarvas trófea bemutató is látható lesz.

 

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön kiváló helyszínt biztosít a gyűjtemény számára, hiszen évente több tízezer turistát lát vendégül. Innen indul a Gemenci Erdei Vasút, illetve itt várja diákjait a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola is. A központhoz tartozó vadmegfigyelőnél élőben lehet megtekinteni gímszarvasokat és vaddisznókat. Ezen kívül számos kiállítás és gyűjtemény várja az érdeklődőket az erdei vasút vonal mentén (Gemenc kincsei kiállítás, Halászati kiállítás és Méhészeti Gyűjtemény).

Forrás: Gemenc Zrt.

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.