FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-09-02

Minden korábbinál több erdei vándor járta az országot ezen a nyáron

Az Erdei Vándortáborok célja, hogy megszerettesse a természetjárást a felsőtagozatos és középiskolás diákokkal, ugyanakkor a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos szemléletformálásra is. A résztvevők elsősorban a közösségi élményekre, a nagy kalandokra emlékeznek szívesen. Idén egy-egy napra ismert művészek is elkísérték a gyerekeket.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: OEE

Felejthetetlen élményekről, emlékezetes kalandokról, nagyobb önismeretről és összetartóbb osztályközösségekről számoltak be idén is azok a 11-18 éves gyerekek, akik részt vettek az Erdei Vándortáborokban. Nem véletlen, hogy a résztvevők többsége visszatérő túrázó.

 

Elmer Tamás, az Erdei Vándortáborokat koordináló Országos Erdészeti Egyesület főtitkára szerint a 2017 óta zajló program sikerességét jól mutatja, hogy a meghirdetett férőhelyek már a jelentkezés utáni napon beteltek. Június közepétől augusztus közepéig közel 4000 gyermek és kísérőtanár járhatta végig az eddig meglévő 5 útvonal (a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis) előre kialakított szakaszait, ráadásul idén két új helyszínnel gazdagodott a program: a Vasi-Hegyháttal és a Zemplénnel. Az erdei vándorok 138 turnusban érkeztek a 7 útvonalra, amelyeken összesen 24 kialakított táborhely várta a résztvevőket. A túrázók együttvéve mintegy 250 ezer kilométernyi utat jártak be.

 

"Az Erdei Vándortábor Program keretében az egy hét alatt a gyerekek a virtuális világból kiszakadva valós élményhez jutnak, megismerik Magyarország tájait, megszeretik a természetjárást, és elsajátítják a környezettudatos szemléletet. A vándortáborok ökológiai lábnyoma minimális: törekszünk az étkeztetéshez újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagok használatára, nagy hangsúlyt fektetünk a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint felhívjuk a figyelmet a tudatos energia- és mobiltelefonhasználatra is" - hangsúlyozta Elmer Tamás.

 

Idén több ismert művész is csatlakozott a túrázó gyerekekhez egy-egy napra. Törőcsik Franciska színművész a Börzsönybe kísért el egy csoportot, Grecsó Krisztián író a Bakonyban, Németh Juci énekesnő a Pilisben túrázott az erdei vándorokkal, a 30Y basszusgitárosa, Varga Ádám pedig a Mecsekben tartott a gyerekekkel. Törőcsik Franciska maga is vándortáboros volt, és a teljes nyugodtság élményét emelte ki a túra után. Grecsó Krisztián pedig sokat táboroztatott iskolásokat, és tapasztalata szerint az erdei környezetben addig nem ismert oldalukat is megmutatják a gyerekek. "Az ember a természetben, a vadonban érzi a legjobban magát, bárhol is legyen a világon" - erről Németh Juci beszélt, aki szerint ilyen élményre minden gyermeknek szüksége lenne, és nem csak egy hétre.

Az Erdei és Vízi Vándortáborok két éve indultak, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz kezdeményezésére, tavaly pedig már a Bringás Vándortáborok is elindultak. Az Erdei Vándortáborokat az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, a táborok helyszíni lebonyolítása pedig a helyi erdőgazdaságok, vagyis a Bakonyerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., az Egererdő Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt., a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az Északerdő Zrt. bevonásával történik.

 

A programhoz a Testnevelési Egyetemmel együttműködésben akkreditált pedagógus-továbbképzés társult, amely lehetővé tette, hogy a kísérő tanárok megfelelő szakmai tudást szerezzenek a túrák szervezéséhez és lebonyolításához. Az Erdei Vándortáborokhoz kapcsolódó gyalogos vándortábor-vezető képzést idén 300-an végezték el, így országszerte már mintegy 1000 pedagógus rendelkezik a gyermekek egyhetes erdei táboroztatásához szükséges ismeretekkel.

 

Forrás: OEE

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.