FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-09-19

Nesze neked szakemberhiány: ő az egyik legjobb épületasztalos Magyarországon

A tanulmányi versenyekről általában a matematika vagy a biológia jut először eszünkbe, pedig ma már szinte minden témában tesztelhetik tudásukat a diákok, akár világszinten is. A szakmák legjobbjai legutóbb a WorldSkills Kazan2019 világbajnokágon mérkőzhettek meg egymással. Fekete Martin épületasztalosként kiválósági érmet szerzett. A HelloVidéknek az ország egyik legjobb szakembere számolt be a versenyről és a szakma jelen helyzetéről.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


HelloVidék: Miért döntöttél úgy, hogy versenyen is próbára teszed a tudásod?

Fekete Martin: Mindig is szerettem versengeni, és ki akartam próbálni, hogy milyen az, amikor éles, feszített helyzetben kell teljesíteni. Emellett magamnak is szerettem volna bizonyítani. Amikor a Roth Gyula Erdészeti Faipari, Kertészeti Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója lettem, Sopronba, az oktatóm Viasz-Kádi Tibor hívta fel a figyelmem a versenyzés lehetőségére. Osztályon belül rendeztek egy válogatót, ahol egy konkrét keretterméket kellett elkészítenünk, már akkor nagyon megtetszett. Ezután két továbbjutott osztálytársammal megkezdtük az iskolán belüli felkészülést az első válogatóra, és elkezdtem egyre jobban élvezni, amit csináltunk. Ezt követően jöttek a versenyfordulók, először a Budapesti EuroSkills-re szerettem volna bejutni, de sajnos az utolsó fordulóban kiestem. Majd jött a WorldSkills-re való felhívás és ismételten megpróbálkoztam. A két válogatón sikeresen továbbjutottam, így kvalifikálni tudtam magam a világbajnokságra, Kazánba.

 

Hogyan készültél fel a világbajnokságra?

A WorldSkills-re a felkészülés a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában történ. Rengeteget kellett gyakorolni. Mivel a válogatókra korábban már készültem ezért nem volt meglepő a folyamatos munka. De a világbajnokságra a hat hónapos gyakorlás igen intenzív volt, nagyon sok energiát és időt kellett belefektetni. Minden héten elkészítettem egy-egy feladatot a megadott háromból. Mikor körbeértem, szakértőm, Babanecz Csaba változtatott a megadott gyakorlatokon, mivel a versenyen is minimum harminc százalékban módosították az elkészítendő munka terveit. A versenyre való kijutást és egyébként a felkészülést is a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tette lehetővé, ők szervezték az egészet.

 

Hogy zajlott a verseny?

A verseny négy napra volt lebontva, a termék elkészítésére pedig összesen huszonkét óra állt rendelkezésünkre. Ebben az évben a feladatunk egy fantázia ablakszerkezet elkészítése volt. Az eredeti terveket Tajvan készítette, a versenyváltozatot pedig a spanyol szakértő tervezte át. Amikor megkaptuk a feladatot, kaptunk tizenöt percet, hogy konzultáljunk a szakértőnkkel, hogy átnéztük a feladatot, és megbeszéltük a stratégiát. Ezt követően minden versenyzőnek rendelkezésére állt még harminc perc, hogy összerakja fejben a munkafolyamatokat, hogy mit, mi után és milyen sorrendbe készítsen el. Az első nap végén le kellett adni az 1:1-es műhelyrajzot. A második nap nagyon pörgős volt, ott minél több csomópontot el kell készíteni. A harmadik napon délig le kellett adni a feladat első részét, a keretet, összeragasztva, megcsiszolva. A negyedik nap végére pedig a tokot kellett elkészíteni, összeragasztva és megcsiszolva úgy, hogy a keret beleilleszkedjen a tokba.

Miért döntöttél úgy, hogy az épületasztalos szakmát választod?

Én nem a gazdasági szempontokat tartottam szem előtt, amikor eldöntöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Nekem az volt a legfontosabb, hogy szeressem és élvezzem azt, amit csinálok. A szakma szeretete már gyermekkoromban kialakult, azóta szeretek ezzel foglalkozni. Nagyon szeretem a fát, mint anyagot. Rengeteg lehetőség rejlik a fában. Számtalan módon lehet megmunkálni és szinte bármit el lehet készíteni belőle. Fantasztikus érzés, hogy maradandót alkothatok, hiszen a termékek, amiket készítek évtizedeken keresztül használhatóak lesznek. Mint minden szakmában természetesen nálunk is akadnak nehézségek, minden megrendelésnél van egy-egy új kihívás, amire a legjobb, legesztétikusabb és néhány esetben a legfelhasználóbarátabb megoldást kell kitalálnunk.

 

Mennyire lehet érvényesülni ebben a szakmában?

Azt tapasztaltam, hogy nagyon nagy kereslet van a munkánkra, egy szakember által készített termék felbecsülhetetlen. Ha az adott szakember még jó is a munkájában, és igényesen dolgozik, akkor mindig lesz megrendelése. Ezzel szemben sajnos egyre könnyebben és gyorsabban lehet hozzájutni tömeggyártott árukhoz, amiknek az áraival nem tudunk versenyezni. De ettől függetlenül még mindig rengetegen szeretnének egyedi bútorokat, ajtókat, ablakokat készíttetni. Tudom, hogy mi az, amit szeretnék elérni, így a következő versenyig dolgozom, hogy még jobb legyek. Amint megkezdődik a felkészülés, ismételten visszamegyek Budapestre és a versenyre koncentrálok majd.

 

Forrás: HelloVidék

 

 


Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.