FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-09-23

Négyszázötven millió facsemete tíz év alatt

A kormányzat kettős célt tűzött ki az erdőgazdálkodás elé: egyrészt megfontolt szakmai munkával fel kell készíteni erdeinket a változó környezeti viszonyokra, másrészt minden eszközzel törekedni kell a fával borított területek növelésére - mondta Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár a IV. Erdővarázs Családi Nap megnyitóján, a budapesti Szabadság téren.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Zambó Péter - földügyekért felelős államtitkár

A vendégeket a rendezvénynek helyszínt adó V. kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter is köszöntötte, aki beszédében hangsúlyozta, nemcsak az erdőkben, hanem a Belvárosban is nagy szükség van fákra, minél több növényre, ezért az önkormányzat kiemelt célja a folyamatos zöldfelület-bővítés.

 

A kétnapos ingyenes rendezvényen az állami erdőgazdaságok a fővárosba költöztetik a magyar erdők csodálatos világát. Az erdők értékeinek és az erdész szakma szépségeinek bemutatása mellett a fával borított területek növelése, a fásítás és a fenntartható erdőgazdálkodás áll a rendezvény középpontjában, amelynek első napján 700 gyereket fogadtak szervezett erdei iskolai programokon.

A megnyitón Zambó Péter államtitkár kiemelte, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás választ kínál a napjainkban zajló környezeti változásokra. Az Agrárminisztérium éppen ezért ösztönző támogatáspolitikát folytat, hogy minél több gazda telepítsen fákat a gyenge minőségű szántókra és legelőkre. "Ennek érdekében az idei évben 80-130 százalékkal megemeltük a Vidékfejlesztési Programban az erdőtelepítések támogatását. Kiemelten fontos, hogy ezekre a forrásokra az önkormányzatok is pályázhatnak" - mondta az államtitkár.

Az állami erdőgazdaságok munkáját értékelve Zambó Péter elmondta, hogy a meglévő erdők fenntartásának munkájából jelentős részt vállalnak az állami erdőgazdaságok, akik a gondjaikra bízott közel 1 millió hektár erdő kezelése során az elmúlt 10 évben több mint 450 millió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek, miközben folyamatosan növelik az úgynevezett örökerdők területét.

A IV. Erdővarázs Családi Napon az állami erdőgazdaságok 15 tematikus sátorban mutattak be mindent, amit a magyar erdőkről tudni kell. Az V. kerületi Szabadság téri ingyenes rendezvényen színes erdei programok, interaktív játékok várták a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az idei esemény újdonsága a Tenyérvarázs elnevezésű, elsősorban gyerekeknek szóló játékos aktivitás volt. A játékban résztvevők nevében - akiknek legalább három sátornál részt kellett venniük az ott zajló foglalkozásokon, majd el kellett helyezni tenyérlenyomatukat egy erre a célra felállított felületen - az állami erdőgazdaságok elültetnek egy-egy fát, ezzel is gyarapítva hazánk erdeit. A szombat estig tartó Erdővarázs Családi Napot az erdei programok mellett koncertek, kézműves foglalkozások és népi játszóház színesítették.


További fotók(111) az eseményről a FATÁJ facebook fotóalbumában.

 

Fotók: Mőcsényi Miklós/FATÁJ, Forrás: AM sajtó

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.