FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-10-02

Felavatták a Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei Iskolát

Átadták a Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei Iskolát a hozzá kapcsolódó tanösvénnyel. Az Érsekhalma külterületén található és a Gemenc Zrt. kezelésében lévő majorság épületegyüttese új funkciókkal bővült.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az Agrárminisztérium 100 millió forintos támogatásából megvalósult beruházás nemcsak a régió iskolásai számára biztosít magas szintű természetvédelmi szemléletformálást, hanem egyben olyan ökoturisztikai célpont is, amely a pihenni vágyók számára kínál új lehetőséget Bács-Kiskun megyében.

 

Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára avatóbeszédében elmondta: "Üzenetértékű, hogy az Erdők Hetét új erdei iskola avatásával ünnepeljük a Dél-alföldi térségben. Kifejezi azt az elkötelezettséget, amit az Agrárminisztérium az erdőterület megőrzése, növelése és az erdőkkel kapcsolatos ismeretterjesztés területén képvisel. Az elmúlt 10 évben kétszer annyi iskolás gyereket fogadtak az állami és magán erdőgazdaságok erdei iskolái, így tavaly már 90 ezer gyerek vett részt a fenntartható gazdálkodást bemutató programokon. Az új intézmény olyan régióban mutatja be a fák fontosságát, ahol erdők nélkül az elsivatagosodás problémájával kellene küzdeni."


Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár, Agrárminisztérium
Fotók: Csontos Péter, Gemenc Zrt.

"Nekünk, akik itt élünk a Gemenci erdő szomszédságában a mindennapi életünk része az a csodálatos természeti környezet, amely körülvesz bennünket! Megtanultuk óvni, védeni ezt az értéket a mindennapokban! Tudjuk, hogy 'Az ember nem uralkodik a természeten, hanem inkább függ tőle.' Fontos azonban, hogy gyermekeink, unokáink is megtanulják tisztelni ezt a páratlan értéket, és a hozzánk látogatók is megismerjék ezt a csodát!" - emelte ki beszédében Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője.

 

Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta: "A Gemenc Zrt. számára fontos, hogy a felnövekvő nemzedék minél pontosabb információkat kapjon a természetről, a természet gyakorlati védelmének lehetőségeiről. A Föld ökoszisztémájának és így erdeink megvédése akkor lesz eredményes, ha helyben cselekszünk. Többek között erről kapnak majd gyakorlati ismereteket a Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei Iskolába ellátogató diákok."


Zambó Péter, Zsigó Róbert, Csonka Tibor

Erdészeti erdei iskola

 

A Hajósszentgyörgyi Vendégház szomszédságában elhelyezkedő, használaton kívüli, felújításra szoruló, hozzávetőlegesen 500 m2 alapterületű, évtizedekkel ezelőtt munkásszállásként és irodaként működő épület teljes körű átalakításával és megújításával alakította ki az erdei iskolát.

 Az épület méretei lehetővé tették az erdei iskolai tanterem, étkező, tálaló, szociális helyiségek, valamint az épület működtetéséhez szükséges kiegészítő helyiségek kialakítását.

 

Bemutatkozik Illancs

 

A Kiskunság déli végén található kistájat nagyjából a Baja-Jánoshalma-Kiskunhalas városokat összekötő út, a Duna-völgyi-főcsatorna Bajától Hajósig húzódó szakasza és a Császártöltés-Kiskunhalas helységek közötti út határolja. Legmagasabb pontja és egyben a Duna-Tisza közének legmagasabb pontja is a Rém közelében fekvő Ólom-hegy 172 méterrel.

Ez az egyik legváltozatosabb alföldi, homokhátsági vidék, nagy kiterjedésű erdők közé beékelődött pusztákkal, mezőgazdasági területekkel.  A jellegzetes homokpuszta- és gyeptakaró társulások sajátos egyvelege alakult itt ki, tájképformálóak az előzőeket tagoló borókás-galagonyás fehérnyarasok.

Ezt a különleges növény- és állattársulást mutatja be a beruházás részeként elkészült tanösvény is.

Új turisztikai célpont és további fejlesztési irányok

 

Az új fejlesztés az Országos Kékkör Alföldi Kéktúra szakaszának közvetlen környezetében található, így kiemelt turisztikai célponttá válhat. Az erdei iskola épülete és a majorságban található épületek lehetőséget teremtenek arra, hogy a későbbiekben lovasturisztikai fejlesztések (erdei lovas pálya kialakítása) is megvalósulhassanak.

Forrás: Gemenc Zrt.

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.