FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-10-03

Trianon-liget Bugacon

A száz éve elvesztett magyar erdőknek állít emléket a Trianon-liget és a tizenötödik Kiskunsági Alkotótábor zárókiállítása Bugac Felsőmonostoron. A liget ünnepélyes átadását és a kiállítás megnyitóját szerdán tartották.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Bucka Hotelben megnyílt tárlat kapcsolódik az országos Erdők Hete programsorozathoz is, melynek idei mottója: Óvd és gyarapítsd az erdőt az élhető klímáért! - Büszkén hirdetjük, hogy a térség erdészei komoly erdészetet hoztak létre, amit a táborban résztvevő 15 hazai és határon túli művész képein is megörökített - fogalmazott a vezérigazgató.

Sulyok Ferenc a Trianon-liget létrejöttéről elmondta, az első világháborút lezáró békeszerződés okán hazánk elvesztette földterületének kétharmadát, valamint erdőterületeinek több mint 80 százalékát. A békeszerződést követően az ország erdősültsége 11,7 százalékra csökkent, a legjelentősebb fakészletekkel, valamint a fenyvesekkel rendelkező országrészeket ugyanis más országokhoz csatolták, így jelentős faanyag hiány alakult ki a megcsonkolt országban. Az égető helyzet orvoslására 1923-ban fogadták el azt a törvényt, amely megteremtette az erdőtelepítés alapjait olyan területeken, ahol addig a zárt erdők kevésbé voltak jellemzők.

Az Alföld szikes és futóhomokos területein a fásítási munkák igazi lendületet azonban csak 1947-ben kaptak, ezt követően mintegy 300 ezer hektárral növekedett a táj erdőterülete. Az Alföldön az erdőtelepítések a faanyag hiány csökkentése mellett rendkívül fontos védelmi szerepet is betöltöttek, ugyanis a futóhomok megkötése is ezen erdőknek köszönhető. Az erdészek áldozatos munkájának, valamint a sikeres Alföldfásításnak is köszönhetően 100 év alatt közel 1 000 000 hektárral növekedett hazánk erdőterülete - részletezte a vezérigazgató.

Hozzátette, ezen hatalmas erdőtelepítési munkáknak állít emléket a bugaci Alföldfásítási Múzeum, melynek közvetlen szomszédságában a Trianon-liget kialakításával emlékezik meg a békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról a KEFAG Zrt. Az emlékligetben nyírfákból állított torz szárú kereszt szemlélteti az utódállamoknak juttatott erdőterületeket. A kereszt szárai az elcsatolt területek irányában, az elszakított erdőterületek arányának megfelelően alakították ki. A liget közepén kapott helyet az az emlékoszlop, amely Gáspár Péter faszobrász keze munkáját dicséri.

Forrás: baon.hu

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.