FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-18

60 hektár új erdőt telepít a Vértesi Erdő Zrt.

A Vértesi Erdő Zrt. is csatlakozik az Országfásítási Programhoz, melyben az állami erdőgazdaságok területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A magyar lakosság háromnegyede szerint kevesebb erdő van az országban. A program célja egyrészt az erdőterület közvetlen növelése, másrészt a figyelemfelhívás: az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat ad a klímaváltozás kihívásaira. A program során 86 településen ültetnek új erdőt. Olyan mintaterületek jönnek létre, ahol önkormányzati vagy magánterületeken dolgozó szakemberek számára bemutatókon tudják ismertetni a fásítások, erdőtelepítések folyamatát.

 

- A Vértesi Erdő Zrt. öt településen, mintegy hatvan hektáron hajt végre telepítést. Fejér és Komárom-Esztergom megye meghatározó erdőgazdálkodójaként örömmel csatlakoztunk az Országfásítási Programhoz - kezdte Encsi Csaba, a Vértesi Erdő Zrt. természetvédelmi és termelési főmérnöke.

- Az erdősíthető területek főként az agrárium számára már nem hasznosíthatóak közül kerülnek ki. Erdőtelepítéseink legnagyobb részét őshonos fafajjal végezzük, de több esetben csak az akác telepítésével láttuk biztosítottnak a zárt erdők kialakítását. Hogy a telepítendő erdők természetességét és ellenálló képességét is javítsuk, jelentős mennyiségű hazai nyár elegyítését terveztük.

 

Az elsődleges cél, a szén-dioxid megkötése szempontjából ezeken a határtermőhelyeken éppen olyan hasznosak a hazai fafajok, mint máshol. A méhészeti hasznosítása sem elhanyagolható, ami gazdasági hasznot hajt és természetvédelmi okokból is jelentős.

 

- Az erdész számára mindig ünnep egy új erdő telepítése. Remélem, a következő években sok ünnepelni valónk lesz - tette hozzá Encsi Csaba.

 

4500 fával tettek a holnapért erdészek, önkéntesek, sportolók

Mintegy százan csatlakoztak az Országfásítási Program dunaalmási állomásához, ahol többek között a tatabányai vízilabdázók és Esztergályos Patrik ifjúsági olimpikon is serénykedett.


Fotó: Zantleitner Ingrid

A héten nagy lendülettel folytatódott az Országfásítási Program megvalósítása Komárom-Esztergom megyénkben is. Pénteken és szombaton mintegy százan fogadták el a Vértesi Erdő Zrt. meghívását, hogy Dunaalmáson facsemetét ültessenek. Sokan vállalták az "alkalmi diákmunkát" a helyi általános iskolából, de még Győrből is érkezett egy család.

Segített a szervezésben az Erzsébet Ifjúsági Alap - az Ültess Fát! kezdeményezéshez kapcsolódva -, valamint a tatai Esztergályos Patrik ifjúsági olimpiai bajnok vívó a Tégy ma a holnapodért! program keretében. Érdekesség, hogy ott voltak a tatabányai OB I-es vízilabdacsapat játékosai is. Összesen egy hektár területen 4500 facsemetét ültettek. Megtudtuk azt is: ősszel 12 hektáron lesznek facsemeték, majd tavasszal az út másik oldalán újabb 8 hektáron.

Szombaton az Országfásítási Program ismertetését követően Györök Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese, Ollé Árpád polgármester és Esztergályos Patrik is ültetett fát. A megyében 220 000 facsemete kerül a földbe, ősszel 40, tavasszal 20 hektáron.

 

 

Forrás: KEMMA 11-14; KEMMA 11-17

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.