FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-21

Díszfák ültetése és védelme - két új magyar szabvány

Egyre több az erdőgazdálkodók által létrehozott és üzemeltetett közjóléti létesítmény, s van hogy erdőgazdálkodó nyeri el valamelyik kastélypark munkálatait, sőt van erdőgazdaság, mely díszfaiskolát üzemeltet. Így lehet hogy e kör érdeklődésére is számot tarthat a két új díszfa szabvány.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. október 1-jén megjelentetett két tiszta magyar szabványt a díszfák ültetéséről (MSZ 12172:2019) és védelméről (MSZ 12042:2019). A szabványok kiadását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatta.

 

 

 

 

MSZ 12172 Díszfák és díszcserjék ültetése települések közterületein

 

A szabvány munkaanyagát a Díszkertészek Szövetsége készítette, amely az előző, 1998-as kiadáshoz képest jelentős mértékben módosult. A Szakkifejezések és meghatározásuk című fejezetben a szakkifejezések száma megháromszorozódott és a szabvány műszaki tartalma az alábbi új fejezetekkel bővült: Az ültetés előkészítéseAz ültetés, Utómunkák. A szabvány további 9 új, tájékoztató jellegű ábrával is kiegészült, melyek a mellékletekben találhatók.

A szabvány a dísznövények ültetési folyamatának lépéseit veszi végig. A fogalommeghatározások után az ültetési anyag (a fák és cserjék) minőségi követelményeit és minimális méretkövetelményeit (törzsmagasság, törzskörméret, gyökérzet és a földlabda átmérői) foglalja össze. Külön fejezet foglalkozik a tárolás, csomagolás, rakodás és szállítás témakörével.

Az új fejezetek közül Az ültetés előkészítése című fejezetben a kiválasztott fa, illetve az ültetési környezet meghatározásának, valamint a fahely kialakításának tervleírása szerepel. Az ültetés című fejezet a megszokott lépéseket veszi sorra, például ültetés, metszés, támasztás, beöntözés. A támasztórendszerek típusainak szemléltetésére az A-I mellékletben ábrák találhatók az 1-2-3-4 támrudas és oldaltámaszos támasztórendszerre, a rögzítőkarós és -horgonyos rögzítőrendszerre, valamint a fa földlabdájának talajfelszín alatti és feletti rögzítésére. Az Utómunkák című fejezet a fiatal fák védelmét, öntözését és koronaalakítását taglalja.

 

MSZ 12042 Fák védelme építési területeken

 

Ezt a szabványt (MSZ 12042:2019) az MSZT/MCS 601 Növényi szaporítóanyagok munkacsoport, valamint az MSZT/MB 123 Építőipari kivitelezési munkák és az MSZT/MB 443 Építészet és műemlékvédelem nemzeti szabványosító műszaki bizottságokból bejelentkezett tagok együtt dolgozták ki.

A szabvány a fogalommeghatározásokat követően elsőként a fákat veszélyeztető tényezőket sorolja fel, melyek károsíthatják a fákat és azok életterét. Gyakori veszélyeztető tényezők például a vegyi szennyeződések, a hővel, vízzel kapcsolatosan felmerülő károsodások, illetve a mechanikai sérülések. Ezen felül ábrákkal illusztrált leírás található a fák gyökérzetének és törzsének védelméhez szükséges intézkedésekről. A következő fejezetek tárgyát a favédelmi terv elkészítése, valamint a favédelmi terv megvalósulásának ellenőrzése képezi.

Az A és B mellékletek előírások a favédelmi terv és annak megvalósulási dokumentációjára, a C melléklet pedig a favédelem utólagos ellenőrző vizsgálatának dokumentációjára előírás.

A tájékoztató D melléklet egy-egy példát mutat be a favédelmi terv helyszínrajzára, a favédelmi zónák részletterveire, valamint a fahely védelmére a talajtömörödés ellen.

 

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Írta: Zajdon Anna
Forrás: Magyar Szabványügyi Testület

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.