FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-22

Európában is egyedülállóan sikeres a Vadonleső Program

Az agrártárca Természetmegőrzési Főosztályának munkatársai tíz éve indították a Vadonleső Programot.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A vadonleső program azt tűzte ki célul, hogy a védett vagy fokozottan védett fajok országos, vagy akár határokon is átnyúló feltérképezésébe, nyomon követésébe a természet kincseire fogékony társadalmat bevonja - mondta el Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár " Az Év emlőse: a hiúz" záróeseményén a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy napjainkban világszerte több ezer olyan program folyik, melyben önkéntesek milliói gyűjtenek adatokat.

Kiemelte, hogy a Vadonleső Programnak kettős célja van: a gondosan kiválasztott állat- és növényfajok kontrollált felmérésén keresztül természetvédelmi célú adatgyűjtés, valamint a társadalom minél szélesebb rétegeinek a gyakorlati természetvédelmi munkába bevonásával megvalósított ismeretterjesztés, környezeti nevelés és szemléletformálás. A programban 18 könnyen felismerhető, védett vagy fokozottan védett, valamint közösségi jelentőségű állat- és növényfaj egyedeinek megfigyelését lehet rögzíteni online, web2-es alkalmazással. A program tíz éves működése alatt több mint 12 ezer megfigyelés érkezett, mintegy 2 800 körüli adatszolgáltatótól. A bejelentések döntő többsége belföldi, de akadnak határainkon túlról, főleg a magyarlakta területekről származó észlelések is.

A Vadonleső Program kezdeményezésére 2019-ben számos országos és regionális rendezvény, ismeretterjesztő program, pályázatok sokasága foglalkozott a hiúzzal, az év emlősével. Ebben partneri szerepet vállaltak a nemzeti park igazgatóságok, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum is.

A környezetügyért felelős államtitkár kitért arra is, hogy a széles társadalmi rétegek környezettudatos gondolkodásának fejlesztése és a fokozatos szemléletváltás megvalósítása kulcsfontosságú a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása terén is. Elhangzott, hogy a Vadonleső Program az évek során az unió egyik legsikeresebb "Közösségi tudomány-programjává" nőtte ki magát. Ennek szemléletes példájaként a múzeumban több idei pályázat legjobban sikerült alkotásai is megtekinthetőek. Ennek egyike az államtitkárság által kezdeményezett Természet ajándékai rajzpályázat is. A legjobb pályamunkák alkotóit a záróeseményen díjazták.

Forrás: AM Sajtó

Kiegészítés:

 

A Vadonleső Program honlapja https://vadonleső.hu, tehát hosszú ékezettel (!) jelenik meg, ugyanakkor https://vadonleso.hu-ként is, meg persze www.vadonleső.hu-ként, azaz www-vel írva is működik. (Korrekt.)

 

 

A megfigyelni való 18:

 

 

A Vadonleső Központban 14 fő dolgozik.

 

A nyitólapon lejjebb található lesési térkép. Úgy tűnik: egyes térségekben (pl.: Börzsöny) lényegesen nagyobb az aktivitás, mint másfelé.

 

 

A nyitólapon látható az észlelések számát 2010-től havi bontásban mutató grafikon is.

 

 

 

A Vadonleső Programnak természetesen FB oldala is van.

 

 

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.