FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-28

EuroSkills 2020. előválogató és szaktanári továbbképzés

A BKSZC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthont az EuroSkills 2020 bútorasztalos előválogató versenynek, mely mellett szaktanári továbbképzés és termékbemutató is volt. Az előválogatón döntőbe jutottak: Sajtos Dániel, Molnár Dominik, Nagy Dániel, Zalányi Bence Ferenc és Knauz Zoltán Kristóf.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az idei WorldSkills verseny Kazanban volt, ahol bútorasztalosként Simon Krisztián világbajnok lett, épületasztalosként pedig Fekete Martin kiválósági érmet szerzett. 2020-ban Grazban lesz az EuroSkills, melyen épületasztalosként Fekete Martin képviseli majd hazánkat a világbajnoksági teljesítménye alapján. Simon Krisztián kora alapján azonban már nem indulhat, ezért előválogató, majd döntő hazai versenyen derül ki, hogy bútorasztalos szakmában ki fogja képviselni Magyarországot Grazban.

 

November 26-án volt az asztalosok részére az előválogató a BKSZC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A reggel 9-től délután 5-ig tartó verseny végén 5 bútorasztalos került a döntőbe, mely ugyanott december 10-11-én lesz majd.

 

A 19 versenyző közül döntőbe jutottak: Sajtos Dániel, Molnár Dominik, Nagy Dániel, Zalányi Bence Ferenc és Knauz Zoltán Kristóf. Pontozólap és részletes eredményekhez kapcsoló a cikk végén.

 

A versenyzők már fél nyolckor bepakoltak és megtartották részükre a balesetvédelmi oktatást. 9-re már minden versenyző, kísérő tanár, szervező és érdeklődő az iskola nagytermében volt, ahol Kucsák László, az NSZFH elnöke, Kopasz Anikó, a H-Didakt Kft. ügyvezető igazgatója, Bánátfy Andrea, a BKSZC főigazgatója és Vörös-Gubicza Zsanett, az MKIK oktatási és képzési igazgatója köszöntötte az jelenlévőket.

 

 

Eztán Fekete Zoltán ismertette a verseny feladatot, a versenyzők pedig nekiláttak a kiosztott rajzokat és mintaként elkészült munkadarabot tanulmányozni, majd átmentek a műhelyekbe és elindult a verseny.

 

 

Apropó, ez volt a feladat. A rajz alapján ugye mindenkinek egyértelmű? Íme némi segítség:

 

 

Rövid szünet volt, amikor mindenki megtekinthette a kiállító cégek kínálatát.

 

 

 

 

 

 

 

A szünet után ünnepélyes esemény következett, mert díjakat adtak át azoknak, akik nagyban hozzájárultak a Kazanban volt versenyen eredményes szerepléshez.

 

 

Eztán Menner Ákos, az ITM főosztályvezetője ismertette a szakképzés és a felnőttképzés lehetőségeit, a fejlesztés irányait, röviden a "Szakképzés 4.0"-t.

 

 

Vörös-Gubicza Zsanett, az MKIK oktatási és képzési igazgatója bemutatta az Innovatív Képzéstámogató Központot, valamint amivel a szakképzést és a Skills versenyeken részvételt segíti az MKIK.

 

 

Az ebédszünet után Babanecz Csaba, Simon Krisztián és Fekete Martin beszámolót tartottak a kazani WorldSkills versenyről.

 

 

Nagyon érdekes volt a német tanár előadása arról, hogyan is lehetne oktatni a z idegen nyelvet a Szakképzés 4.0 új rendszerében. A BKSZC pályázati forrásból foglalkozott ezzel több szakmára is, itt nyilván az asztalosokra vonatkozó részt ismerhettük meg. Utána néztek annak is, hogy a vendégmunkásoknak, manapság migránsoknak is németet oktató Németországban milyen módszereket alkalmaznak konkrétan az asztalosok körében, de ezt a hazai diákok unalmasnak, nem elég szakmainak tartották. Így a némettanár vette a fáradságot, hogy "megtanuljon asztalosul" s sok munkával olyan online oktatómodult sikerült fejleszteni, mely az érdemi tanulás és tudás reményével kecsegtet. Arra lehet számítani, hogy a belépési kóddal hozzáférhető anyag a többi "asztalos iskola" számára is elérhető lesz. Kiváló kezdeményezés.

 

 

E szakaszt követték a céges bemutatók, melyeken a céget általában, vagy a cég valamely érdekes termékét lehetett megismerni.

 

A Festool az oldható kötéseit és azok alkalmazásának módját mutatta be.

 

 

A Gordius Lignumtól Lőrinczy Zsolt a fajavítás érdekes megoldásait ismertette, melyek között sokaknak újdonság volt a Knot Filler (göcskitöltő) poliamid műanyag olvadékkal javítás.

 

 

Végül a JAF Holz ismertetését hallhattuk, melyben elsősorban a CLT (Cross Laminated Timber [kereszt rétegezett fa]) faépítésben alkalmazásának sokoldalú és előnyös tulajdonságait ismerhettük meg.

 

 

Jó előadások voltak.

 

Eztán még eltelt kis idő, amíg kiderült, hogy ők jutottak a döntőbe: Sajtos Dániel, Molnár Dominik, Nagy Dániel, Zalányi Bence Ferenc és Knauz Zoltán Kristóf.

Pontozólap és részletes eredmények.

Kíváncsian várjuk, hogy a december 10-11-i döntőt ki nyeri majd meg.

 

Jó szervezés, érdekes előadások, no meg a verseny. Érdemes volt ott lenni.

Forrás: Az esemény.
Összeállította és fotó: Mőcsényi Miklós

Ó pardon, persze a versenyzők versenyeztek:

 

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.