FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-29

Sopron & Selmec 100 - lezárta emlékévét a Soproni Egyetem

Könyvbemutatóval és festménykiállítással zárta le a Soproni Egyetem programsorozatát, amely annak állított emléket, hogy az intézmény jogelődje 100 évvel ezelőtt költözött el Selmecbányáról Sopronba.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A keddi rendezvényen bemutatott 4 mű átfogó képet ad a Soproni Egyetem gazdag múltjáról és bemutatja azt is, hogy ebben milyen fontos szerepet játszik városunk.

 

"Selmec, téged soha nem feledünk" - ezt a címet adták új könyvüknek dr. Bartha Dénes és Oroszi Sándor. Az igényes kivitelű kötet volt az első, amelyet bemutattak a zárórendezvény során. A mű elnevezése egy régi selmeci diáknótát idéz meg, amely utal a kötet tartalmára. 

- A könyv mintegy 400 oldalon keresztül mutatja be Selmecbánya történetét, a magyar és német nyelvű bányászati, valamint erdészeti oktatásban betöltött szerepét. Illetve azt is, hogy milyen fontos szerepet játszott ez a város hazánk kulturális életében - osztotta meg velünk Oroszi Sándor, a könyv részszerzője. - Mindezt térképekkel, korabeli fotókkal és egy, a látványosságokat leíró melléklettel teszi szemléletessé - fűzte hozzá.

 

A szerzőpárosnak nem ez az első közös műve Selmecbányával kapcsolatban - a zárórendezvényen bemutatott kötetük immáron a negyedik olyan munkájuk, amely a magyar történelem tekintetében fontos várossal foglalkozik.

 

- Büszkén mondhatom, hogy Oroszi Sándor szerzőtársammal, évfolyamtársammal és barátommal 1991-ben jelentettük meg az első Selmecbányáról szóló könyvünket - idézte fel dr. Bartha Dénes, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar Növénytani és Természetvédelmi Intézetének intézetigazgató egyetemi tanára, a "Selmec, téged soha nem feledünk" című kötet társszerzője. - Ezt a későbbiekben továbbfejlesztettük és 2003-ban valamint 2009-ben jelent meg a második, illetve harmadik kiadás. Most pedig a negyedik, egyben utolsó könyvet hoztuk el - tudtuk meg tőle.

A rendezvény keretében bemutatták a Soproni Szemle tematikus számát is, amely a 100 éves évforduló előtt tiszteleg. - A helytörténeti folyóirat 73. évfolyamának 3. számában olyan helytörténészek nívós munkáit foglaljuk össze, akik saját szakterületükkel országosan elismert szinten foglalkoznak. A műben ebben a kontextusban mutatják be az intézmény áttelepülésének körülményeit - ismertette a munkát Bende Attila okleveles erdőmérnök.

 

A zárórendezvényen elhangzott: a Soproni Egyetem centenáriumi évének programsorozata méltó emléket állított az 1919. tavaszán lezajló nagy volumenű történelmi eseménynek. - Az egész esztendőn keresztül különböző rendezvényeink voltak, amelyeket a várossal közösen hívtunk életre, hiszen ez a programsorozat jórészt az akkori főiskola Selmecbányáról Sopronba meneküléséről szólt - emelte ki Prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora. - Az intézet sohasem felejti, hogy Sopronyi-Thurner Mihály egykori polgármester mennyire sokat tett azért, hogy ebben a gyönyörű városban biztonságos és ideális otthonra lelhessen az akadémia. Ennek is köszönhető, hogy egyetemünk mindmáig kiváló kapcsolatot ápol Sopronnal - fejtette ki.

A rendezvényen bemutatták Gál Péter József alias "KVHZY" "Selmeci-soproni diákélet" című munkáját, illetve Lichner József: az Alma Mater kálváriás útja Selmecbányától Sopronig elnevezésű kötetét. Emellett megnyitották még Dr. Kovács Mátyás festménykiállítását is. Az eseményen Sopron Önkormányzata nevében Mágel Ágost és Abdai Zsolt önkormányzati képviselők vettek részt.

 

Forrás: SopronMédia

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.