FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-12-11

Javuló számlafizetési fegyelem

Javult a számlafizetési fegyelem a fafeldolgozásban, illetve a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban, a halászatban tevékenykedő vállalatok körében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az átlagos fizetési késedelem 15,3 nap volt, ami szinte megegyezik a tavalyi 15,2 nappal, miközben az átlagos fizetési határidő sem változott jelentősen: a 2018-as 24,6 napról 24,9 napra. Jelentősen csökkentek ugyanakkor a számottevő késések: a két hónapon túl megfizetett számlák értékaránya 52, a három hónapon túl megfizetetteké pedig 60 százalékkal volt kevesebb a tavalyinál. Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a lejáratig kifizetett számlák aránya mind a számukat (70%), mind az értéküket tekintve (75%) magasabb volt (1,6 és 7,7 százalékkal), mint tavaly, a Bisnode adatai szerint.

Ha azt vizsgáljuk, hogy a számlák értékének mekkora százalékát fizették ki időre, akkor a kiskereskedelmet (87%), a nagykereskedelmet (84%), a fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártását (83 %), illetve  a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat-ot(77%) érdemes kiemelni az iparágak közül, ahol, mint látható, a számlák értékének több mint háromnegyedét rendezték határidőre. A legjobban teljesítő kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) ágazatban a számlák számát tekintve 79 százalékos ez az érték. A mezőny végén állók esetében a számlák ellenértékének több mint felét nem egyenlítették ki időben: a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban 43, az építőiparban 47, a papíriparban 48 százalékos az időben rendezett számlák értékének aránya. A legjobban teljesítők mind javítottak a tavalyi eredményeiken: a kis- illetve a nagykereskedelemben 6-6 százalékponttal, a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágazata 6, a fafeldolgozás (kivéve bútor), fonottáru gyártása 11 százalékponttal. A sereghajtók közül a papíripar 12, az építőipar és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 11-11 százalékponttal maradt el tavalyi eredményétől a Bisnode adatai alapján.

 

A számlák kiegyenlítésre a legszűkebb határidőt ismételten az oktatás területén szabták: 12 napot, a leghosszabb időt - 39 napot - pedig a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban hagytak a fizetésre. Az átlagos késedelem mértéke az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása ágazatban volt a legalacsonyabb - 10 nap -, és a művészet, szórakoztatás, szabad idő területén a legmagasabb - 31 nap.

 

Vannak olyan ágazatok, ahol még mindig számottevő a két-három hónapos késés. A Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártásának ágazatán belül a számlák értékének 12 százalékát két hónapon túl rendezték, ugyanakkor az extrém késve kifizetett számlák darabaránya csak 1 százalékos volt. Ez arra utal, hogy néhány nagy értékű megrendelés kifizetése csúszhatott, a feltételezést az is erősíti, hogy a három hónapon túli késések értékaránya ugyancsak 12 százalékos volt. Az építőipar ezúttal sem cáfolt rá rossz hírére: két hónapon túli késéssel rendezték a számlák értékének 7, és három hónapon túl 5 százalékát - olvasható ki a Bisnode 2019 harmadik negyedéves adataiból.

A pénzhez jutási idő már egy ideje folyamatosan az oktatásban a legrövidebb - 2019 első három negyedévében éppen majdnem 25 nap volt. A leghosszabb időre - 56 napra - a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén volt szükség ehhez, ami 3 napos növekedést jelent tavalyhoz képest.

Területi alapon a legpontosabban fizető hazai térségek közé Komárom-Esztergom és Csongrád megye tartozik, mindkét helyen a számlák értékének 86 százalékát egyenlítették ki időben. A legkevésbé pontosan Zalában fizettek, itt 50 százalékos volt ez az arány. A leglassabban Heves megyében rendezték a számlákat, ahol közel 33 napos volt az átlagos késés ideje, míg a legkevesebbet Somogyban késtek, ahol 11 napos értéket regisztrált a Bisnode. A fizetési határidővel Borsod-Abaúj-Zemplénben bántak a legbőkezűbben, ahol átlagosan 31 napban szabták ezt meg, a legszigorúbban pedig Nógrádban, itt 22 napos volt ez az érték.

A leggyorsabb pénzhez jutási időben Baranya és Tolna vezet 35 nappal, a sereghajtó pedig Heves, ahol átlagosan közel hét hónap kellett ahhoz, hogy valaki megkapja számlájának ellenértékét. Heves a tavalyi hasonló időszakhoz képest jelentőset, 19 napot rontott. Ehhez mérhető mértékű javulás ugyanakkor egyik megyében sem figyelhető meg, a legnagyobb mértékben Baranyában csökkent a pénzhez jutási idő az előző évhez képest: hat nappal.

 

Forrás: Bisnode

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.