FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-06

Legyen Mocz András Az Év Agrárembere! Szavazzon rá Ön is!

Az erdőgazdálkodást az a megtiszteltetés érte, hogy az "Az Év Agrárembere" kitüntető díj történetében először a növénytermesztés kategóriában erdész szakembert jelöltek Mocz András személyében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az Év Agrárembere Díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai, akik rendkívüli teljesítményükkel, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért, egyben célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának elismerése, kiemelése.

A kategória döntők során az összesen 30 jelölt (kategóriánként 3-3) 2020. január 05-20. között online szavazáson méretteti meg magát. A közönségdíj győztese az a személy, aki a legtöbb szavazatot kapta a közönségszavazás során.

 

 

Kérjük, tisztelje meg az erdész szakmát azzal, hogy a Növénytermesztés kategóriában Mocz Anrásra leadja szavazatát!

 

A közönségszavazás, a díj weboldalán érhető el: azevagrarembere.hu - vagy közvetlenül itt: Mocz András.

 

Mocz András bemutatása:

 

 

Gyermekkorát Vas megyében a répcementi kis településen Hegyfalun töltötte. Jelenleg Nagyatádon él feleségével és három fiúgyermekével. Földműves családból származik és jelenleg is a termőföldből él. 1981-ben érettségizett a soproni Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskolában. Ezután erdészgyakornokként dolgozott a Nyugat-Magyarországi Fakombinát Sárvári Erdészeténél. 1983-ban erdésztechnikusi képesítést szerezett és ugyanebben az évben felvételt nyert a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki karára. 1990-ben vette át erdőmérnöki diplomáját.

A végzést követően szeptemberben a HM Kaszó Erdőgazdaságnál kapott állást. 1991. januárjától fahasznosítási osztályvezető, majd két év múlva erdészeti igazgatói állást töltött be 1997. szeptember 12-ig.

1996. december 1-én céget alapított, amely a mai napig családi vállalkozásként működik és Mocz és Társa Magánerdészet Kft nevet viseli, fő tevékenysége erdőgazdálkodás. Az erdőterületek mellett szántókat és legelőket is vásárolt, így a mezőgazdasági ágazaton belül növénytermesztéssel is foglalkozik.

Egyéni vállalkozóként, mintegy 300 hektáron termel gabonaféléket, olajos magvúakat és kukoricát. A jövő kihívása számára a csicsóka termesztése és hasznosítása, amely kitűnő innovációs lehetőség.

Erdészeti ágazatban 11 hektáros csemetekertben erdészeti szaporítóanyagot állít elő évi 3-5 millió db mennyiségben. A termelt szaporító anyag jelentős részét erdőtelepítésben használják fel. Az elmúlt 20 évben Magyarország egyik legnagyobb erdőtelepítőjének számít. A nevéhez köthető több mint 4.500 ha új erdő tervezése, és több mint 2.000 ha új erdő telepítése (Magyarországon az elmúlt 20 évben 200.000 ha új erdő létesült).

Munkáját 2008-ban az agrártárca a Pro Silva Hungáriae (Magyar Erdőkért Díj) ismerte el. 2013-ban Somogyszob község Díszpolgárának választották

 

Társadalmi szerepvállalása

Igen magas összegekkel támogatja évek óta a helyi polgárvédelmet, mert az utóbbi években kimagasló volt a terménylopás, ami ellen így sikerült tenni és az így keletkezett kár is mérhetően visszaszorult.

Közjóléti szerepvállalása erdei iskola programjukban valósul meg. Évente több száz gyermeknek van lehetősége beszélni a termőföld szeretetéről és anyanyelvünk szépségéről és fontosságáról. A legfontosabb a környezettudatos nevelés átadását tartja.

Évtizedek óta szakmai rendezvények szervezője és előadója.

Szaktudásával tanácsadó testületek munkáját segíti.

Vendégelőadóként a Soproni Egyetemen tart órákat.

Jelentős mennyiségű interjúra és publikációra volt lehetősége Néhány kisfilm is készült vállalkozásáról, amelyből a Reviczkyvel az erdőben című sorozat első részére a Somogyszobi Kincseserdő című kisfilmre a legbüszkébb.

A 25 éve működő Magánerdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének három cikluson keresztül volt az alelnöke, kettő és fél éve pedig az elnöke. Legfontosabb feladatának tartja a magánerdő működőképességének biztosítását és javítását.

2010-2018-ig az Országos Erdészeti Egyesület magánerdőgazdálkodásért felelős alelnöke volt, ahol a szektorok közötti együttműködés megteremtését, és a teljes erdészeti ágazat képviseletét vállalta fel a magánerdő prioritásával.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megalakulása óta a somogyi szervezet vidékfejlesztésért felelős alelnöke, így lett lehetősége a teljes magyar agrárium képviseletére.

A Rinya-Dráva Szövetség leader szervezetében elnökségi tagként figyelemmel kíséri a pályázók tevékenységét.

Több alapítvány kurátoraként lehetősége van az alapítványok céljait támogatni.

Munkáját 2008-ban az agrártárca a Pro Silva Hungáriae (Magyar Erdőkért Díj) ismerte el. 2013-ban Somogyszob község Díszpolgárának választották.

Forrás: MEGOSZ, azevagrarembere.hu

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

EGERERDO Zrt

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.