FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-14

Faépületek szövete alkotja a jövő városát

A dán BIG építészeti stúdió a jövő városának prototípusát tervezi faépületekkel és autonóm járművekkel a Toyota japán autógyártóval együttműködve a Fuji hegy közelében, Japánban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A Woven City-nek (Szőtt Városnak) nevezett fejlesztés első fázisa a korábbi autógyár területén 2000 embernek ad otthont, akik valós környezetben tesztelik a járműveket, a robottechnikát és az intelligens otthonokat. "Egy teljes város felépítése egészen az alapoktól, akár ilyen kicsi léptékben is, egyedülálló lehetőség a jövőbeni technológiák fejlesztésére, ideértve az infrastruktúra digitális operációs rendszerét is" - mondta Akio Toyoda, a Toyota Motor Corporation elnöke. "Az emberekkel, az épületekkel és a járművekkel, amelyek összeköttetésben vannak, és adatokkal és érzékelőkkel kommunikálnak egymással, képesek leszünk tesztelni a csatlakoztatott AI (mesterséges intelligencia) technológiát mind a virtuális, mind a fizikai valóságban, maximalizálva annak lehetőségeit."

 

A Wowen City-t az utcák hálózata köré építik, amely három különböző sebességgel történő szállításra lesz alkalmas. A főutcákat automata járművek használják, a kisebb utcákat más személyszállítási módokhoz fogják használni, beleértve a kerékpárokat, robogókat és a Toyota-Walk-ot, a harmadik utca pedig teljesen gyalogos lesz. 

"Napjainkban tipikus az összevisszaság - egyszerre sok minden történik és semmi sem történik" - mondta a BIG alapítója, Bjarke Ingels. "A Woven City-ben először lehámozzuk, majd újra összefonjuk egy tipikus út három elemét, új városi szövetet létrehozva: az automatizált járművekre optimalizált utcát, a mikro-mobilitás sétányát és a lineáris parkot a gyalogosok számára."

 

A teljes fejlesztés épületei fából készülnek, a tetőn elhelyezett napelemekkel. A blokkok központi udvarok köré szervezett csoportokban helyezkednek el, amelyeket az utcák és a gyalogosok számára kialakított lineáris parkok fognak összekapcsolni. A kapott 3×3-as városi blokkok számos előnyt biztosítanak a társasági élet, a kultúra és a kereskedelem számára. Egy olyan korban, amikor a technológia - a közösségi média és az online kiskereskedelem - felváltja a találkozás hagyományos helyszíneit, egyre inkább elszigeteltebbek leszünk. A lövő városaként elképzelt szőtt várost úgy tervezték, hogy a technológia lehetővé tegye, sőt megerősítse a közösségi találkozás felületeit, hogy ezek az emberi kapcsolatokat erősítsék.

A fejlesztés kutatási-fejlesztési területeket is magában foglal a Toyota számára a robottechnológia, 3D nyomtatás és mobilitási tervek továbbfejlesztésére. A Toyota létesítményei mellett a munkavállalók, családjaik, tudósok és nyugdíjasok számára is otthonokat fognak biztosítani. A lakóépületek házon belüli robottechnológiával gondoskodnak az alapvető igényekről és megkönnyítik a mindennapi életet, továbbá az AI-hez csatlakoztatott érzékelőkkel követik majd nyomon a lakók egészségét.

 

Az elsősorban fából készült épületekből megvalósuló együttest napenergia, geotermikus energia és hidrogén üzemanyagcellás technológiák kombinációja fogja táplálni.

A tervezők remélik, hogy egy olyan új városi szövet rendszerét fogják részleteiben kidolgozni, amely segíthet a meglévő városi struktúrák újraszervezésében is.

Forrás: TervLap

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.