FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-17

Feketefenyők sorsa

Ötödére csökkent húsz év alatt a fenyvesek területe az országban, tavaly pedig a feketefenyő-állomány tizede elpusztult. Somogyban azonban ennyire nem gyászos a helyzet.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Egy Nógrád megyényi területen hajladoztak örökzöldek az ezredforduló idején hazánkban. A 20 évvel ezelőtti 2391 négyzetkilométerről mára mindössze 500 négyzetkilométerre csökkent a fenyvesek területe. A felsorolt számok annak tudatában még inkább riadalomra adhatnának okot, hogy az összes hazai erdő mérete ez idő alatt folyamatosan nőtt. A legdrámaibb a helyzet a feketefenyő esetében, hiszen ma már majdnem minden egyede fertőzött, csak tavaly az állomány egytizede pusztult el.

 

- A feketefenyőnek van egy gombás betegsége, amely szinte teljesen elpusztította a Mecsek oldalába mesterségesen telepített fenyőket - magyarázta a régiót is érintő problémát Malgay Viktor, erdőmérnök és mérnöktanár. - Ezt a fajtát a bánya rekultiváció során telepítették. Persze tisztában voltak vele az erdészek, hogy nem odavaló, de mással nem lehetett zöldíteni ezeket a területeket, s valami kellett, hogy ne szálljon a por.

 

Az erdei fenyő esetében - amely számára sokkal inkább alkalmas hazánk éghajlata - nincsenek ekkora problémák. Az Agrárminisztérium adatai szerint a teljes állomány 27 százaléka egészséges, míg a feketefenyőnek mindössze három százaléka. - Az erdeifenyőnél nem érzem ennyire a problémát - mondta kérdésünkre Malgay Viktor. - Tűrőképes faj, inkább a helytelen erdőgazdálkodásból eredő problémák jellemzőek erre a fafajra. Emellett a rovarkárosítók rontják az állományát: a fésűs fenyődarázs és az araszoló lepkefajok. A vidékünkön megjelent az erdeifenyő-araszoló, amely nagyobb lombvesztést okoz a tűlevelűnél.

Malgay Viktor szerint az elmúlt húsz évben a rovarkárosítók száma és összetétele jelentősen megváltozott, amely kétségkívül a klímaváltozás eredménye lehet. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy a fenyvesek pusztulása is ennek tudható be.

 

Az ipar igényeit igyekeztek kiszolgálni

 

A fenyőtelepítés hazánkban összességében az ipar igényei szerint alakult a múltban. Miután a Kárpátokban található fenyőerdők már nem tartoztak hazánk területéhez, megoldást kellett találni a papírgyártás igényei kielégítésére, ugyanis a gyárak az ország területén belül maradtak.

 

A második világháború után kifejezetten problémát jelentett a fenyőimport, mert pénz nem volt rá. Így aztán fenyvesítési program indult, a dél-somogyi homoktalajra is ekkor ültettek fenyőket. - Úgy érzem, ezt egy kicsit túlerőltették - fogalmazott Malgay Viktor. - Olyan helyekre is ültettek ezekből a csemetékből, ahova nem kellett volna. Most azonban úgy tűnik, hatvan év után a természet teszi a dolgát és helyreállítja azt, amit az emberek elrontottak.

Forrás: sonline

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

EGERERDO Zrt

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.