FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-28

Megújul két börzsönyi kisvasút

A két legnépszerűbb, leglátogatottabb börzsönyi kisvasút, a 10 kilométer hosszú Királyréti Erdei Vasút és a 4 kilométeres Kemencei Erdei Múzeumvasút is megújul idén. A több szervezet együttműködésével megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a kirándulók kényelmesebben érhetik el úti céljukat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Ipolyerdő Zrt.

 

A felújítás a hosszabb vonalon kezdődik: az immár 42 éves királyréti sínpályát átmenetileg felbontják, cserélik, korszerű keresztaljakat helyeznek el, az útátjárókat felújítják, javítják a vízelvezetést. A munka során a bontott sínpályát szakszerűen átválogatják és újra felhasználják. Az 1978-ban épült Királyréti Erdei Vasút pályája eredetileg bontott talpfákból készült, így elkerülhetetlenné vált a felújítás.

A pályaszakaszok felújítása mellett megújul a járműállomány is. Az elmúlt években több százezer utast kiszolgáló kocsik és a 66 éves gőzmozdony mellett a többi mozdonyt is felújítják. Az állomány két új, kerékpárszállító kocsival bővül, a jelentősen megnövekedett biciklis turizmus jobb kiszolgálása érdekében. Mindemellett a Pap-hegyi műhely épülete hőszigetelést kap, így a műszaki kiszolgáló személyzet is jobb körülmények között végezheti majd a munkáját.

Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyike a Királyréti Erdei Vasút, mely az egykor 200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala. A Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a Dunaparttól Szokolya községen át Királyrétig. Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye.

 

Fotó: Hatvani Attila (2019.10.08.)

 

A felújítás a Kemencei Erdei Múzeumvasút Kemence-Feketevölgyben folytatódik a meglévő, ma is üzemelő 4 kilométeres pályaszakaszon. A sínpálya cseréje mellett itt is felújításra kerülnek az átjárók és a vízelvezető rendszer, amelyet a korábbi évek árvizei rendszeresen megrongáltak, ezért van szükség az átfogó felújításra.

A Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén található, Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett kisvasútja. Technikai különlegessége a személyszállító kisvasutak körében ritkaságnak számító 600 mm nyomtáv és az ún. görpályás vonalvezetése. 2000-ben a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület tagjai állították helyre a korábban kizárólag erdészeti célú, és árvizek által súlyosan megrongált kisvasutat - és ma az Egyesület tagjai működtetik a nyári félév hétvégi napjain.

 

Személyvonat 6 kocsival. Fotó: Chikán Gábor (2008.07.27.)

 

A munkálatok miatt előreláthatólag teljes pályazárra lesz szükség, várhatóan a tavaszi szezontól, de a felújítás megkezdéséig mindkét vonalon menetrend szerint közlekednek a vonatok.

 

A Szob-Márianosztra-Nagyirtás-Nagybörzsöny kisvasútvonal a meghirdetett menetrendje szerint, zavartalanul üzemel.

Forrás: Ipolyerdő Zrt., kisvasut.hu

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

EGERERDO Zrt

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.