FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-02-20

Az erdőterv határozza meg a fakivágást

Korábban beszámoltunk róla, hogy a közelmúltban fák dőltek a hollóstetői kemping központi épületére, súlyosan megrongálva azt, a beszámolók szerint kis híján személyi sérülést előidézve. Az erdőgazdálkodó engedélyt kért a szakhatóságtól az indokolttá vált fakitermelésekre.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az esettel kapcsolatban az alábbi kérdéseket tettük fel az erdőgazdaságnak: Miért nem vágták ki a területet veszélyeztető fákat az előző szintén súlyos károkozást követően? Az első hullámban történt rongálás után miért nem vágták ki a többi kockázatot jelentő fatörzset, miért kellett megvárni a még nagyobb kár bekövetkezését? Mit tesznek a további balesetek, károk elkerülése érdekében?

 

Erdőterv szerint

- Magyarországon minden erdőgazdálkodó a szakhatóság által jóváhagyott erdőterv alapján dolgozik - tudatta válaszában Vereb István, az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. kommunikációs tanácsadója.

 

Alapfeladatuk az egyik legfontosabb természeti erőforrásnak számító erdőterület fenntartása. A változó környezeti viszonyok miatt évről-évre új formában jelentkező szélsőséges időjárási jelenségek tapasztalhatóak meg az erdőkben is. Ilyen rendkívüli eset volt a 2017-es áprilisi hókár vagy a napokban tapasztalható nagy erősségű szélvihar. 2017-ben az ÉSZAKERDŐ Zrt. az akkori állapot szerinti beteg, instabil fákat kitermelte, további beavatkozás nem volt indokolt, a társaság további kitermelésre vonatkozó engedéllyel nem rendelkezett.

 

A klímaváltozás növekvő terhelést jelent az erdőállományra, így a szélsőséges helyzetek kialakulásának lehetőségét a településeknek is figyelembe kell vennie az épületek, utak, közművek helyének kijelölésekor. Az erdészeti munkások a vihar idején fadöntést nem végezhetnek, mivel az erős szél miatt ez a művelet biztonságosan nem végezhető el, ezért minden ilyen jellegű tevékenységet a katasztrófavédelem hivatott kezelni.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2020-ban is több száz hektáron végez egészségügyi termeléseket, amelyeknek pont a beteg, instabil fák eltávolítása a célja. A beavatkozások helyszíneit minden évben, szükség esetén év közben is felülvizsgálja a társaság, így például jelen helyzetben is engedélyt kér a szakhatóságtól az új helyszínen indokolttá vált fakitermelésekre - fejtette ki a szakember.

 

Forrás: BOON.HU

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.