FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-02-21

Falemez export 2015. januártól 2019. novemberig havonta

A cikk bemutatja a 2015-2019. időszakra a falemez félék exportját mennyiségben, havi bontásban grafikonokkal.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A külker statisztikában

- a 4410 Forgácslap,

- a 4411 Farostlemez és

- a 4412 Rétegellemez adja a falemezeket. (Meg persze a furnér is falemez, de azt mégsem ebben a csoportban tárgyalom.) A KSH tájékoztatási adatbázisából online könnyen, gyorsan leszedhetőek az adatok exportra, importra, különböző időszaki bontásban. Az adatfeldolgozás már persze időigényesebb feladat. Itt a fenti falemezek havonkénti exportjának mennyiségét mutatom grafikonokon, hátha lesz, akit ez érdekel.

A vámtarifa 8 decimálisig kibontott termékmegnevezéseinél adja a KSH a mennyiségi adatokat is. Ezek 6, 4, vagy 2 decimálisig összesítő soraiban csak a KSH csak érték adat összesítést ad Ft-ban és devizában, hiszen egyes konkrét termékek kötelező mértékegysége az alábontásokban eltérő lehet, így azokat összeadása helytelen számokat eredményezne, így a KSH mennyiséget nem összesít. A lekérdezett adatokból generált excel táblázatban ezért elvégeztem a mennyiségek összesítését, s ezekből készítettem az alábbi grafikonokat.

Az éves adatokból a 2019. évi majd márciusban lesz elérhető, ezért most a havi adatokat mutatom be, azok amúgy is jobban mutatják a hosszabb időtávú folyamatokat, ráadásul az év közi mozgások is így láthatóak.

 

 

A falemez exportban a legnagyobb tétel tehát a faforgácslap. 2019. második félévben van farostlemeznél nagy ugrás, de erre lejjebb még visszatérek. Ettől eltekintve mindhárom termékcsoportban nagyjából egyenletes a teljesítmény. Forgácslapnál volt 2017-től magasabb szintre lépés.

 

 

A faforgácslapon belül két csekély tétel mellett a bútoripari forgácslap és az OSB a két jelentős tétel. Jól látható, hogy 2016. közepétől indulhatott meg az OSB kivitel.

 

 

A bútoripari forgácslapban az időszak elején magasabb volt a nyerslap aránya. Lamináltban a 2019. augusztus valamiért extra kiugrást hozott.

 

OSB-ből egyes hónapokban elő-elő fordult néhány m3-nyi az alapértelmezett HS44101210 megmunkálatlan (nyers) laptól eltérő HS44101290 kategóriába tartozó valamilyen megmunkált OSB is, de az egész időszakban ennek havi mennyisége minimális.

 

 

Farostlemez kivitelben az 5 mm-nél vékonyabb MDF ami végig nagyon egyenletes teljesítményt mutat. A többi választékok szinte végig elhanyagolhatóak, amiből kivétel a 0,8 gr/cm-nél nagyobb sűrűségű nem MDF farostlemez, amely a hagyományos nedves farostlemezt jelenti. Ha majd az import adatok is sorra kerülnek, akkor ott feltehetően e jelentős kivitel forrása is feltűnik majd. A közepes és kis sűrűségű nedves farostlemez kivitel néha van (nyilván import alapon), de mennyiségük elhanyagolható.

 

 

Rétegeltlemez esetén a fenti grafikonban a citromsárga és a világoskék gyakorlatilag ugyanaz az adatsor, csak 2015-2016-ban a HS441232, 2017-től pedig a HS441233 vámtarifaszámon ment a lombosfa fedőrétegű rétegeltlemez. A trópusi fa fedőrétegű rétegeltlemez ennél kisebb tétel, de folyamatosan jelen van. Fenyő rétegeltlemezből, asztalos bútorlapból és másféle rétegeltlemezből is van havi néhány 100 m3-es kivitel az egész időszakban.

Készítette: Mőcsényi Miklós a KSH adatok felhasználásával

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.