FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-06

A koronavírus hatásai az EU bútoripari szektorára

Az EU Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóságának (DG GROW) február 17-i kérése alapján az Európai Bútorszövetség (EFIC) értékelését olvashatják a Kínában jelentkező koronavírus már tapasztalható és várható hatásáról az ipari láncokra, azon belül a nyersfa-iparág részeként a bútor szektorra.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Bútoripari eseményeket érintően

- A márciusra tervezett jelentős eseményeket nem csak Kínában, hanem a régión belül más országokban is törölték: CIFF  és CIFF Office furniture (Kína), MIFF (Malaysia), IFEX (Indonézia), EFE (Indonézia).?

- Olaszországban a Salone del Mobile-hoz kapcsolódó üzleti utakat valószínűleg a látogatók tekintetében büntetik, és amennyiben a repülés korlátozása folytatódik, annak még nagyobb hatásai lesznek az eseményre. A korábbi hónapokban a kínai fejlesztőkkel tervezett egyes eseményeket is elhalasztották.

 

Megszakítások és késések az ellátásban 

- Az európai bútor cégek már most tapasztalnak késéseket a Kínából származó termékek ellátásában. Az ellátás és raktárkészletek fő problémái márciusra (Németország) és májusra vagy júniusra (más országok esetén) várhatóak.

- A visszaigazolt szállítások előreláthatólag 2-4 hetet késnek és pillanatnyilag több országban sem igazolnak vissza új megrendeléseket. A késések oka részben az, hogy a kínai dolgozók nem állnak rendelkezésre a korlátozások (pl.: karanténok) miatt.

- Ennek hatása már látható, vagy előrelátható egy sor európai országban az alkatrészek, komponensek, félkész termékek, anyagok ellátására - beleértve a kárpitozott bútorokét, a kárpitozott bútorok elektromos és elektronikus berendezését, a bútorok világítási rendszereit, a kárpitozott bútor és az irodabútor acél komponenseit.

- Egyes országokban a komponensek beszerzését áthelyezik az európai helyi piacokra, ami a gyártónak magasabb költséget jelent.

- Németország arról számolt be, hogy kevesebb rendelést kapnak a piac felsőbb kategóriájú bútoraira Kínából.

- A késleltetések miatt Franciaország a szezonális termékek - például a kültéri bútor - jelentős kockázatáról számolt be.

- A közlemény végén csatolt táblázatban a Kínával folytatott olasz bútor export-import legutolsó számadatai láthatóak. Az export tekintetében az olasz bútoripar számára Kína a 7. piac (szolgáltatóként az 5.), ami 2019-ben 4.5 %-kal nőtt. 2012 és 2018 között az export megduplázódott és Olaszország lett az első számú bútorszállító a kínai piacon. Kína a legfontosabb beszállítója az olasz bútor makrogazdaságnak, különösen a szék szektornak. Ez a közép és alsó közép kategóriás bútorszerelvény-piac nagy részét jelenti. Ez alatt az import lelassulása elősegítheti ezeknek a termékeknek olasz gyártmányokkal történő helyettesítését. Röviden, lassulásra számítanak az állandó kapcsolat fenntartásának nehézségei miatt (nem pedig az eladások csökkenése miatt, amit a tényleges kereslet csökkenése okoz). Az export éles csökkenése nem várható.

Szállítás/logisztika

- Várhatóan kevés lesz a szállítási kapacitás miután Kínában újra beindul majd a termelés. A német autóipar például már zárolta a vasúti és hajón lévő konténereket március hónapra - így a bútoralkatrészek további késedelmei várhatóak.

- A bútorgyártók (például Németországban és Franciaországban) tartanak attól, hogy indirekt hatásokkal/büntetésekkel szembesülnek a hiányzó alkatrészek és félkész termékek miatt, mivel a gyártók várhatóan késedelmekkel tudnak szállítani a kereskedelmi szektor felé. Egyes vállalatok kényszerlépéshez folyamodhatnak késedelmes büntetési díjak esetén.

- Franciaországban a helyzet még rosszabb lehet a fontos kikötőkben kialakuló sztrájkok miatt (különösen Le Havre-ban), ami szintén késedelmes szállításhoz vezet.

- Szállítási költségek emelkedése (mind a légi, mind pedig a tengeri).

 

Előrejelzés  

- Pillanatnyilag nehéz alapos előrejelzést adni, ha azonban a helyzet több hónapig tart, komoly problémákkal nézhetnek szembe a bútorgyártók.

- Rövid távon a turizmus és a szórakoztató ipar lesznek a leginkább érintett szektorok, ami hatással lehet a bútorra is, mivel a turizmus potenciális kereskedelmi hajtóerő.

- Azonban a legkomolyabb következmények középtávon jelentkezhetnek azután, hogy a kínai gazdasági aktivitás lelassul a nagy termelő és szolgáltató vállalatok határozatlan bezárásának következtében. A Kínai Újév után, február első heteiben a bizonytalanság okozta atmoszféra jelentette a legnagyobb félelmet. Azonban Kína helyzettel szembeni reakcióképessége, valamint az általa létrehozott biztonsági intézkedések, arra engednek következtetni, hogy a felépülés nem tart sokáig és lehetőséget is adhat néhány országnak a kiemelt kapcsolatok elősegítésére, beleértve Olaszországot - állítják olyan szervezetek, mint például az Olasz-Kínai Alapítvány.

Forrás: MBFSZ

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.