FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-18

Faanyag-gazdálkodás, faipar az AM SZMSZ-ben

A fapiacnak, faiparnak lényegében nincs gazdája a főhatóságok között. Lehet hogy mégis lesz?

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A 10/2019. (XII. 30.) AM utasítással jelent meg az Agrárminisztérium legfrissebb Szervezeti és Működési Szabályzata, ahogy arról az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság az Agrárminisztériumban című január 3-án megjelent FATÁJ cikkben írtunk.

 

Az eggyel korábbi látható még ma is az AM honlapján 2018. október 17-i feltötltési dátummal. A 8.1.4 / 2. / k) pontja miatt ezt az anyagot a FATÁJ-ban is elmentettem. Az AM honlapon lévő irat érdekessége, hogy még számozatlan. Az említett k) pont szerint "Az Erdőgazdálkodási Főosztály koordinációs feladatai körében k) felelős a fagazdálkodás nemzetgazdasági összefüggéseinek és a fapiac alakulásának vizsgálatáért;".

 

A frissebb, 10/2019. (XII. 30.) AM utasítással kiadott AM SZMSZ-ben a 7.2.2. pont tartalmazza az Erdőgazdálkodási Főosztály feladatainak leírását, s a 2. k) pont így alakult át:

"k) felelős a miniszter részére a faanyag-kereskedelmi lánc felügyeleti hatóság által a hatósági tevékenysége során keletkezett adatok, elemzések, jelentések vizsgálatáért, értékeléséért és a faanyag-kereskedelmi lánc felügyeleti hatóság szakmai felügyeletének és szakmai irányítási feladatainak ellátásáért;"

A 2018. decemberi gondolat ugyanakkor nem veszett el, hanem átkerült a felsorolás legvégére mintegy csattanónak: "w) felelős a faanyag-gazdálkodás nemzetgazdasági összefüggéseinek és a fapiac alakulásának vizsgálatáért." A fagazdálkodás és a faanyag-gazdálkodás feltehetően lényegében ugyanaz.

 

A 7.2.2. "2. Az Erdőgazdálkodási Főosztály koordinációs feladatai körében" cím l) pontja érdekesen változott, az erdészet mellett a faipar is megjelent benne:

2018. októberi: "l) közreműködik az erdészeti kutatás, a szakoktatás, az e területen működő intézmények tevékenységének meghatározásában, fejlesztési irányelveinek kidolgozásában;"

2019. decemberi: "l) közreműködik az erdészeti és faipari kutatás, a szakoktatás, az e területen működő intézmények tevékenységének meghatározásában, fejlesztési irányelveinek kidolgozásában;"

 

Ugyanitt az "5. Az Erdőgazdálkodási Főosztály funkcionális feladatai körében" címnél hasonló a változás. Tehát 2018-ban: "k) felelős az erdőgazdálkodási kutatás, oktatás fejlesztési irányelveinek kidolgozásában való részvételért;", 2019-ben pedig: "k) felelős az erdőgazdálkodási és faipari kutatás, oktatás fejlesztési irányelveinek kidolgozásában való részvételért;"

 

Azt láthatjuk tehát, hogy az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási főosztálya feladatai között már 2018-ban szerepelt és 2019-re is megmaradt a

- a faanyag-gazdálkodás nemzetgazdasági összefüggéseinek és a fapiac alakulásának vizsgálata, valamint

- a kutatás és oktatás terén nem csak az erdészet, erdőgazdálkodási de a immár a faipari ügyekkel is feladatuk foglalkozni. Ezzel a faipar szó sok kihagyás után ismét bekerült az AM SZMSZ-be, ami jó.

 

Most vírusos időszakban volt idő ezen finomság, apróság kibogarászására. Ugyanakkor a vész elmúltával érdemes lesz a faanyag-gazdálkodási és az erdészeti, faipari oktatás-kutatási témák áttekintésére némi dőt szakítani, hiszen az alapanyag termelés és a feldolgozás csak egymást segítve, erősítve fejlődhet jól. Ráadásul a vírustól függetlenül a hazai fapiacon (mindenféle hatásra) már tavaly év eleje óta, de idén tavaszra felerősödve, korábban szokatlan jelenségek érvényesülnek.

Forrás: kormany.hu, njt.hu

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.