FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-25

Megkezdődött a széldöntött fák kitermelése, a becsültnél nagyobbak a károk

Az előzetes becsléseknél is nagyobb famennyiséget döntött ki a február eleji szélvihar Hargita és Maros megyékben. A károk összesítése még tart, az erdészek folyamatosan végzik a faanyag értékének megállapítását, és van, ahol már a kitermeléssel is dolgoznak. A tulajdonosok szerint a fa iránt van kereslet.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Több mint egy hónappal ezelőtt több mint 1 millió köbméterre becsülték az erős szélvihar által kidöntött famennyiséget a Hargita és Maros megyei erdőkben.

Noha végleges adatok még nincsenek, azt már lehet látni, hogy ez nem volt túlzás, a számadatok egyre emelkednek.

A Brassói Erdőőrség - amelynek hatáskörébe Hargita és Maros megye is tartozik - a február 5-6-i viharok pusztításairól készült legutóbbi jelentése szerint Hargita megyében összesen 38 100, míg Maros megyében 18 000 hektárnyi erdőterületen történtek széldöntések. Hargita megyében 840 000, míg Maros megyében 336 000 köbméternyi fa dőlt ki az előzetes adatok szerint, amelyek azonban továbbra sem pontosak, mivel a felleltározás jelenleg is tart.

Ezek az adatok Maros megyében több mint 100 000 köbméterrel haladják meg a korábbi becsléseket. A vihar egyébként leginkább ebben a két megyében tarolt, Kovászna megyében 64 000, Brassó megyében pedig alig 2200 köbméterre becsülik a kidőlt fák mennyiségét.

 

Terepen dolgoznak

 

Hargita megyében az állami tulajdonú, és a szerződések alapján általuk ügykezelt magán- és közbirtokossági tulajdonú erdők esetében nem változtak a korábban közölt adatok - számolt be kérdésünkre Cătălin Mutică, a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője.

Eszerint az állami erdőkben mintegy 40 000 köbméternyi fát döntött ki a szél, főként Maroshévíz, Tölgyes és Borszék környékén és 70 000 köbméterre becsülik a kidőlt famennyiséget a magán- és közbirtokossági erdőkben.

Az erdészek mindenütt a terepen dolgoznak, folyamatban van a leltározás és az értékmegállapítás, biztosítva a kitermelés feltételeit - közölte az igazgató, aki azt is megemlítette, hogy a jelenlegi szükségállapot nem befolyásolja, vagy akadályozza ezt a tevékenységet.

Maros megyében a beérkező jelentések alapján folyamatosan frissítik az adatokat a szélvihar okozta a károkról - erről számolt be megkeresésünkre Ilie Covrig, a Maros Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője. Ő összesen mintegy 300 000 köbméternyi kidőlt fáról beszélt, ezek közül 220 000 az állami tulajdonú, míg 80 000 köbméter a magán- és közbirtokossági erdőkben került a földre.

A megyében 500 hektárnyi erdőt letarolt a szél, jóval nagyobb területen keletkeztek részleges károk. Az igazgató megerősítette, a végső mennyiség a jelenleginél nagyobb lesz, mert elzárt, nehezen megközelíthető területek is vannak, ahol csak később lehet összesíteni a károkat. Az értékmegállapítás itt is folyamatos, de a hegyekben még a hó is nehezíti ezt a munkát - említette.

Két év alatt végeznének

 

A szélvihar által egyik leginkább érintett terület a csíkszentdomokosi közbirtokosság tulajdonát képezi, ahol a jelenleg rendelkezésre álló számadatok szerint mintegy 100 000 köbméter fát terített a földre.

László Lajos közbirtokossági elnök szerint folyamatban vannak a mérések, készül az értékmegállapítás, jelenleg 60 hektárnyi területet mértek fel, és terjesztettek elő a kitermelés jóváhagyása érdekében, ez mintegy 17 000 köbmétert jelent. A teljes terület nagysága, ahol károk keletkeztek, szerinte meg fogja közelíteni a 300 hektárt.

A közbirtokosságnak évi 22 000 köbméter fa kivágására van általában engedélye, a mostani mennyiség ennek legalább a négyszeresét jelenti.

Az elnök elmondta, évente 16-17 000 köbmétert szoktak kivágni korábban, így ebből a kvótából eddig 18 000 köbméter megtakarított mennyiség áll rendelkezésükre, az üzemtervből hátralevő időszakban pedig további 40 000, nem beszélve a tarvágásokról és a gyérítésről - így a tíz éves lejáratú üzemtervben engedélyezett mennyiséget nem haladják meg. László Lajos azt szeretné, ha két év alatt be tudnák fejezni a kitermelést, mint mondta, eddig helyi cégekkel dolgoztak, most is őket részesítenék előnyben.

Saját kitermelési csoportjuk is már dolgozik, ha szükséges, a községen kívüli cégeket is bevonnak, mivel van ajánlkozó a környékről is - tudtuk meg.

 

Ötezer kamion fa

 

Elkezdődött a kitermelés a székelyvarsági közbirtokosság területén is, ahol a károk mintegy 70 százalékát leltározták fel eddig - ismertette kérdésünkre Pál Elemér. A közbirtokosság elnöke szerint az értékmegállapítás megtörtént azokon a parcellákon, ahol a mennyiség nem lépi túl az üzemtervet - ott engedélyezték a kitermelést, a többi esetben ezután hagyják jóvá.

Mint említette, az illetékesek azt ígérték, hogy a jóváhagyás kéthetente történik majd, ahogy az erdészet elkészíti a dokumentumokat, de azt szeretnék, hogy ez elektronikus úton is legyen megoldható, mivel a hivatalok beszüntették az ügyfélfogadásokat. Ha ez a folyamat megáll, akkor a kitermelés is késlekedni fog - hívta fel a figyelmet. Mint megtudtuk, első körben a helyi cégekhez fordulnak a kitermelés érdekében, és nemsokára nyílt árverést is hirdetnek a széldöntött fára.

Érdeklődés itt is van, nemcsak Hargita, hanem Kovászna és Beszterce megyei cégektől is megkeresték már őket - ismertette Pál Elemér, aki azt szeretné, ha egy év alatt befejeződne a munka, de nem lát erre túl sok esélyt. Mint említette, az időjárás is akadályozhatja ezt, de a szállítást is úgy kell megszervezni, hogy zökkenőmentes legyen, mivel számításaik szerint 5000 kamion fáról van szó.

 

A közbirtokosság erdeiben mintegy 100 000 köbméternyi fa dőlt ki, de Varság közigazgatási területén a jelenlegi számok szerint eléri a 300 000 köbmétert is a széldöntött fa mennyisége.

Van érdeklődés

 

A gyergyóalfalvi közbirtokosság tulajdonában levő erdőkben főként Parajd környékén tarolt a vihar, ez az okozott kár viszont arányaiban kisebb. Mihálydeák Imre közbirtokossági elnök tájékoztatása szerint mintegy 15 000 köbméterre tehető a kidőlt fák mennyisége, amelynek felmérését már befejezték, és 3500 köbmétert értékesítettek is belőle. További tárgyalásokat is folytatnak más cégekkel, és várhatóan őszre mindenütt végeznek a kitermeléssel - tudtuk meg.

 

Forrás: Székelyhon

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.