FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-06

Vas megyében korán kezdődött az erdősítés

Az enyhe tél miatt korábban kezdődtek az erdősítési munkák. Még tart a tevékenység, de már a végéhez közeledik a szezon. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén 59 erdőrészletben végeznek első kivitelű erdősítést. Az ősszel és a télen kitermelt erdők helyére kerülnek a csemeték. Most tavasszal mintegy 2,53 millió csemetét ültetnek el.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Munkában az erdőgazdaság brigádja még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, március elején. Az egyik ember a traktor mellett megy, és egyesével adogatja a csemetéket a párjának, aki az ültetőgépen ül Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi Püspök-erdőben március közepére már végeztek az erdősítéssel. Ottjártunkkor már csak egynapi munka volt hátra. Hétfőn kezdték, péntekre készen voltak.

 

Pernesz Balázs, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szombathelyi Erdészeti Igazgatóságának erdőművelési műszaki vezetője ellenőrzi a gondosan elvermelt csemetéket. - Nem szokványos ez a korai erdősítés - mondja az erdésztechnikus. - A mai csaknem 20 fokos meleg is szokatlan. Egy hete emelték ki a kétéves magágyi kocsányostölgy-csemetéket a bejcgyertyánosi csemetekertben. Gondoskodni kell róla, nehogy kiszáradjanak. A gépi munkához ideális a helyzet, nincs sár, de az ültetés után nagyon kellene az eső. Az erdőgazdaság saját brigádja dolgozik a területen két ültetőgéppel. A munkások főként Jákról és Szentpéterfáról érkeztek.

Ősszel kezdték, télen fejezték be az 5,5 hektáros öreg erdő kitermelését, most pedig egy hét alatt csaknem 50 ezer tölgycsemetét ültettek el a gondosan megtisztított vágásterületre.

 

Perger András traktoros éppen beáll a géppel, mert fel kell "tankolni" csemetékkel. Sákovics Gábor és Gyöngyösi Andrásné kiszedik az elvermelt kötegeket. A meleg miatt nem vihetnek egyszerre sokat, mert kiszáradhatnak. Inkább többször fordulnak. Feláll a gép a sor elejére, gondosan beigazítja a traktor elejére szerelt 2 méter 20 centiméter sortávolságot jelző mércét, indulhat az ültetés. Az egyik ember a traktor mellett megy, és egyesével adogatja a csemetéket a párjának, aki az ültetőgépen ül. A gép keskeny barázdát vág a talajba, az ültető belehelyezi a csemetét. Két tömörítő fémkerék pedig összezárja a hasítékot. A tuskónál a traktor felemeli az egész szerkezetet az ültető emberrel együtt, és utána folytatja a műveletet.

 

A gépi ültetés után majd jön még egy brigád, kézikapákkal eligazítják a talajt, ha kimaradt csemete, pótolják. Pernesz Balázs kérdésünkre elmondja, hogy hektáronként 350 ezer forintba kerül az első kivitelű erdősítés. Jelentős tétel a vadkárelhárító kerítés, ami önmagában kétmillió forint. Ezt építették meg először. Enélkül a gímszarvasok és az őzek lecsipegetnék a hajtásokat. A kerítés költsége megoszlik a vadásztársaság és az erdészet között.

 

- A környéken a gazdák a szántóföldeket is bekerítik, így egyre kisebb a vad mozgástere. Ezért lehetetlen kerítés nélkül erdőt felhozni - állítja a szakember.

 

Berta Tamás kerületvezető erdész 970 hektár erdőre felügyel. - Előfordult, hogy még ötcentis hó volt, amikor erdősítettünk, és általában eltartott április végéig. Nem is emlékszem, hogy ilyen korán végeztünk volna - meséli a szakember. Ezzel a gépi módszerrel hektáronként nyolcezer csemete kerül a talajba. Az lenne az ideális, ha minden héten lenne eső. Egy májusi hőség sok csemetét megölhet. Ha május közepéig nem hajt ki a csemete, tőre vágják. Ekkor az alvórügyekből még kihajthat. Az elpusztult csemetéket pótolják, ekkor kerülnek bele az elegyfafajok is.

 

Bakó Csabától, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettes erdőgazdálkodási igazgatójától megtudjuk, hogy a mostani tavaszi erdősítési időszakban 33 település határában 59 erdőrészletben folyik első kivitelű erdősítés, 63 községhatárban 304 részletben pedig pótlást végeznek. Az első kivitel 211,6 hektár területet érint, a pótlás pedig 162 hektárt. Tavasszal összesen 2,53 millió csemetét, főleg tölgyet ültetnek el.

Forrás: VAOL


KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.