FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-06

Erdők tavaszi arca

Talán legszebb arcukat mutatják az évnek ebben az időszakában a Békés megyei erdők is. A különleges természeti környezet látogatása a kijárási korlátozás értelmében nem tiltott, de a szabályok betartása nagyon fontos.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az esztendő leglátványosabb, legreménytelibb időszakát élik jelenleg az erdők - mondta Puskás Lajos. Az okleveles erdőmérnök, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. szakembere kiemelte, most pattannak a rügyek, a fák ezekben a hetekben kezdenek lombosodni.

 

- A nyárfák, az égerek a kora tavaszi időszakban már elvirágoztak - ecsetelte. - A nyárfa elkezdte érlelni toktermését, a szilek is virágoznak. A fák lombja még nem árnyékolja be a talajt, így a geofitonok, a kora tavasszal szirmot bontó növények teszik egészen különlegessé a környezetet.

 

Akiknek módjuk van kijutni a természetbe, láthatnak sárga tyúktaréjt, kis tyúktaréjt, odvas keltikét, ligeti csillagvirágot vagy a levelét már megmutató medvehagymát, amely hamarosan szintén virágozni fog. Ezek a hagymás, gumós vagy gyöktörzses növények teszik csodássá a tavaszi erdőt. A fák kilombosodásával azonban gyorsan visszahúzódnak, és a talajban várják a következő kikeletet.

 

Ezek a hetek számítanak az év legmadárdalosabb időszakának. A madarak a párzási időszakukat élik, így a szokottnál "hangosabbak", daluk betölti a teret. A tavaszi erdőlátogatók a kis takarás miatt, a nyári hónapokhoz képest sokkal messzebbről észrevehetik, láthatják a különleges élőlényeket.

 

Az erdei munkálatokról Puskás Lajos kifejtette, a téli időszak fakitermelését már hetekkel ezelőtt befejezték, most a faanyagot szállítják el. A kevés tavaszra maradt erdőtelepítés és erdőfelújítás ugyancsak véget ért, de utómunkákat jelenleg is folytatnak. A legsürgetőbb feladat az egy-két éves erdősítések vegyszeres gyomirtása, mert a gyomok már mutatják magukat, és a fák még éppen nem fakadnak.

 

Az erdők látogatása a hatályos kijárási korlátozás értelmében nem tiltott. A turistautak, a parkerdők, az erdei tanösvények - amíg Magyarország Kormánya másként nem rendelkezik - továbbra is látogathatóak. A 2020. ­március 28. és április 11. közötti időszakra érvényes rendelet értelmében kirándulni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva lehet. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.

A csoportosulást kerülni kell

 

Kormányzati szinten is kiemelt kérés, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. Ha valaki mégis kimegy a szabadba, a járványügyi intézkedések egyik leginkább hangsúlyozott pontja, hogy kerülje a csoportosulást, ami az erdőben, a kirándulások alkalmával is érvényes.

A jelen időszakban kerüljék el a turisztikailag frekventált kirándulóhelyeket. Célszerű most olyan helyen túrázni, ahová eddig esetleg nem jutottak el. Tüzet gyújtani csak a kijelölt tűzrakó helyeken lehetséges, de csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom (www.erdotuz.hu).

 

Forrás: BEOL

 

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.