FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-22

Adóbevallási és adófizetési könnyítések

A 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet értelmében az éves adóbevallás leadási határideje 2020. május 31-ről szeptember 30-ra módosul. Mikor érdemes és mikor nem érdemes élni ezzel a halasztási lehetőséggel?

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Magyar Közlöny 82. számában (2020. április 21.) jelent meg a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről.

 

Az éves és egyszerűsített éves beszámolók közzétételi határideje ikonikus dátum a magyar adózásban. Május 31-e minden vállalkozó számára azt a dátumot jelentette, amellyel véglegesen lezárta az előző üzleti év elszámolásait és leadásra kerültek az éves társaságiadó (TAO) vagy kisvállalati adó (KIVA), illetve iparűzésiadó bevallások.

A jogszabály szerint ezen dátumok 2020. szeptember 30-ra módosulnak, de vajon kinek és mikor éri meg ezzel a halasztással élnie? Milyen egyéb következményei lehetnek annak, ha a beszámoló csak szeptember 30-ára készül el?

 

Más és más szempontokat kell figyelembe venniük az egyes vállalkozásoknak, mert más és más következmények is társulhatnak a közzétételi időpont elhalasztásának.

Talán az egyik legkézenfekvőbb szempont, ami alapján a döntést meg lehet hozni, hogy a beszámolót ki fogja felhasználni.

 

A közzétett éves beszámolóknak az egyik legfontosabb szerepe a gazdaságban az, hogy fenntartsa a pénzügyi bizalmat a gazdasági szereplők között. Ha valamely vállalkozás nem teszi közzé a beszámolóját, azt az egyes gazdasági szereplők tekinthetik egy vészjelnek arra vonatkozóan, hogy a Társaságnál a covid-19, vagy más nevén koronavírus miatt kialakult gazdasági következmények komoly pénzügyi válságot jelentenek.

Ezért is fontos mérlegelni, hogy kik lehetnek a beszámoló adatainak a felhasználói, ki fog ezen adatok alapján valamilyen döntést meghozni. Vajon mennyire lesz releváns 2020. októberében, hogy egy vállalkozás milyen eredményt ért el az előző évben, amikor már majdnem a következő év is befejezésre került?

Sok vállalkozás az éves beszámolót csak egy adóbevalláshoz kapcsolódó jogszabályi kötelezettségnek tartja és a beszámolóját nem is használja fel semmilyen más gazdasági szereplő. Felértékelődik viszont az éves beszámoló szerepe akkor, ha egy vállalkozás hitelt vesz fel, vagy a beszállítói a fizetési határidőket a Társaság vagyoni helyzete alapján határozzák meg. Az éves beszámoló egy bizonyos méret felett garancia arra, hogy egy Társaság fizetéseit teljesíteni tudja; így a beszállítók, hitelezők kockázata ezáltal csökken.

 

A koronavírus miatt kialakult gazdasági válság következtében 2020. szeptember 30-ig várhatóan sok vállalkozás lesz fizetésképtelen. Ők minden bizonnyal nem fogják közzétenni a beszámolójukat ezen határidő előtt. Ezért, ha a Társaságot nem fenyegeti ilyen veszély, nem érdemes ebbe a kőrbe tartozni.
Az időben, vagy a határidő előtt közzétett beszámolókból viszont több fontos információ is kiderülhet, ami a vállalkozás iránti bizalmat erősítheti. Egyrészről, hogy rendelkezik-e elegendő tartalékkal a válsághelyzet idejére. A társaság tulajdonosai elkötelezettek-e arra vonatkozóan, hogy a vállalkozás működését folytassák és ehhez akár további anyagi forrásokat is hajlandók-e biztosítani. Az előző évi beszámolóból az is kiderül, hogy várhatóan milyen hatásai lesznek a koronavírus miatti korlátozásoknak a vállalkozásra. Ha a Társaság könyvvizsgálatra kötelezett, akkor ezt a könyvvizsgálók szigorúan fel is mérik, erre vonatkozóan vizsgálatokat hajtanak végre, és ha szükségesnek látják, akkor a könyvvizsgálói jelentésben is megjelenik a várható hatás valamilyen formában.

Ha olyan körülmény merül fel, ami miatt lehetetlen a beszámoló eredeti határidőre történő elkészítése, akkor értelemszerűen a halasztás nem igazán választás kérdése. Ilyen körülmények lehetnek, hogyha az ügyvezető, pénzügyi vezető, könyvelő, vagy bárki akinek a beszámoló összeállítása során lényeges és fontos feladata van, megbetegszik és emiatt nem tudja a feladatát ellátni. Ma már rendelkezésre állnak azok a technológiák, amelyek személyes jelenlét nélkül is lehetővé teszik a szereplők együttműködését, ezért nem lehet akadály például az, hogy az iroda fizikailag zárva van, vagy az, hogy a dokumentumok csak papíralapon állnak rendelkezésre.

Mindezeket figyelembevéve nem javasoljuk senkinek, hogy éljenek a végső szeptember 30-i határidővel; és még akkor is, ha valami akadályozná a beszámoló összeállítását, a lehető leghamarabb tegyék közzé a beszámolóikat. Azt javasoljuk, hogyha a beszámoló összeállításának, közzétételének valamilyen elháríthatatlan akadálya merülne fel, akkor értesítsék fontosabb partnereiket az akadályról és a beszámoló közzétételének várható időpontjáról. Ezzel is erősíteni tudják a pénzügyi bizalmat a vállalkozásuk iránt.

 

Forrás: BPO

 

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.